Varning utfärdas

Tjalom. Sitter denna dystra lördagsförmiddag och sörplar kaffe och följer årets VM i Scrabble lite smått. Tävlingen hålls i Malaysia och under tre dagar spelar de 24 ronder. De har nu spelat klart och imorgon väntar en final i bäst av fem matcher mellan de två bästa. Finalen kommer att hållas mellan regerande världsmästaren Nigel Richards och thailändaren Pakorn Nemitrmansuk. Tävlingen finns att följa via denna länk: http://www.wscgames.com/2009/

När jag kollar på de matcher som de har spelat, som har dokumenterats drag för drag och lagts upp på sajten, kan jag inte låta bli att känna mig urkass på det här spelet. De spelar så otroligt korrekt hela tiden, det känns inte som att de drag som breder ut sig på planerna är skapade av människor. Jag tycker att det är tråkigt, för hela den organiska biten i spelet försvinner när prestationerna är tveklösa och självklara hela tiden. Även om de spelar på engelska så känns mina prestationer på svenska så otroligt underdådiga. Och det gör mig till en sämre spelare med det psyket. Nåja, snart är VM slut och jag hoppas att jag ska kunna hitta tillbaka till min normala mentalitet så småningom.

Dagens scrabbleträning: Två matcher på Betapet, en vunnen och en förlorad mot Werther, aka Martin Bender. Spelade rentut sagt pissdåligt i båda matcherna och missade mängder med enkla saker. Över till annat nu. Ciao.

/Andreas


Destruktivt beteende och ovanligt off

Hallå alla. Har inte skrivit någonting här nu sen SM, så det är väl på tiden.

Mitt intresse för Scrabble har såhär veckorna efter SM varit förhållandevis väldigt svalt. Det är ovant att inte känna sig taggad för att gå på en träning eller att inte få den där lilla adrenalinrushen när man hittar nåt fint drag. När jag inte är speciellt sugen på att spela så blir mitt spelande destruktivt. Vad jag menar med det är att när jag inte är sugen så är jag inte kreativ, och hittar därmed deduktivt sett färre snygga och framförallt BRA drag. Och när jag inte gör det, så blir jag fortfarande - för min hjärna verkar inte ta hänsyn till att min spelglädje är noll - mycket besviken på mig själv om jag missar någon rullning, speciellt om jag vet att jag kan ordet. Då när jag inte har något att spela för så blir mitt beteende ohälsosamt eftersom spelandet blir en ren plåga där jag badar i misär av missade drag.

Jag verkar alltid ha lika höga förväntningar på mig själv, både medvetna och omedvetna. Det kan vara ett bra sätt att sporra sig själv, som under SM till exempel, men det kan även vara en tung börda. Det är logiskt att jag spelar sämre och mindre inspirerat när jag inte är speciellt sugen, men kraven jag ställer på mig själv regleras inte efter detta. Och när jag är i en sån fas så ser jag mina vinster enbart grundade på tur - på det sättet får jag inte ens några pluspoäng från mig själv när jag väl vinner en match. Det är en loss-loss situation här, och det gör mig verkligen inte till en bättre scrabblare.

Jag är dock sugen på att arrangera min och Johans turnering *PLEJER Open den 12:e december. Har aldrig arrangerat en sanktionerad turre förut så där finns någonstans en ljusglimt bland alla tråkigheter. Och hörrni - anmäl er till den om ni inte redan gjort det. Det finns hela tio platser kvar! http://www.scrabbleforbundet.se/index.php?option=content&task=view&id=336&Itemid=231&tavling=300

Tills vidare tänker jag inte skriva så mycket tills jag fått tillbaka suget. Det är inte kul att spotta ur sig massa taktiksnack när man inte ens tror på det själv, utan det kommer när jag blir inspirerad. Men det ska jag väl kunna bli förr eller senare. :)

Spela på och lär er nya ord allesammans! Jag återkommer inom en snar framtid, tro mig.

/Andreas

Be there or be square

Skit i Huey Lewis, be there or be square. *PLEJER Open arras i Enskede söder om söder i STHLM av andreas egot pejler och jag (medarrangör) johan.

12DECEMBER2009

http://www.scrabbleforbundet.se/index.php?option=content&task=view&id=337&Itemid=232&tavling=300

Lussekatter, adventsljusstakar & brickrassel!

En vecka efter

Bara en vecka har gått sedan vi satt och spelade. Det känns sjukt mycket mer avlägset.
För stunden vill jag bara spela om SM, sudda ut och göra om. Kanske skulle det bli bättre, kanske skulle det bli sämre. Men jag skulle ta den risken.

Som nedvarvning efter SM har jag spelat rätt mycket på Betapet, något jag inte gjorde alls särskilt mycket innan SM. Jag sa till mig själv att jag skulle trappa ner rejält med Scrabblen efter mästerskapet och kanske rentav ta en längre paus för att lämna utrymme åt andra saker. Jag funderar på det här nu, men någon paus blir det förmodligen inte. Är trots allt med i Höstserien på Soft och ganska så snart så vankas det ju Scrabble Masters, något som jag bara inte får missa. Mitt mål när jag började spela var att en dag kunna kvala in till och spela Masters. Jag har nu uppfyllt det och det vore väl ganska självklart att spela turneringen då, kan man tycka. Och jag kommer sannolikt att vara heltaggad inför den också.

Som om det inte vore nog med scrabbleri så ska jag inom kort arrangera en egen turnering här i Enskede. Min fatalt misslyckade *FÖRSNA(C)K anmälde sig bara tre personer till (inklusive mig) och jag var tvungen att avblåsa den. Men jag tar nya tag och ni kan redan boka in den 12:e december i era almanackor, dagen innan Lucia. Namn är obestämt men turneringen kommer att utlysas så snart som möjligt på Scrabbleförbundet.se. Missa inte det!

Förresten är jag väldigt glad att min bloggpartner börjar få tillbaka spelsugen. Det var verkligen på tiden, och jag har saknat våra scrabblespekulationer som blivit alltmer sällsynta. Det är inspirerande, sådana saker.

Snart kommer även lite mer taktiksnack för er som trånat efter det. Mina senaste strategi-inlägg har jag inte orkat avsluta, väldigt synd och oansvarsfullt. Men jag lovar att jag ska bättra mig. Ni läsare får även mycket gärna lyfta fram ämnen som ni vill att jag ska skriva om, så gör jag det!

Definitivt på återseende,

/Andreas

Återigen sugen

Efter SM 2008 tappade jag lite/mycket intresset för scrabble. Naturligtvis inte helt, men jag kände mig inte direkt taggad på att spela heller... Jag har tränat mycket mindre IRL i uppsala (förvisso även pga tidsbrist) och spelat ofantligt mycket mindre på betapet. Ibland har det gått en månad utan en enda match, tidigare har jag kunnat spela 10 matcher om dagen en vecka i sträck.

Jag har dessutom spelat väldigt få turneringar under 2009, endast två stycken innan SM i uppsala. Dessutom har jag inte pluggat ett enda ord sedan innan SM 2008, och under de 20 dagarna innan SM så spelade jag inte en enda betapet/scrabble-match. Men så gick jag ju från 15:e placeringen på SM 09 till en 44:e placering i år också...

Nu känner jag dock att jag börjat bli sugen på att träna och bli bättre igen. Vet inte varför riktigt, men jag känner att jag vill bli lite seriösare igen - något jag var på väg att bli men som sket sig...

Något som irriterar mig lite är dock att jag inte riktigt vet var jag står, kvalitetsmässigt... Och det blev inte lättare att avgöra efter de senaste matcherna heller. Jag vann mot flera på pappret riktigt bra spelare, medan jag förlorade mot några jag "ska" vi vinna över. Så det var lite skevt...

Nåja, det var mina fredagsfunderingar för den här gången. Hej

// J


PS. Missa inte andreas respektive mina matchreferat och kommentarer från SM 2009 ett par inlägg ner!

Vad har Blondinbella, Schulmans pappablogg och Ordförbundet gemensamt?



- Många läsare!

De tre senaste dagarna har
Ordförbundet haft totalt 137 sidvisningar!

SM - Mina referat

Här kommer några egentligen alldeles för långa matchreferat, mina längsta någonsin (!). Men om ni orkar pina er igenom dem, skicka gärna iväg en liten kommentar! Håll till godo och koka er en kopp te och läs;

- - - -

 

Andreas Pejler – Zakarias Jonsson 423 – 326

 

Äckligt skön startmatch. Det börjar dock oroväckande krampaktigt – mitt första ställ är vokallöst. Lägger BH och sedan följer en konstig dragsekvens och brädet låser sig väldigt fort. Jag får till en början ospelbara bokstavskombinationer och tvingas byta hela tre gånger i början. Som tur är får Zakarias också bara skit och har ungefär samma problem som jag. Sedan rätar det ut sig – får bl a YX? På samma ställ. Kan lägga ut honnörerna utan att öppna på mycket och lyckas till slut balansera mitt ställ till ett aVTRÄDE som jag får ut bra. Har haft förhöjd puls hela matchen men nu släpper det, och en mycket skön känsla sprider sig i hela kroppen. Zakarias ger ifrån sig en mindre suck och lägger ut L(A)TRIN i missmod. Jag sitter på GMNNPSU, ett ställ som till en början såg svårt ut. Men sen kommer den till mig; SUMPN(I)NG! Ordet låter till en början för mig krystat och jag funderar ungefär en minut på ordet innan jag bestämmer mig för att det är värt en chansning. Och det var det verkligen, 75 poäng rikare plus syning blev jag efter det ganska snygga fyndet. Nu leder jag med 150 poäng och det känns som att en låsning av planen är på sin plats nu. Är fortfarande inte fullkomligt lugn då jag misstänker att Zakarias ruvar på en blank, och jag vet att han kan åstadkomma skräckinjagande ting med de där blanka. Får mediokra brickor men känner ändå att jag kan täppa till rätt så bra. Ett läge återstår, och så sagt som det var gjort får han ut en SLAKhET där, men ingen skada skedd. Jag hade till och med räknat med att han skulle rulla där, och det fanns egentligen ingenting jag kunde göra åt det. Dessutom öppnade lägget väldigt fint för röd och jag kalkylerade att jag inte skulle förlora så mycket på att låta läget vara och spara lite godbitar för att sedan kontra bra. Matchen seglar in till ett ospännande slutspel och jag får en komfortabel 100-poängsseger mot en riktigt duktig spelare. Dessutom alpackan Björn på köpet! Yay!

 

Andreas Pejler – Nils Berner 336 – 371

 

Första oflytsmatchen kom i rond två. Är i stort sett väldigt nöjd med mitt eget spel i den här matchen, bortsett från mitt öppningsdrag; har ett vokallöst ställ och bestämmer mig för att lägga bort VD och spara på FMRSL i stället för att byta. Men jag bedömde att en inbjudning till att öppna planen skulle vara sämre än att jag skulle tvingas byta om ett drag. Konstig logik, men lite konstans hade den; Med mitt VD såg jag att det enda som skulle kunna vara jobbigt som kontring på det draget var ett Y eller C. Det är ju trots allt väldigt liten sannolikhet att han har någon av de brickorna, men nu uppenbarade sig det värsta scenariot – Nils får in VY/DY för 30 OCH jag tvingas byta nästa drag efter att ha dragit upp två nya konsonanter. Nils funderar en lång stund innan han lägger bort sitt J på 3 gåner bokstavspoäng och jag kan inte låta bli att bli frustrerad, men håller det inom mig. Trots två byten är det helt omöjliga ställ – EEETTRÄI varvat med ÄEEGIAO. När jag själv tycker att jag har hittat ett bra dumpningsdrag med det senast nämnda stället – (DU)A/ÄGA(R)E för närmare trettio har han självklart B:et att sätta framför och få in BÄGARE för ännu mer poäng. Snopet. Så, när jag tycker att botten är nådd och jag bara skakar på huvudet åt mina ställ lägger Nils ut KRISTnA och jag kan inte låta bli att ge ifrån mig ett psykotiskt gapflabb. Scrabble känns sjukt tråkigt och jag kan inte ens lägga något vettigt på hans inbjudande öppning för röd. Men något märkligt händer – när Nils försöker stänga ned planen med en gigantisk ledning lyckas jag snirkla mig undan och faktiskt plocka stabila poäng och krypa mig närmare och närmare. Nils sitter och klagar konstant på att han tycker att han spelar så dåligt, något som jag stör mig på eftersom han ju fått alla brickor och borde inte ha något att klaga på. På slutet får Nils ont om tid och jag inser att min enda chans att ta hem partiet är att stressa honom till att göra misstag. När jag lägger BLOT(T)A/(FOT)A med stället ABDLOPT (bästa i hela matchen) hoppas jag att han i tidsnöd ska lägga CV/CD i stället för vinnande COVER eller ännu bättre aVEC. Men ack så jag underskattar denna man, och en klump i magen bildas när Nils panikartat kastar ut aVEC/PC och hindrar min utgång D(O)P(P). Jag trodde för en minut att jag skulle kunna vinna en av mina tyngsta turneringsmatcher någonsin, men icke. Är hursomhelst väldigt nöjd med mitt spel, men kan samtidigt inte låta bli att känna mig lite besviken över att förlora när jag spelat så bra.

 

Johan Rönnblom – Andreas Pejler 380 – 440

 

SM 2007 slog han mig hutlöst stort. Det tänkte jag inte låta hända igen. En ruskigt lurig spelare som jag har väldigt svårt att veta hur jag ska spela mot. Matchen börjar i alla fall blygsamt, jag tvingas byta någon enstaka gång men får ut kanske två honnörer för en del poäng. Lyckas plocka en del poäng och kan dryga ut en ledning, känner nu att Johan sitter på blank och att han snart kommer rulla. Så sagt som det var gjort får han ut en TraS(S)ENT för ganska lite, och nu är det match igen. Men nu har betryggande nog den andra blanka dykt upp på mitt ställ, och jag tänker att om jag bara kan få utrymme att balansera ett eller två drag så blir det en rull. Jag lägger mellandraget RÅMA för 25 och får ut SÅRaNDE draget därpå. Johan kontrar dock bra och min ledning är riktigt liten. Jag drar upp ADEKNNU och ser den direkt – KUNNA(N)DE! Slänger ut ordet som Johan funderar ett tag på men sedan korrekt släpper den. Resten av matchen är ganska ospännande – jag får bra brickor och känner att en rullning inte borde komma emot mig nu. Johan kalkylerar dock riktigt smart i slutspelet att om han får ett E eller T som sista bricka i påsen så kan han rulla ut, och då finns det inget jag kan göra åt det. Men det var ett Y som låg till honom på slutet och slutet blir odramatiskt.

 

Jag hade hoppats på 3 – 0 första dagen, men känner mig ändå ganska tillfredsställd med 2 – 1 då jag tycker att jag har gjort vad som gick att göra i mina matcher. Anmärkningsvärt är att i de matcherna jag vann rullade jag två på rad, en sjua följt av en åtta. Skumt. Hursomhelst var jag heltaggad för dag två och kände att nu kör vi.

 

Cecilia Karlström – Andreas Pejler 266 – 401

 

Mycket underrejtade Cecilia hade även hon öppnat med 2 – 1 i turneringen och ställdes nu mot mig för andra gången på turnering. Jag låser planen snabbt då jag får en ledning och låsningsvänliga brickor, och Cecilia verkar dra endast skit. Hon byter gång på gång och jag lider verkligen med henne i hennes osannolika oflyt. Jag lägger absolut inget spektakulärt men tycker ändå att jag spelar bra. Blank kommer och jag funderar i ungefär fyra minuter på stället AAEGNS? Innan jag rullar lASAGNE. För lite sömn och för lite kaffe resulterade i att det tog så lång tid, men jag tänkte fan inte ge upp med det stället. Resten av matchen är jättetråkig och jag spelar som ett skolexempel på trist låsningstaktik. Beklagar mitt flyt och Cecilias missflyt, men är ändå rätt så glad över att ha inlett dagen med en vinst.

 

Johan Berner – Andreas Pejler 292 – 373

 

Har svårt att möta spelare som gnäller, så ni förstår ju varför jag drog en djup suck när jag såg lottningen för rond 5 presenteras på den massiva vita duken. Har dock ett psykologiskt övertag mot Johan och har slagit honom rätt så många gånger på senaste tiden. Det börjar väldigt trappartat och båda smäller ut honnörer och fyror för massor av poäng och vi undrar båda hur den här matchen kommer att arta sig när alla godbitar är borta. Jag drar en blank tidigt, men rullningsställena är få. Öppnar upp ett nytt läge för rull och drar den andra blanka. En simpel SeGLaTS fick det bli, dock kunde Johan kontra med OXE för närmare 50 poäng och ställningen är åter jämn. Precis som vår senaste turneringsmatch blev detta ett Z-lotteri på slutet där jag lyckades undvika den förödande brickan med lite skicklighet men också mycket flyt. Johan sitter med AZER men jag blockar hans läge att få ut den och det blir en mycket konfortabel seger här.

Andreas Pejler – Gunnar Andersson 454 – 338

 

Ojoj vilken match. Drar upp startstället AAAETN? Och det tar ungefär två sekunder innan jag kastar ut ANATEmA. Vilken start! Sedan blir det något mellandrag, efter det min andra rullning; SOM(A)LIER och tänker nu att det här kan jag bara inte förlora. Gunnar spelar klokt och balanserar upp sitt ställ till en DISKARe, och efter den är det oroväckande mycket match igen. Efter hans rull får jag dock det mesta i påsen och snittar säkert på 29-30 poäng per drag i alla fall sex drag framåt. Det är inte mycket Gunnar kan göra, och brädet är dessutom nu också väldigt låst. Sitter med LÖPVAGN mot slutet som jag tyvärr inte få ut, rätt nöjd med det fyndet. Som grädde på moset får Gunnar ett ospelbart Z på slutet och jag kan dryga ut min vinst ännu mer. Galet skön vinst, ändock om jag hade så mycket tur.

 

Andreas Pejler – Leif Berglund 377 – 321

 

Jag skulle visa mig bli ett hinder i vägen för dittills obesegrade umeiten Leif. Dock såg det inte ut så i början. Tycker att jag spelar väldigt bra, men det lönar sig aldrig. Leif plockar enkla poäng och får snabbt en mindre ledning som han dock kan hålla länge. Jag får knäppa bokstavskombinationer och tvingas dumpa och öppna för röd, och Leif får bara mer och mer poäng. Just när det känns som mest hopplöst får jag X och lägger (N)IX för 26, sedan rullar det på något otroligt. Får in EROS på ett läge som båda väntat på att utnyttja hela matchen, och sedan BOJ för 26. På allt detta blank, tillsammans med LASSER?. Det finns endast ett rullställe, och det är en åtta med slut A. kLASSER(A) ser jag, och hoppas för allt i världen att han inte blockar. En klump i magen bildas när han förmodligen helt rätt blockar med DETT(A), men kanske var det bara en dump. Hopplösheten smyger sig på igen, och med mitt ställ AELRSS? Bestämmer jag mig för att lägga EL/ED/LE för 6 poäng, givet upplägg för rullning. Dock var ju en annan blank kvar i påsen, men om han hade rullat på det läget hade det inte gjort så mycket, då förmodligen jag hade kunnat kontra med en rull ovanpå eller under hans och kanske vinna på hans poängavdrag när han tömmer påsen. CD får jag till mitt ARSS? Och det känns till en början kört. Men vänta lite nu, jag har ju CsarDAS! En rullning som skulle hjälpa mig att vinna en till synes hopplös match och som dessutom är riktigt snygg. Nu håller jag bara tummarna för att han inte blockar. Du har gjort det en gång Leif, låt mig få denna nu. Hans fingrar stryker över planen. Han lägger ut H, A. Men inte på mitt ställe. Jag håller tillbaka ett leende och pustar ut först när vi antecknat poängen. Ut kommer CsaRDAS, och Leif förbannar sig själv. Han säger att han först bara tänkte lägga H(EL) vilket han med stor sannolikhet vunnit matchen på. Han utmanar dessutom min rullning vilken han trodde stavades *CZARDAS. Det gjorde den också i SAOL 12, men i SAOL 13 ändrades stavningen till S istället för Z av någon anledning. Sedan tänker Leif i eviga 8 minuter, han sitter på AGLIRT?. Ett perfekt rullningsställ, enda problemet; min rullning gjorde så att den sista bokstaven i hans potentiella rullning måste kunna haka över eller under C, vilket är tämligen osannolikt. Komfortabelt nog kommer heller ingen rull från Leifs ställ och jag vinner stabilt. Riktigt skön vinst från något som såg ut som en omöjlig match till en början, och jag blev dessutom den första att slå Leif i SM. I'm on the run!

 

6 – 1 och jag känner mig på extremt bra humör. Just nu känns det som att inget kan stoppa mig och att SM är mitt. En välbehövlig lunch för att sedan återvända till spellokalen. Nu gäller fokus för att hålla uppe det här.

David Tiberg – Andreas Pejler 357 – 342

 

Får för första gången i mitt liv leda SM och ha på mig ledarvästen. Känns både larvigt men samtidigt förbaskat stort och allvarligt. Gör mig mentalt redo på att möta någon som Micke eller Per Christensson, drar då faktiskt en mindre suck när jag med förvåning ser på skärmen att jag nu ställs mot David Tiberg. En nybörjare i tävlingssammanhang som hade stormstartat i årets SM och slagit flera lågoddsare. Har dock stort självförtroende gentemot denne man, jag vet att jag kan fler ord än honom. Dock så verkar han ha många äss i rockärmen och man vet aldrig vad han ruvar på. Men det här ska jag bara ta.

 

Matchen får en dålig inledning från min sida, har extremt obalanserade ställ men känner ändå inte för att byta. David får in HYENA för jättemycket poäng i andra draget och det känns motigt redan då. Men skam den som ger sig – jag spelar mycket fokuserat och håller jämna steg med David. Matchen blir snabbt låst, och när D börjar tänka oroväckande länge inbillar jag mig att han har minst en blank på hand. Å andra sidan vet jag att David är en långtänkare och tänker mycket på nästan varje drag. Jag kan inte riktigt föra matchen som jag vill, pga för få poängbrickor och en lite för liten ledning. Hade jag haft en cirka 40-poängsledning hade jag försökt stänga ännu mer än vad det var, men många godbitar var kvar i påsen och jag kunde inte blocka alla ställen på samma gång. Sen drar jag blank och pulsen går ned något. Dumpar FR(O)NT för hakning FRONT/A senare och potentiell rull. När jag senare lägger bort K(A)T/(U)T(E) för att rensa upp stället KTTRED? (fanns inga åttalägen) drar jag C X till mitt lovande DERT?. David tar FRONT-haket med *EBOLA/(FRONT)A som jag vet inte står men släpper den ändå, eftersom jag får ut C(O)X för 36, en utmärkt dumpning för potentiellt rullningsställ. David börjar förmodligen inse att jag kommer att rulla förr eller senare och försöker täppa till. Han har en liten ledning så jag måste ju försöka fortsätta att öppna. Till slut lyckas jag öppna två lägen för rull – En sjua med sluthakning under Ä eller en åtta med början S. Såhär såg våra ställ ut när det var tre brickor kvar i påsen:

Mitt ställ:
EGITTR?

Davids ställ: DIRRTÅ?

Kvar i påsen: PSZ

Ställning: David 292 Andreas 266

 

Det är nu min tur. Tilläggas måste att jag varken visste vad David hade på handen eller vad som fanns kvar i påsen. Jag hittar rullningen GlITTER direkt för 67 poäng vilken jag senare lägger. Jag ser även (S)TRATeGI, vilken dock ger mindre poäng. Jag funderade på att låta bli att rulla, pga risken att dra Z och förlora på det. Men mitt resonemang löd så som att eftersom jag låg under så kunde jag förmodligen inte vinna på annat sätt än att ta den risken. Det fanns väldigt få lägen på planen för poäng och en dumpning på en bricka skulle inte kunna löna sig. Eftersom David hade en så hyfsat stabil ledning redan så skulle ju han bara passa om jag la ifrån mig en bokstav. Men kanske skulle jag gjort det ändå. För i slutet när jag senare rullade och drog upp Z, visade det sig att David hade missat att Z inte var i spel. Kanske, kanske skulle han lagt något och dragit upp Z om jag bara dumpat en bokstav. Med stället DIRRTÅ? Fanns det dessutom inga ställen att få ut Z med, oberoende vilken bricka han hade dragit sedan. Frank hade förmodligen gjort som jag och rullat, eftersom det korrekta för den andra spelaren i nästa drag om jag dumpar en bokstav är att passa. Men frank har ingen intuitiv förmåga och eftersom David är en så relativt ovan tävlingsspelare kanske jag skulle satsat på att han skulle göra det misstaget. Även om det hade varit taktiskt inkorrekt att rulla sett ur ett simuleringsperspektiv så har jag å andra sidan ingen chans att vinna om jag drar Z efter rullen, vilket måste vara betydligt mindre vattentätt än att spela på någons ovana. Men det är alltid svårt att bedöma sådana här situationer när det inte är tomt i påsen, det är trots allt 7/10 att Z befinner sig på Davids ställ. Men jag kan fortfarande inte sluta fundera på vad som hade hänt om jag hade lagt, låt oss säga (SE)G för 4. Hade David passat och förstått vinken så hade jag inte kunna göra något åt det. Men om något annat scenario hade uppenbarat sig så hade jag förmodligen vunnit. Helt klart tänkvärt. Sen kan man ju fråga sig om det var bäst att rulla (S)TRATeGI eller GlITTER, men sedan när jag rekonstruerade matchen hemma senare så konstaterade jag att det inte hade spelat någon roll för slutresultatet i slutändan.

Som jag redan avslöjat så förlorade jag den här matchen. Efter min rullning tur-tvi:ar jag i handen och hoppas på att dra upp PRI eller liknande. Men likväl var det förödande PSZ som dök upp i handflatan och jag inser att loppet är kört. Men jag är ändå inte sur efter förlusten, tycker att jag har spelat riktigt bra och gjort mycket bra saker av situationerna. Enda undantaget var som sagt slutet, där den knepiga situationen uppstod.

 

Roland Olsson – Andreas Pejler 368 - 375

 

Rolle hade helt välförtjänt roffat åt sig många vinster i SM och nu var det för tredje gången det här året som vi ställdes mot varandra på tävling. Matchen börjar skrattretande stängt och inte mycket spännande händer. Mer spännande blir det när en blank dyker upp på mitt ställ med massa andra härligheter. Funderar på att lägga bIVAX för 63 istället för mitt AX för 31 men bedömer att det inte är värt det, dessutom som bivaxet öppnade mot röd. Galet stängt nu, med en kanske 30 poäng ledning för mig. Balanserar upp mitt ställ riktigt bra och när Roland väl öppnar blir det en skamlig NERKAnT från min sida. Vill egentligen inte öppna för mycket alls och planerar att stänga ned min nyss gjorda öppning. Lägger ZYGO(T) istället för ZO(n) vilket visar sig vara oklokt då Rollz får ut LAMpS(K)EN direkt efter som jag hade blockat med ZO(n). Lägger en härlig fyra som kontring på rullen – NÅ(N)Å från ett vokaltungt ställ vilken man inte ser så ofta. Det är match igen men jag leder med kanske 60 poäng. När R utlyser att han ska rulla en till i rad kan jag inte hålla tillbaka ett ordentligt stön och många i salen vänder sig om och blickar surt på mig. Visst, rolle är en av Sveriges trevligaste spelare – men det är fan inte en ursäkt för att rulla två på rad! ;) NEDGÖRA blev det och han går upp i en cirka 10-poängledning. Det ser mörkt ut, men lyckas ändå samla tankarna till en EKLUT för 41 över röd. Tänker bara inte förlora den här matchen. R lägger HURI med tre hak för cirka 30 och båda inser att det kommer att bli äckligt jämnt. Jag har slutstället BBLORRT och det ser till en början helt omöjligt ut att vinna. Men jag fokuserar och tänker i över 10 minuter på ett drag som ska visa sig bli matchavgörande. Jag börjar med att lägga (E)BB. När jag först drog upp stället tänkte jag till en början att jag måste kunna få lite poäng med något av de två B:en, men efter en stunds tänkande inser jag att det bara får bli ynka nio poäng för båda om jag ska ha någon chans att vinna. R sitter på SERVE, vilken dock inte går ut på planen. Som jag misstänker lägger han VE/EN/ED för 16 och sparar på RES: Såhär i efterhand ser jag att han förmodligen skulle vunnit om han hade lagt RES/YR/GE/OR innan VE. Då hade han haft utgång på två drag på två ställen och jag hade inte kunnat motsvara de poängen med mina brickor. Dock väldigt bra för mig att han gjorde detta misstaget och jag blockar nu hans enda utgång med (Y)L med stället OLRRT. Min balansinriktade hjärna sa först att jag skulle lägga (Y)R och spara på LORT istället för ORRT, men sedan såg jag som en skänk från ovan att jag har hela tre utgångar med ORRT nästa drag och ingen med LORT. Roland tänker väldigt länge innan han kommer fram till att lägga helt korrekta SE/ED/SI för 10 poäng, och med 15 sekunder kvar på klockan smashar jag ut TOR(NU)R och vinner mitt kanske bästa slutspel någonsin på tävling. Jag får komplimanger från spelare som sett händelseförloppet och jag känner för första gången att jag till fullo kunde kontrollera min förut svagaste kapacitet i spelet, att göra bra slutspel.

 

Andreas Pejler – David Holmberg 345 – 390

 

Innan vi sett lottningen sa vi åt varandra att vinna resten av matcherna för dagen, vi insåg dock sekunden efter vi sa det att om vi ska vinna resten så är det oundvikligt att vi till slut möts. När vi sedan ser vem vi ska sätta oss tvärsemot drar båda på smilbanden en aning. Matchen börjar oinspirerat från båda sidor och båda spelare verkar tampas med konsonantöverskott. Aldrig spelat mot David IRL förut, vilken är en aningens skrämmande. Vet vilken otrolig kapacitet han besitter och har hög respekt för honom, samtidigt som jag försöker utnyttja mina brickor till fullo och spela mitt eget spel och ingen annans. När jag tror mig ha fått sånär som på en ledning så kommer ett jobbigt kontringsdrag från David efter varje drag. Det fortsätter så tills han aningen motvilligt lägger ut KriSPiG och insisterar på att jag skulle hittat något snyggare på brickorna. Fortsätter spela koncentrerat men får aldrig något grepp om matchen, plockar självklara poäng hela tiden men kan inte omsätta något, vilket jag behöver för att ta kontrollen i en match. Min intuition sa att David kommer att reda ut den här matchen och vinna klart, även om det stod lika efter ungefär 75% av matchen. David hade lagt BO(T)TEN med B:et en ruta vänster från kolumnen med röd, men fick aldrig något som passade bredvid den vilket var otroligt frustrerande, hade kunnat föra matchen på ett helt annat sätt om jag hade kunnat stänga till där. Men jag ska verkligen inte klaga på brickorna – J, Å och Ö får jag alla för 30+ styck. David avgör sedan förmodligen matchen när han lägger (HÅ)R/RECENT för närmare 40. Han hade tidigare lagt upp HA(N)DSÅ, och kanske borde jag sparat mitt G till att senare lägga HANDSÅ/G. Mot slutet sitter jag på ganska rullningsvänliga brickor, men det artar sig aldrig riktigt. Tycker att jag gör en bra kalkylering mot slutet men David spelar helt eminent i slutspelet och förintar alla tankar om seger. Svårt att vinna mot en sådan här spelare utan att kunna greppa matchen – tilläggas ska att David spelade mycket imponerande.

 

Inger Wingård – Andreas Pejler 410 – 324

 

Andra riktiga oflytsmatchen i turneringen. Brukar tycka att det är roligt att spela mot Inger, denna gång blev ett undantag. Det börjar dock väldigt lovande – Inger byter på sitt första drag och jag sitter på oerhört smäktande CDHSSÅ?. Tänker att om jag bara lägger SCH och sparar på DÅS? Så MÅSTE jag ju bara kunna rulla om ett eller två drag. Det blir dock svårt och stället vägrar balansera upp sig. Dessutom får Inger både J och Y i början för 40+ styck, mycket svårt att stå emot sådana poäng. Jag kan fortfarande inte rulla och först när det började se lite ljust ut får hon ut SKRAMlA och humöret är botten. Inger, du är en skitbra spelare verkligen, kanske Sveriges bästa. Men du kan ha sån jääääkla flyt ibland så det är helt sjukt!

TILL SLUT får jag rulla IN(T)aGLIO för inga poäng alls nästan, men tillräckligt mycket för att det ska bli match igen. Sedan blir det ännu svårare att spela när jag drar upp ställ som DDSSRRE. Det känns som att jag spelar dåligt, men tror inte att jag gör några misstag med mina brickor. Får absolut noll stadga i den här matchen och medan Inger dundrar ut miljarders poäng agerar jag publik efter min rullning. Surt att förlora på oflytet, jag vet ju att jag kan slå Inger och hennes spel brukar passa mig perfekt. Men vad gör man egentligen när Sveriges scrabbledrottning är på hugget.

 

6 – 1 hade blivit 7 – 4 och jag är inte riktigt på festhumör när den klassiska SM-banketten dukas fram. Små marginaler som avgjort och jag känner att med lite mer flyt så skulle jag kunnat vinna alla dessa matcher. Men när motståndet är benhårt och ett turmoment är avgörande så kan det bli svårt.

 

SM-festen blev förresten en kul tillställning – superb pastabuffé, mängder med rundpingis, skrålande karaoke och att ha gissat rätt på SM-djuret gjorde kvällen värd att minnas.

 

Andreas Pejler – Niklas Elmefjäll 364 – 341

 

Första matchen på sista dagen ställs jag mot en förkyld och tillbakadragen Elmis. Spelar på spänn hela matchen och det känns ovisst hela tiden. Jag håller en liten ledning tills kanske 35% av matchen då jag drar blank. Sitter på AAAETR? Men hittar inget, enda läget för åtta är genom ett S (det finns ingen). Dumpar ett A och rullar sedan småfula (P)ATInERA och Elmis suckar. Han har stora brickproblem och Elmis klassiska, uppgivna speglosor blir alltmer frekventa. På slutet passar jag två drag för att inte dra Z – ser först till att Elmis inte kan rulla någon åtta. Spelar korrekt på slutet och ett misstag hade förmodligen kostat mig segern. Får klart bättre brickor än min motspelare och i typisk Elmisanda begrep han inte hur han inte förlorade med mer. Skönt i alla fall att inleda dagen med en vinst mot en spelare som jag aldrig har slagit på tävling förut.

 

Andreas Pejler – Yann Moreau Bruun 276 – 359

 

Helgens tredje riktiga skitbricksmatch, och detta den absolut värsta av de tre dessutom. Tråkigt att det ska komma mot en spelare som annars är väldigt rolig att möta Obegripligt svåra balansproblem i början och när jag tvingas byta hela fyra gånger med endast några få drag mellan sig och Yann kan naturligtvis dryga ut en ledning. Får sedan många poängbrickor men tyvärr på samma gång – det blir snarare balanseringsdrag av brickorna än feta poäng. När jag ligger under med cirka 25 poäng pustar Yann ut och klämmer in JEANSTy(G) för tusen miljarder poäng, och jag kan inte göra annat än att gratulera. Ett av SM's finaste fynd, helt klart. Får sedan blank men det spelar liksom ingen roll, får lägga skitdrag efter skitdrag och kan aldrig plocka poäng. Precis som i matchem mot Inger känns det som att jag spelar dåligt här, men tror ändå att Frank inte skulle spelat så annorlunda. Jag har tydligen en tendens att tycka att jag spelar kasst när jag har dåliga brickor. Dåliga poäng = dåligt spel lyder min ologiska men intuitiva logik. Kanske stämmer det på något plan, men vad gör man när det inte GÅR att göra något med brickorna.

När jag har oflyt i en match så blir jag inte rasande och jag kastar inte pennan i bordet – men jag blir makalöst bitter. På ett sarkastiskt och mycket obehagligt sätt som jag inte känner igen mig själv i. Jag beklagar om någon av er som mött mig fått stöta på detta och jag passar här på att be om ursäkt om jag har betett mig illa. Yann var i vilket fall helt klart värd vinsten och spelade ut mig totalt.

 

Mårten Björkman – Andreas Pejler 243 - 500


Nu har jag börjat komma in i den ack så farliga ”varannan vinst”-cykeln som så ofta uppenbarar sig vid större arrangemang. Man förlorar mot någon högoddsare, vinner mot någon som man borde slå. Och så fortsätter det så. Men det vinner man inga medaljer på.

I vilket fall skönt att denna match blev något alldeles extra – jag börjar nämligen min svit med EXTRA för 63 i andra draget. :) Sedan följer en alldeles makalös dragserie och denna match kan nästan motsvara matchen jag spelade mot David Lundin förra året (Se mitt förra års referat). Två drag efter EXTRA får jag in nYSTART för i och för sig inte så mycket poäng, men det är i alla fall en rullning. Sedan får jag bara några drag senare in en nia – SLAGgN(In)G för ganska lite poäng, men synad blev den i alla fall. Riktigt kul att få rulla min andra nia i tävlingssammanhang. Sedan är matchen ett rent skämt och jag behöver inte anstränga mig ett dugg, det bara kommer till mig. GÖMME för 30, OJ/UJ för 40 etcetera etcetera. Att Mårten dessutom tycks ha det mäkta motigt och bara nöjer sig med konsonantdumpar hela tiden gör ju inte det hela sämre. Mot slutet blir det den tredje rullen – (A)LSTRARE över röd. Kul att få rulla en sjua, åtta och en nia i samma match – lite skumt att i den andra matchen jag har rullat en nia i, mot prytte på DBS, så rullade jag även där en sjua, åtta och en nia. Jag beklagar mitt totala flyt och min störtsa vinst någonsin är ett faktum.

 

Malin Ståhlner – Andreas Pejler 275 – 420

 

Näst sista ronden för dagen och både jag och Malin är rätt så trötta, men Malin är nog snäppet schletnare. Matchen börjar blygsamt och på något sätt får jag en snabb och stor ledning – vinner mycket tempo på att Malin utmanar mitt 30-poängsdrag (TANK)S/SEBRA. Malin verkar ha otroligt svårt att få ihop brickstället till något vettigt, och när man dessutom är trött och lite bakis blir det ännu några dimensioner svårare. Dragen haglar sedan för mig: BIRO(T) för 33, (FICK)U(R) som självupplägg för 35, och andra drag som samtidigt låser bra och ger massamassa poäng. Jag är nöjd med mitt spel men Malin kan liksom inte göra så mycket heller, hon säger att hon gav upp ganska fort. Det går inte att spela Scrabble när man inte är sugen, och det verkade inte Malin vara. Jag förstår hur det är, och jag har varit i den sitsen förut, det är ett helvete. Man tycker att man suger, fast man i själva verket inte kan göra så mycket – och om man hade kunnat det, så är det helt naturligt att man missar lite saker om hjärnan inte ger utrymme till koncentration på ett satans brädspel.

Till slut får hon i alla fall ut en TONNAgE, det var hon definitivt värd. Men den påverkar inte ställningen mycket – jag leder fortfarande med mer än 100 poäng och har bland annat JX? På mitt slutställ. Lägger ut en i taget och funderar på hur flytet kan variera så extremt mycket från match till match, hur mycket det kan svänga. Jag tror Malin undrar detta ännu mer.

Det gick inte så bra för Malin i årets SM, men jag är helt säker på att om hon är med i gamet tills nästa år så blir det topp tre. Ett mellanår kanske detta var? Jättemånga segrar och en backlash måste komma förr eller senare. En sak är säker i alla fall, hon är en av Sveriges bästa spelare.

Axel Olesund – Andreas Pejler 379 – 338

 

En annan rumskamrat och god Scrabblevän som jag tvingas sträcka vapen emot. Den här matchen påverkar mitt resultat något väldigt – vinner jag så slutar jag på riktigt bra 11 – 5 och förmodligen en 5:eplats i turneringen, medans om jag förlorar så blir det inte ens topp tio och 10 – 6 känns så astronomiskt mycket sämre. Har spelat nio IRL-matcher mot Axel tidigare i veckan på ett café i Uppsala som uppvärmning, så vi är båda ganska trötta på varandras spel. Det börjar riktigt fint och jag känner att matchen är biff redan efter tredje draget då jag får in YOGA för rullningspoängen 72. Sedan lyckas jag inte riktigt hålla en ledning, och några småmissar blandat med lite för offensivt spel leder till att ställningen jämnas ut. Ett av dessa småfelen var att jag borde lagt R(I)BB istället för KL(I)BB som öppnade väldigt inbjudande för Å eller Ö mot blå, alla av dessa fanns kvar i påsen vid tillfället. Axel får cruisebrickor och det blir inte bättre när han gör toksnygga fyndet pIONRÖD och går in i en ledning om cirka 30 poäng. Men precis som i matchen mot David H säger min intuitiva känsla att brickorna som är kvar är för lite för att jag ska kunna komma ikapp på det här brädet. När Axel sedan rullar simpla DE(L)IRANt två drag senare känns matchen helkörd. När Axel får flyt verkar det som att det aldrig tar slut och att han manipulerar brickpåsen. Men tilläggas ska att han förvaltar brickorna väl också. Jag gör ett småtarvligt slutspel pga felprickning, men det hade ändå inte påverkat slutresultatet speciellt mycket. Som sagt – mycket tung seger och att sluta på 10 – 6 i turneringen var verkligen inte vad jag hade väntat mig.

 

- - - -

 

Det gick så fort. Det som jag längtat efter så länge gick på ett kick. Sexton ronder är ju ingenting.

Kanske beror det på att jag är bättre och vanare nu, men hypen kring vinnaren detta året kändes anmärkningsvärt mycket mindre. När Björn för andra gången lyfte bucklan var uppståndelsen inte så stor som förra året – eller så kändes det som sagt bara så.

Jag lämnar spellokalen med en stor portion tomhet. Dagen efter var det dags för skola igen, återgång till vardagen. Bort med Scrabblen, in med det riktiga livet. Det kan vara svårt att skilja på Scrabble och verklighet, de kan tvinna in sig i varandra. Jag vet inte om det hade känts mindre tomt om jag hade slutat på 11 – 5 och kommit femma, eller om jag rentav hade vunnit. Mitt i det stora gapet av tomhet fanns ändå någon sorts lättnad. Pressen är över, nu är det ett år tills nästa gång vi sitter här. En känsla av att överlåta sig åt tidens gång, att acceptera det mediokra resultatet. Alla faller, men de flesta reser sig även. Jag är dock allt annat än förbannad – mitt spel är jag nöjd med. Jag är nöjd med mina motståndare. Jag är nöjd med bri... tja, man är väl aldrig nöjd med brickorna. Men lite i alla fall.


Vi ses nästa år allesammans, förhoppningsvis. Man kan ju undra vad man bär på för erfarenheter då, eller om jag ens är intresserad av det här. Men sannolikheten är stor att jag även då kommer upplåta en helg åt en fånig bokstavslek och utsätta mig för satanisk ryggvärk. Jag hoppas verkligen att ni också kommer att göra det – för någonstans är det också för er jag kommer och spelar. Det finns så galet många trevliga, glada och unika figurer i det här lilla förbundet som alltid är lika spännande och utvecklande att byta några, om än väldigt få, ord med. Om jag kommer för er skull, så får ni komma för min skull. Deal? :)

/Andreas

 


SM:UPPSALA -09

Summa SummaruM

Årets upplaga av svenska mästerskapen i scrabble är över, och jag ligger utslagen med laptopen och kollar igenom lite resultat och så... Imponerande slutspurt av Björn Ericson, trodde jag inte! Grattis! Kul även att uppsala representerades på pallen!

Turneringen spelades i brantingskolan (där Daniel domert är lärare). Samlingar och resultat visades i den stora aulan med pampig scen och många sittplatser - därifrån fick man gå till ett av de fyra klassrummen som brädena stod i. plats 1-24 i ett rum, 25-48 i ett osv... Jag fick denna gång nöja mig att spela i det nästa bästa rummet alla matcher nästan.

Jag är missnöjd med min tävling. Inte direkt besviken på mitt spel, för jag gjorde inte bort mig eller så, men tröttsamt att i mer än en match inte kunna göra något åt resultatet pga skev brickfördelning. Men så är det.

En annan sak som gör mig bitter så här i efterhand är att jag i en match fick en rullning emot mig - men motståndare glömde ge sig bonuspoängen och sa istället bara 24 eller 34 eller vad det var och slog på klockan och antecknade. Först efter det upptäckte hon och tillkallade domare som menade att jag tvungen att påpeka det pga fair play och hon tilldelads sina bonuspoäng trots att hon slagit på klockan och noterat poängen. Det var inget som gjorde mig upprörd just DÅ och jag är på tok för snäll (i alla fall när jag möter en så trevlig spelare) för att protestera. Dock så förlorade jag denna match med så liten marginal att detta kan ha gjort skillnaden. Förlorade med 20-30 poäng... Vad som förbryllar mig något är att vi av domaren fick höra att man är "tvungen" att påpeka motståndarens miss, det är man inte alls. Visst är det snyggt att göra det, men reglerna säger att poängen som är sagd och sedan slagit på klockan gäller. Mkt konstigt att domaren säger annat.

Kul var det annars att se många ansikten man kanske bara träffar just under SM, igen. T ex Yann, Sebastian... Alexander, Axel, David I etc. Middagen var trevlig, även om det var lite trångt haha. Anagrammet på min namnlapp var HEROISK JANSON, haha. Jag hamnade nära andreas vilket var kul, var lite konstigt med bordsplacering annars måste jag säga. Satt mitt emot en annan 90:a dessutom, Frida, kul att flera ynglingar som en själv börjar spela! Efterfesten bestod av karaoke, dricka, fika och rundpingis. Mängder av rundpingis. Så sjukt kul.



Johan Eriksson
349 - 285 Helena Bertilsson

En bekväm start måste jag säga även om Helena bjöd på motstånd. Ändock var hon ny i tävlingssammanhang, så jag hade ju en ordentlig fördel. Ingen märkvärdig match på något vis.


Emma Ekman 343 - 297 Johan Eriksson

Åååh, dessa derbyn. Jag och Emma får ofta mötas även i tävlingar var vi överens om... Jag tycker dessa matcher är lite jobbiga, man vill ju vinna dom. Fick dock svårt denna gång, minns inte så jättemycket specifikt, men har problem med ställen och drog inte riktigt de brickor jag önskat. Sen så rullade väl Emma om jag inte minns fel... Inte heller någon märkvärdig match...


André Ling 546 - 268 Johan Eriksson

Vi tar resultatet en gång till, 546 - 268...

Sjukaste matchen jag spelat någonsin, tillsammans med en mot Inger under SNÖÄNGEL i täby och en betamatch mot Per C. André öppnar stiligt med UTSPEL, följt av TEN(T)AMen (dubbel-dubbel), följt av (UTSPEL)A+TEBANSK. Några få drag senare kommer även SÅNGRÖS(T) över röd, med försöket till SÄNGS(T)ÖD som jag synade bort emellan. Senare in i matchen kommer även TORTYR+DY med Y:et 6xBok poängen och TORTYR 2xOrd. Jag dör. Innan det hann han även med att smasha ut X, C och lite fyrpoängare för blygsamma poäng i 30-klassen typ.

Nej i denna match var jag endast åskådare, och André bad gång på gång om ursäkt för sitt flyt, men det ska man inte göra. Han förvaltade dessutom allt på bästa vis, mycket snyggt spelat. (Här är en av anledningarna till min usla PJ antar jag).




David Brandell 355 - 361 Johan Eriksson

Har inte mött David B så många gånger, minns en vääldigt bra match på betapet för ett bra tag sedan med mycket fina poänger och rullningar. Starkaste minnet är dock från SNÖÄNGEL (tror jag det var..), minns inga detaljer bara att jag efter det tyckt att han spelar väldigt snyggt.

Denna match blev mycket jämn och den ena ledde med 5-10 poäng länge. Dessutom rullade vi båda KASTRERA med varsin blank. Ingen höjdarmatch även om jag var nöjd med mitt spel, och det är alltid skönt att kamma hem en så här pass tajt match!


Johan Eriksson 404 - 346 Fredrik Pålsson

En spelare jag aldrig mött, men kände att jag ska slå. Dock är allt lite ovisst innan man kännt av hur motståndaren spelar sina matcher och lägger upp taktiken. Jag hade rätt fina brickor och rullade (S)KOTTARe. Ett som är säkert är i alla fall att jag som andra rullning rullade
*FJÄSKeR(I)
. Jag är inte den som brukar chansa på rullningar, men jag hade en stabil ledning och kände att den kunde gå igenom - vilket den också gjorde. Komfortabel seger.


Johan Eriksson 395 - 325 Johan Rönnblom

En spelare jag har stor respekt för, han spelar mycket elegant och kan mycket mycket ord! Mötte honom i min första (egentligen näst första) turnering minns jag - DBS 3 2007 på östermalm - då krossade han mig. Sen dess har jag mött honom en gång i tävling tror jag.

Båda langade högpoängsdrag under en period i matchen, i övrigt inte jättefantastisk match. Kunde rulla (S)eKUNDÄR och det var väl det som avgjorde matchen. Mycket nöjd med mitt spel!


Johan Eriksson 281 - 414 Gunnar Andersson

Jag gillar matcherna mot Gunnar, vet inte riktigt varför med tanke på att det sällan går vägen.. Men det brukar oftast bli trevliga möten. Denna match påminde väldigt mycket om vårt senaste möte var vi rörande överens om... Gunnar drygade ut ledning lite för varje drag och till slut blev jag rätt stressad och börjar småmjölka lite (något man aaaaldrig ska göra mer än nåt enstaka byte/dump). Mer än så behöver man inte direkt säga, det var så matchen såg ut och Gunnar vann rättvist.


Elof Hansjons 449 - 319 Johan Eriksson

Elof verkar lugn och har bunkrat upp med tuggummin och vattenflaska. Jag är inte så lugn, känner att jag behöver vinna nu för att inte ha föör tråkig statistik. Minns inte så mycket av denna match heller, men jag fick inga kul brickor i alla fall. Inte alls. Drog visserligen båda blanka mot slutet och kunde rulla hETLUfT, förgäves (lite kul att använda de blanka till ett H och ett F haha).


Elisabet Bruzelius 376 - 348 Johan Eriksson

Rrrrriktigt jobbig match. Elisabet är alltid väldigt trevlig som motståndare och under SM förra året skåpade jag ut henne tack vare ordentligt brickflyt - denna gång tvärtom. Men med tanke på att jag fick två rullningar emot mig och inte lyckades med någon själv så är väl resultatet ok. Tung förlust.


Åsa Andersson 280 - 357 Johan Eriksson

Medioker match, inte mkt att berätta om.


Johan Eriksson 435 - 266 Pia Mattson

Härlig match, fina ställ, enkelt och rakt spel. Rullade AKtERST och UTANDAs (tror hon utmanade den sistnämnda). Som näst sista drag la jag även ordet EL(U)GN för 2xOrd som hon utmanade, inte varje dag man lägger sånna ord haha.


Anders Skjäl 369 - 361 Johan Eriksson

Turneringens tyyyngsta förlust. Skitjobbig verkligen. Jättetajt match mot ett välbekant ansikte jag dock aldrig mött förut. Hade inte riktigt marginalerna på min sida, vilket skulle ha behövts. Det galet roliga med matchen är att jag får för mig att SURTANT finns och testar den TROTS att jag kan få ut STRUNTA. Anders utmanar såklart och jag får plocka upp brickorna... Det var tydligen så att det var ett ord Måns chansat på någon gång förut som jag snappat upp och fått för mig var ett ord på riktigt haha. Micke fick sig i alla fall ett gott skratt då jag frågade om ordet efter ronden... Haha.


Johan Eriksson 437 - 373 David Isaksson

En välspelad och bra match! Rivstart med rull i andra draget för båda - SVORDoM för mig och NATTSö(M)N för David. Sedan levererar vi båda fullträffar för runt 40 poäng flera drag i rad och honnörerna är snabbt slut. Jämn brickfördelning hela matchen igenom vilket är bra och rättvist. Efter dessa högpoängare kommer dock en period med 5-15-poängsdrag vilket gör att totaltpoäng inte blir så jättestor som man kunde tänka sig under ett tag... Brädet blir väldigt stängt och ingen kan/vågar öppna riktigt då det är väldigt jämnt (David leder knappt matchen igenom).

Med 7 brickor kvar i påsen lägger dock David DESTO+O(M) med D:et på röd uppe i högra hörnet. Något som skulle straffa sig då jag sitter på SENATOR, det tar en liten stund för mig att hitta den men till slut så kommer NERSOTA(D) som ett skänk från ovan, med bara två brickor kvar i påsen.

David är irriterad över sin miss, säger att han tyckte han borde kunnat räkna ut att jag hade rullningsvänliga brickor men inte tänkte sig för... Stämmer väl förvisso.




Johan Eriksson 380 - 413 Maria Åslund

Maria var en kul motståndare.. Brukar inte prata så mycket under matcher (inte med de jag inte känner bra i alla fall) men denna gång blev det lite babbel, det var trevligt. Var tootaalt omöjligt att balanser mitt ställ. Drog dubletter eller tripletter i varenda drag tror jag. Maria å andra sidan kunde rulla två gånger varav en var en phony, riktigt irriterande att jag släppte den (*KNESSeT). Också jäkligt jobbig förlust.


James Reimdal 466 - 283 Johan Eriksson

James hade haft en redigt tung turnering med massor av otur - men nu balanserades det hela upp något, haha. James kan ostört placera ut X och Y för 40 p vardera. Sedan kommer även tjusiga MÅG+SÅTA+GALeJ med MÅG och GALeJ 2xOrd plus J:et 3xBok. Sedan kommer även K(NIX)+BLoCK över röd, med C:et 2xBok. Var som mot André bara åskådare i denna match. Men James gjorde det snyggt, det gjorde han.




Johan Eriksson 459 - 226 Christian Eriksson

Gästrikland represented Christian Eriksson hade vunnit hela 7 (?) matcher inför vår drabbning, men fick nöja sig med det för denna match vann han inte. Nu var det min tur att få rrriiktigt fina brickor. Fick in ANalSEX över röd, MC+AVE+MAJS över röd och massa annat poängrikt. En bra avslutning på en medioker turnering för min del. Kändes bra.


-

Totalt sett är jag mycket besviken på mina resultat, å andra sidan så fick jag i för många matcher väldigt jobbiga ställ och kunde nog inte gjort mycket bättre med materialet jag hade så jag går inte direkt och grämer mig. 11 av 32 blanka och gissningsvid 20-30 % av alla honnörer.

Mängder av cred till mina vänner i arrangörsstaben också. Proffsigt arrat och mycket rolig film.

MüSLI

*GYN

rocky-soundtracket.


-


Jag kom för övrigt tvåa i tippa SM-tävlingen, efter sibbe. Men tvåan är första förloraren så det är ännu en förlust... Jaja.

By the way så är jag inte den enda scrabblaren som också kan spela pingis och piano - alla verkar ha denna trissförmågan i rockärmen.

Efter så spelade Yann, Sibbe, Andreas, Axel och jag lite Clabbers hos andreas. Jag tittade mest på men ackompanjerade nåt ibland. Tyvärr glömde jag chokladen jag vann i skolan haha, det var synd.





V H / Johan

 

 


SM - intryck

Hallå. Puh. Nu har vi spelat klart SM. Närmare bestämt igår ungefär vid halvfemsnåret stod det klart vem som skulle få den åtråvärda uppgiften att lyfta SM-bucklan till skyarna och utbrista i ett segervrål. Årets SM var fantastiskt väl arrangerat och jag slogs ständigt med häpnad över hur detaljerat och noggrannt kringarrangemanget hade planerats. Resultatinmatningen gick smidigt, det tekniska gick som på räls och spelrummen var sådär lagom stämningstäta som de ska vara på ett SM.

Min mentala bild var att det skulle vara mitt namn som skulle stå högst upp på listan när alla sexton ronder hade spelats. Tyvärr stämde den inte riktigt med verkligheten. Förre årets vinnare Björn Ericson kunde efter en helt makalös upphämtning höra sitt namn utropas av Daniel Domert på söndagseftermiddagen följt av elyseiska busvisslingar och handklappningar. Björn hade inlett katastrofalt (med hans mått mätt) och jag började för några sekunder tro att hans löfte om sin dåliga form var sant. Men allt eftersom ronderna passerade kröp sig Björn upp närmare och närmare toppen, och efter att hela sju personer hade chans att vinna hela klabbet inför sista ronden blev det alldeles extra spännande. Om Gunnar Andersson hade vunnit sista matchen hade det inte varit något snack om att det var han som skulle ta hem det, då hans PJ-poäng var bäst. Men hör och häpna - mot sin motståndare Anders Skjäl lyckas Gunnar bara spela lika, och han snuvas då på SM-seger och även hela pallen. Snacka om snopet, 1 poäng ifrån SM-seger.

Mitt eget spel då. Samma dag som SM kände jag mig fokuserad, men ändå avslappnad. Jag var inte riktigt lika sugen på att spela som jag hade varit hela veckan innan, men lagom taggad för att kunna samla tankarna. Anagrammotorn kändes stabil och efter att ha fått självförtroendebyggande feedback kände jag mig även säker på min taktiska förmåga.

Referat och fortsättning kommer  imorgon eller i övermorgon. Håll ut vänner! :)

/Andreas

RSS 2.0