ORDTOK: Ett matchreferat 2008 / Johan

Hej alla 40 000 läsare. Nu har jag fått min tid att smälta SM (positivt menat!) och är redo att skriva lite matchreferat som jag förstår att alla har längtat efter. Men först lite allmäna reflektioner...

Kom till slut på 15:de plats (samma poäng som elfteplatsen men sämre PJ) och är otroligt nöjd. Mitt mål innan SM var att nå topp 30 och jag hade varit tillfredställd med en 29-plats utan tvekan. Men nu "dubblade" jag mitt mål och tog en femtonde plats som sagt.

Fredagen började fint med två vinster av tre, men lördagen blev desto tyngre med TRE förluster tack vare brickor jag hade kvar på stället då motståndaren gick ut. (Z två ggr.) Sen avslutade jag med en kanonsöndag! Fyra vinster på fem matcher med lite hjälp av bra brickor men även välspelat av mig.

Match 1
Gunilla Norbäck (ny) 364 - 388 Johan Eriksson

En jobbig förstamatch, faktiskt. Kändes skönt innan match att få öppna mot en IRL-debutant men det blev minst sagt en jobbig match. Fick dåliga brickor och kunde inte mycket annat än titta på när hon smashade ut X, J och Å för  25-35 poäng, blev rätt darrigt där ett tag i mitten. Men då jag fick syna bort hennes *(O)FERD (hon trodde hon la OFRED men såg fel då hon spelade uppåner) vände matchen lite. Jag kunde strax därpå rulla PåBÖRjA (där gick alla mina bra brickor åt haha) och kunde därefter stänga och hade slutspelet under kontroll även om det blev ett jämnt slutresultat.

Match 2
Johan Eriksson 401 - 290 Anna Jansson

Aldrig mött denna spelare tidigare, men jag vet att hon spelade på PYJAMASPARTY där även jag deltog (5:a). Minns inte så jättemkt av matchen, bara att det började lite segt men att jag sedan fick fina brickor och kunde lägga för bra snittpoäng. Rullade en kul rullning också - (G)ENIDRag.

Match 3
Johan Eriksson 345 - 385 Henrik Jonés

Ännu en match mot kassör Jonés. Vi har spelat en del matcher på turneringar nu och det har alltid blivit rätt trånga och jämna matcher men slutar alltid på samma vis. Denna gång skulle inte bli något undantag.
En väldigt stängd plan (bara "sydöstra" delen använt) och med båda blanka kvar i påsen vågade ingen öppna, men på slutet hamnade dom båda på Henriks brickställ men han var smart nog att inte öppna utan körde istället på den säkra vägen och fortsatte stänga för att kontrollerat ta hem denna fight.

Match 4
David Isaksson 329 - 359 Johan Eriksson

David är en av de spelare jag tycker spelar snyggast. Vet inte riktigt vad det är, men lite elegant på något sätt. Hur som helst så har jag bara mött honom en gång tidigare och då blev det förlust. Han är väldigt svåranalyserad så det ändå jag kunde göra var väl egentligen att få så mkt poäng per drag som möjligt (låter rätt självklart men..). Var jämnt väldigt länge och det kändes som att båda var på väg att rulla. Precis då (ganska sent in i matchen) rullade jag mONITOR och började därefter strategiskt att stänga andra rullningsmöjligheter. Kom fram till att David hade väldigt fina rullbrickor (KUNSAR? eller nåt i den stilen om jag inte minns fel) men enda läget var att rulla genom ett B och det var ju inte helt enkelt så med tidsbrist var han tvungen att lägga något annat och släppa en ev. rullning.
Jag kunde ta hem ännu en vinst och jag är fortfarande väldigt nöjd med denna match. Absolut en av mina 5-10 taktiskt bästa matcher någonsin vad jag kan minnas.

Match 5
Johan Eriksson 321 - 348 Joel Bäckelie

En spelare jag väl känner till sen tidigare men aldrig fått något riktigt grepp om. Inte har jag det efter den här matchen heller. En jättejobbig match, och inte speciellt välspelad (från min sida). Kunde rulla KONSTrA på slutet med det räckte inte. Med Z nyss bortbyten och alltså kvar i påsen (troligen) hade jag möjligheten att passa men jag var tvungen att blocka ett läge för Å 6 ggr bokstav för att han en chans och chansade alltså. Men klart som fan var Z kvar och det var Z kvar på stället som blev min förlust. Surt.


Match 6
Zakarias Jonsson 331 - 294 Johan Eriksson

Ännu en spelare som jag tycker är jättejobbig att möta. Han är väldigt svår att spela mot tycker jag, också en sån där spelare som man inte riktigt vet var man har honom. Han kan lägga 15-poängsord fem gånger irad med sen blixtrar det till och så kommer en dunderrull, lite skrämmande. Och precis så gick det till den här gången också. Jag fick visserligen rulla OSTAR(T)Ad, men det hjälpte inte alls då jag i kombination av ganska tråkiga brickor och uruselt spelat fick torsk på tallriken. Även här var det det kvar på mitt brickställ (en massa brickor) som jag förlorade på.

Match 7
Johan Eriksson 345 - 334 Martin Johansson (ny)

En spelare som jag tror jag underskattade först, eller nej, eller jo, eller.. jag vet inte. Han gick ju rätt bra och har för mig att han slutade på en rätt så okej placering till slut men han kunde inte alla treor.. Hm. Hur som helst så spelade jag nästan sämre än mot Zakarias i matchen innan och var nära att förlora på att jag försöker bluffa en hakning till en rull i slutet. Förtjänade inte att vinna för att jag spelade så dumdristigt och orutinerat. Rullade iaf STATISK i början.

Match 8
Gunnar Andersson 379 - 336 Johan Eriksson

Och så fick man möta regerande svenska mästaren (som gått under förväntan hittills i årets SM). Det märktes att han ville klättra i tabellen för det blev lite av en rivstart och han rullade ganska snabbt med båda blanka. Gunnar + bra brickor är ingen lätt utmaning, men jag kunde få ut nåt riktigt bra drag med J och vända ett 100-poängsunderläge till nästan få ett oavgjort resultat för en stund men det höll inte och det kändes som att Gunnar kunde kontrollera den här matchen från början till slut.

Match 9
Johan Eriksson 351 - 356 Anders Brandén

Som resultatet avslöjar var det här en riktigt tajt match. Jag kände efter halva matchen att jag bara ville ge upp nästan för jag fick så kassa brickor och hade ett halvstort underläge, var mätt på scrabble efter ett flertal jättetunga matcher och förluster. Men jag fick ihop till rätt bra rullbrickor och kunde rulla ÄNDElSE med knappt halva matchen kvar. Efter det fick jag lite energi och lite bättre brickor så det blev ändå ett jämnt slutresultat. På slutet drar jag (såklart) Z och höll på att slänga iväg den tvärs över rummet för jag var så trött men la den istället bestämt på brickstället. Jag blir jätteförvånad då Anders öppnar med ett O så jag kunde lägga ut Z(O)N, Anders blir förbannad på sig själv och skriker till av irritation då han trott att han förlorat matchen, men i nästa drag går han ut. Och ärlig som jag är påpekar jag att han missat att notera en av sina sista dragpoäng och därmed vinner. Skit, ännu en tung förlust. Ännu en förlust pga brickorna kvar på stället. Tror inte det är sant...

Match 10
Johan Eriksson 317 - 301 Alexander Sandström

Ytterligare en klurig match, eller inte till en början, men det blev det.
Hade matchen under kontroll (trodde jag) och jag försökte stänga matchen. Fanns i slutet ETT att lägga mer än en bricka. Och det var nästan längst ner till vänster där det låg EP med chans att haka till t ex R(EP). Funderade på att blocka det läget men valde att lägga ett drag för okej poäng på ett annat ställe istället. Draget efter hetsar Alex ut HUMMeR och REP över röd för 39 poäng tror jag och jag får panik. Shit, han har nästan jämnat ut och det är redan slutspel! Jag slänger en blick på stryklappen och antalet kvar stämmer överrens med med hur många Alexander har kvar på stället men självklart måste jag kontrollera det ännu en gång men det stämmer helt rätt. Jag är på väg att lägga ut STOrY och HY men kommer på att då kan Alex gå ut med (S)FÄR och vinna så jag hindrar mig snabbt, och lägger istället ut TORY och han kan nu inte gå ut, utan lägger istället (HY)F och FÄ. Jag går därefter ut, lättad, med S(TORY) och SIA. Bortsett från att missa HUMMER-draget var det här slutspelet bra spelat av mig och jag kunde vinna.

Match 11
Johanna Bergström 378 - 379 Johan Eriksson

Jag vann. Till slut. Med en poäng.
Ojoj denna match började inte kul. Johanna fick väldigt fina brickor och la ut mC och CP och mÅ nästan på en gång för 50-60 poäng och bara nåt drag efter SEGLARE med en blank. Och på den vägen fortsatte det... Men med uppskattningsvis 20 brickor kvar i påsen fick jag några 4-poängare och spelade (inte för att låta självgod med) briljant. Jag fick väldigt fina poängen för alla mina drag på slutet (inte alla med bra brickor) och kunde vinna med EN poäng till slut! Besvikelsen hos Johanna var lika uppenbar som förståelig men jag kan efter konstatera att detta är min bäst spelade scrabblematch någonsin med tanke på mina brickor, och att jag vände ett kraftigt underläge.

Match 12
Elisabet Bruzelius 322 - 455 Johan Eriksson

Resultatet talar för sig. Men är inte hela sanningen.
Elisabet (som är en av trevligaste jag mött under SM!) ledde faktiskt under de ca 30 första brickorna, men sen verkade alla poängbrickor dras till mig och jag fick maxpoäng för det mesta. Jag kunde dessutom rulla KALEND(E)r och billiga LASTARE. Finns inte mycket mer att säga.

Match 13
Andreas Pejler 339 - 451 Johan Eriksson

"Åååååhh", var det första jag hörde från Andreas och jag förstod att vi skulle få mötas. Det är alltid extra känsloladdat då vi möts på turnering. Vi har spelat hundratals matcher mot varann på skoj men när det är tävling är det blodig allvar. Denna gång blev det en vinst serverad på silverfat för min del. Jag fick alla bra brickor och rullade två gånger, SAUTERA och NErTONA. Kross =).

Match 14
Johan Eriksson 326 - 408 Martin Bender

Martin Bender, klasspelare. En ganska jämn match fram till ungefär mitten då jag drar XJ?? samtidigt och får en vansinnigt obalanserat ställ. Man kan inte gärna klaga då man sår sånna brickor men det är inte lättspelat... Jag får slänga ut X och J för egentligen alldeles för låga poäng men allt för att kunna rulla. Några drag senare rullar jag DISKaRe (hahaha). Så groteskt ful så jag ville nästan inte lägga ut den, jag hittade givetvis en massa fler rullar men inget som gick ut och jag hade inte så mkt tid kvar så jag valde att rulla den och ha kvar lite tid till slutspelet istället. Efter den här rullningen var ställningen jämn men då rullar Martin återigen och matchen är avgjord.

Match 15
Anders Apoy (ny) 288 - 309 Johan Eriksson

Jag vann med slutpoängen 309, det säger en hel del om vilken skitmatch detta var. Jag hade bara ett bra ställ under hela matchen, och det var med UB och en blank. Jag valde att lägga URBAn+NU+FÅR för typ 60 poäng. Resten av matchen fick jag bara skitbrickor, vilket resultatet ju avslöjar. Mot slutspelet var ställningen jättejämn och jag kände mig tvungen att rulla och började halvmjölka. Fick några rullningar men inget som gick ut, spelade genomuselt och med extremt lite tid kvar chansade jag på nåt jag inte ens minns. Så jäkla kasst. Rullningen blir bortsynad och jag tror matchen är förlorad, men Anders Apoy vågar inte lägga ut sin OTRENDIG som han sitter och lägger istället, väldigt förvånande, något för rätt lite poäng och jag kan två drag senare gå ut med IdO och OZON och vinna matchen. Anders blir förbannad och slänger brickorna i bordet och beklagar sin orutin, medan jag skakar av stress och slutspelsångest. Den här matchen förtjänade jag inte att vinna med tanke på hur jag spelade i slutet, men med tanke på mina brickor är inte en vinst oförtjänt heller.

Match 16
Alexander Prytz Hedström 326 - 422 Johan Eriksson

Hade gått och väntat på att få möta Prytte hela turneringen då vi legat på ungefär samma placeringar hela vägen.. Började lite spänt med blyga poäng men ökade stegvis för min del i takt med att min brickor blev bättre och bättre. Jag fick fina brickor och lyckades med fina drag. Lyckades även blockera Pryttes STYRsEL (som skulle givit 120 poäng eller nåt) precis (men han rullade på ett annat ställe för något mindre poäng). Jag kunde dock kontra med DY och DÅ över röd, och på den vägen var det.
I slutet hade jag ZOOJA? på handen och får lättad ut ZOO och GO för 28 poäng med Z längst ut till vänster (röd ligger precis under och hela tomt ovanför). I draget efter tänker jag mest på skoj, hm jag kan väl inte utnyttja Z igen va? Neej, det kan inte gå... Men jo, tamejfan så kan jag gå ut med JA(Z)z för 75 poäng haha. Kändes nästan taskigt mot stackars Prytte haha.

En alldeles perfekt avslutning på en mycket lyckad sistadag under SM 2008 i Göteborg. Prytte fick i alla fall vinna pris för att ha gissat (på skämt!) att årets SM-djur skulle vara en ALPACKA haha. Jag gissade på nåt mer göteborgskt - FISKMÅS.

Tack för SM 2008 och auf wiedersehen! / Johan #15
  


SM - reflektioner och matchreferat

Nu var man tillbaka igen från årets stora scrabblehändelse. Som vi konstaterade medan vi släpade ut våra väskor och oss själva från den trevliga spellokalen ut i kylan känns det väldigt tomt efter den här helgen. Tabellen var spännande in i det sista, och segraren Björn Ericson vann inte en dag för tidigt. Palltrion blev inte som jag tippat, men ändå inte helt åt skogen. Mina ställ var stundvis katastrofala och hur många smarta dumpningsdrag jag än gjorde drog jag samma skit ur den alltid lika dunkla och mystiska scrabblepåsen. Med undantag från vissa få matcher, bland annat en mot Sebastian Boukachabia där jag drog pinsamt bra brickor och lyckades vinna med 200 poäng.

Jag hade aldrig rätta viljan eller gnistan att prestera riktigt bra. Jag trodde inte på mig själv fullt ut och kunde av någon anledning inte vara lika kreativ som jag borde kunna ha varit. Dessutom förlorade jag flera matcher på grund av det område som jag behärskar absolut sämst - nämligen slutspelet. Vissa klantdrag, felbockningar och allmänt slarv bidrog också till ett riktigt mediokert slutresultat: 8.5 vunna av 16 matcher. 

Rond 1: Andreas Pejler - Isak Heyman

Första ronden. Laddad till max. Har fördel - slänger ner handen i påsen och rafsar så intensivt att 13-årige Isak Heyman förmodligen inte kunde undgå att bli skräckt. Drar upp AEKLLST och kastar ut KASTELL efter tre sekunder. En sjukt härlig känsla sprider sig i kroppen. Ser Isak stressad skriva ned 70 poäng i min kolumn och sedan skakande lägga NI(S)SE för 9 p. lägger (L)JÖD för 21 poäng vilket visar sig vara ett lönsamt drag när jag fiskar upp D, I och G till AENR på stället. Isak lägger något lågpoängdrag igen och det tar inte lång tid att hitta AD(D)ERING. Jag har så gott som tagit hem matchen nu tänker jag när jag drar upp ännu ett härligt ställ med massa honnörer som jag lugnt och fint kan lägga ut en i taget för 26 poäng styck. Låter kreativiteten springa lös på (K)OLATOM på från ett ställ som såg ut följande: ALMOOOT. Allt rullar på och cred till Isak som inte ger upp utan som senare rullar snygga (T)IDSRyMd. Går ifrån bordet leendes med en stor portion nöjdhet med en besviken Isak Heyman i hasorna fram till speldatorn och skriver in poängen 447 - 287.

Rond 2: Elisabet Claezon - Andreas Pejler

Andra matchen, med en brakvinst i bagaget borde jag vilja spela Scrabble mer än någonsin. På något sätt gick luften ur mig efter första ronden när jag fick spela av mig hela min laddning och nervositet. Blir ändå lättad när jag slänger en blick på skärmen och ser att min nästa motståndare inte är någon toppspelare, men definitivt en otroligt underratad veteran som blixtrar till när man minst anar det. Hade senast en extremt jobbig förlust mot henne från NAMNSDAG cup i somras. Nåväl - machen börjar väldigt tystlåtet och jag tror hela tiden att Elisabet har blank. När jag själv drar en blank senare i matchen - nu med ett litet övertag - vågar jag hoppas på att mina illusioner om en rulletande Elisabet inte är sanna. Jag stänger brädet genom att kasta ut svåra brickor som hemsöker mitt ställ. Dubbla D, H och trippla L dök frustrerande ofta upp på stället och nu med en ca 50 poäng ledning vågar jag lägga L(E) för hakning A(LE) i nästa drag efter att ha ett ställ som såg ut följande: AELLIN?. Hittade de båda möjliga rullningarna INALLEs och ILLANdE men fanns inget läge. Då kommer chocken - Elisabet läggar OPUTSAD/ALE utan blanka för ca 90 poäng. Jag blir helt förstummad - hade VERKLIGEN inte väntat mig detta. I mitt totalt perplexa tillstånd SYNAR jag helt obegripligt ordet. Har naturligtvis fel, dumpar nu E och N (dubbla E:n) för 20 poäng. nu är ställningen ganska jämn och när Elisabet lägger dumpar brickor för dålig poäng vågar jag tro att jag har spelet. Rullar pinsamma ELRItSA för typ 70 poäng. Chock nummer två: Nu lägger Elisabet makalöst snygga (GROV)SNUS för 45 och vi är plötsligt inne i slutspelet och det är väldigt jämnt. jag har svåra brickor på stället men drar i alla fall blank - HKXÄMI? eller något sådant. Jag har prickat fel men lyckas med mycket tid kvar lista ut att hon har ZON på stället och att hon kan få Z på två ställen. Ett får hon 35 poäng för, så naturligtvis blockar jag stället med K(I)X typ 15 poäng. Nu kommer blundern - hon lägger till min förvåning ut ZON/ ÄN för 37 poäng på ett annat ställe. Jag sliter mitt hår och förbannar mig själv över hur korkad man egentligen kan vara. Nu har hon bara konsonanter med höga poäng kvar på stället som hon kan få ut för hyfsade poäng. Jag har inte prickat rätt - men ser till min förvåning att det kan bli oavgjort eller Vinst till och med om jag går ut med (TJI)M/MIx. Jag gör detta och ber till gudarna om att hon ska ha mer än 2 poäng kvar på stället med sina 2 brickor kvar. Det har hon inte och en stark känsla av antiklimax genomsyrar kroppen när vi båda skriver upp resultatet 370 - 370. Jag går moloken fram till speldatorn, ut i foajén och sparkar på ett par skåp. Fan också.

Rond 3: David Isaksson - Andreas Pejler

Sista matchen för dagen och med en stor portion trötthet sa jag till honom att det verkligen inte var min drömlottning att möta honom i dagens sista match. Jag har svårt att spela mot annars så trevliga David - en spelstil som inte alls matchar min. Matchen börjar försiktigt och brädet blir direkt låst. Båda plockar poäng där det går men lägena försvinner snabbt. Jag förstår att han sitter på minst en blank och att han bara väntar på ett läge där jag i desperation ska öppna. David öppnar med LAN och tänker troligtvis haka med det sista K-et till KLAN i nästa drag. jag kan inget göra utan lägger upp för ett annat läge till röd (där han dock inte skulle ha kunnat rulla). Så sagt som det var gjort rullar David TrOSsAK i nästa drag och med typ 4 brickor kvar i påsen lägger jag YL, YR för 32 vid röd och David leder nu med kanske 30 poäng och borde kunna hålla undan. Det gör han också trots ett rätt bra drag med C av mig och det är bara att gratulera David som spelade korrekt och bra. Slutresultat: 365 - 335

1.5 efter första dagen var verkligen inte den start jag hade önskat mig, men ingen katastrof heller. Går hem till Sanna & Pilar ganska bitter med en nöjd Johan. Somnar direkt och är hyfsat fokuserad. Andra dagen, då jävlar.

Rond 4: Andreas Pejler - Måns Eriksson

En stundtals briljant spelare att ta sig an första matchen på andra dagen är ingen lätt uppgift. Båda får väldigt tråkiga brickor i början tills det börjar rulla på för mig. Den sköna sviten börjar med oTURSAM för mig då jag öppnar för två röd-lägen, och i nästa drag använder jag ett av dem för att lägga YLA för 61 (!) hela poäng! Nu leder jag med typ 100 poäng och får hyfsade brickor. Men Måns spelar bra och lyckas få bra poäng med sina brickor. Slutspelet var också intressant och Måns berättade att om han dragit ett D istället för en annan bricka som jag inte kommer ihåg vilken det var ur den nästan tomma påsen skulle han rullat ut på VILDROS och vunnit stabilt. Slutresultatet blev 360 - 317 och det känns som en mycket lovande öppning för dagen.

(Fler matcher snart!)


RSS 2.0