Knappa sju timmar kvar

Klockan är nu 9.13, fredag morgon. Jag har pga löjligt bra tajming "sluppit" jobbet just idag. Funderar just nu på om jag ska vakna till 100 % eller om jag ska försöka sova nån timme till... Antagligen håller jag mig uppe.

Jag funderar på om jag behöver packa något, men det jag ju inte.. såklart. Jag känner mig lite rastlös. Betapet vore en naturlig lösning på problemet, men jag är inte sugen. Har inte spelat scrabble/beta/ordspel på 20 dagar.

Jag lyssnar på lite musik, och dricker kaffe. Tvins tv-shop står på utan volym på tv:n, ska jag köpa en fantastisk dammsugare? Eller en sån där fräck blus i någon pastellfärg som alla hemmafruarna i reklamen har? Vet inte... Är lite rastlös...



Sitter och tänker lite på årets bankett och efterspel... Den kommer hållas i Brantingskolan (där vi spelar) om jag förstått det rätt (?). Och i sådana fall - kommer vi ha tillgång till gympasalen under kvällen?

Bilden ovan är från middagen på SM 2007 i örebro. Pingis och bollspel m.m. var ett lyckat inslag senare under kvällen, tyvärr inget som bjöds på förra året i Göteborg. Jag har för övrigt rätt mycket längre hår nu än på bilden (från SM 2007 i örebro).

J

Nu är det nära

1 Dag Kvar. 93 anmälda. 16 ronder. Tre dagar. Det stavas SM.

En dag kvar och mitt emotionella landskap verkar tämligen orubbat. Är taggad, men inte mer än så. Besitter ett lugn och ett bra driv i spelet, precis det som behövs för att jag ska hitta mina rullningar och klura ut rätt utgångar i slutspel. Timingen känns bra också och känslan för spelet är fullt närvarande. Nu kör vi.

Idag spelade jag och Axel ännu några fler matcher på Storken här i uppis. Efter att vi lämnat cafét igår ledde han med 3 - 2, nu efter idag står det betryggande nog 5 - 4 i min favör efter att jag slagit honom tre gånger i rad (moahaha). Jag vill tacka Axel för en del utmärkta matcher och för att jag fått möjlighet att finslipa mitt spel såhär innan speldags. Mycket välbehövlig genomkörare.

Nu blir det några timmars skön och lugn sömn, för att sedan skutta upp ur sängen och ladda upp adrenalinet. Och glöm för all del inte att slänga in en slant på mig på Ladbrokes, som har kalkylerat att du får 19 gånger pengarna om jag vinner hela faderuttan. Helt klart värt en tia. :)

Kanske blir det någon minipost imorgon. Men förmodligen inte.

Wish me luck! /Andreas

Episkt möte

2 dagar kvar nu. Känns makalöst. Känns som dan före dan före dopparedan. Och framför allt, jag känner att jag har chans.

Idag möttes jag och Axel Olesund upp på café Storken i Uppsala för en rejäl genomkörare. Tanken var att spela bäst av tio, vi han dock bara spela fem matcher. Det blir mer imorn. Det står just nu 3 - 2 till Axel som spelade mycket väl men som också drog fina brickor. Vi konstaterade båda att matcherna vi spelade var riktigt bra spelade från båda sidor och att vi båda verkar vara i god form. Mest nöjd med från de fem matcherna är jag med min rullning (Ä)TTIkSUR som jag såg direkt, och som dessutom var den mest poänggivande rullningen på brädet. Axel hittade också fina fynd, bland annat INTI(F)ADa som hans finaste rullning.
Mitt spel känns för tillfället väldigt centrerat och säkert. Jag känner inte att jag gör några stora missar och att jag kan utnyttja de ord jag kan till fullo. Jag känner även att jag besitter ett stort lugn och kan spela bra i alla matchsituationer. I första matchen vi spelade tog jag igen ett 110-poängsunderläge för att sedan vinna med 1 poäng efter ett rafflande slutspel. Det slutspelet måste varit nästintill optimalt känns det som såhär i efterhand, otroligt nöjd med det. Eller så var det bara tur. :)
Axel blir svårstoppad i helgen och jag tror att många gör fel i att inte placera honom på sina tippningslistor. Han besitter för tillfället en ordentlig dos skärpa och gör bra beslut. Varning utfärdas.

Fysiska formen just nu - blixtrande huvudvärk och illamående kantat med att jag känner att jag håller på att bli förkyld. Det blir tidigt i säng ikväll.

Godnatt. /Andreas

Bra eller dåligt?

Har lunchrast på jobbet och spanade in förbundets hemsida lite hastigt och insåg att SM i scrabble spelas i ÖVERMORGON. Omg vad jag inte är förberedd, praktiskt eller mentalt.

Jag har gått och tänkt att jaa... om en månad eller så är det sm, man kanske ska spela lite mer beta för att formtoppa.... Så har jag tänkt fram tills NU. 12.28 Onsdag v. 44.

Det säger en del om hur svalt mitt intresse för scrabble varit den senaste tiden, tråkigt nog. Jag ser fram emot SM med tanke på hur roligt det varit de två tidigare mästerskapen jag deltagit i, och längtar helt klart till att få rassla påsar och träffa utbölingar på besök på min hemmaplan. Men jag kan inte säga att jag känner mig taggad.

Förra årets SM var lustigt, jag spelade ett par riktigt bra matcher minns jag utan närmare research för exakta uppgifter - en mot David I och en mot Johanna Bergström. Eller, någon mer bra match måste jag väl ha gjort med tanke på att jag faktiskt kom på 15:e plats. En bra placering. En placering jag knappast kommer lyckas toppa i år, men jag har å andra sidan mycket lägre förväntningar på mig själv än vad jag brukar.

Bra eller dåligt? Kanske kan jag slå ur underläge...


Många har tippat min vapendragare andreas högt, t.o.m. på medaljplats hos vissa. Det är befogat. Han förtjänar den tron på framgång, klarar han det? Han kommer topp 10, det är är jag säker på.

I övrigt kan jag tänka mig att själva grejen att SM spelas i min stad inte gör det lika "speciellt" som när man förra året arrangerat bilresa med James och Elof till göteborg... Men visst är det bekvämt att sova i sin egen säng och sen cykla till tävlingen istället för att bussa från övernattningen Hisingen varje morgon!

För att knyta ihop säcken så jag har låga förväntningar på mig själv, samtidigt som jag tror att många kanske underskattar mig. Mitt mål blir en topp 25-placering. Jag trivs med inställningen att vara självsäker i mitt spel och samtidigt ödmjuk inför uppgiften.



Best regards / J

Edit: Insåg just att sista ronden spelas samtidigt som Hammarbys allsvenska kontrakt säkras/förloras och AIK vinner guld/vinner inte guld. HUR ska jag kunna koncetrera mig på ett jävla ordspel?? Allt är kaos i huvet nu. Dålig planering.

7 dagar

Hallå! 7 dagar kvar till SM nu. Känns smått absurt och alldeles för tätt på, samtidigt inte en dag för tidigt. Jag har nu höstlov och satsar på att spela väldigt mycket den här veckan istället för att vila mig i form, jag tror att jag är i behov av att få in matchvanan och verkligen känna mig säker när det väl är speldags. Ordplugg blir det också, ska lägga upp ett pluggningsprogram med studering av framförallt åttor och femmor. Några timmar med Swapollanen (en application på Facebook som jag rekommenderar varmt) blir det förmodligen också. Jag och Axel Olesund har även planerat att spela ett mindre maraton när han kommer till Uppsala i veckan som en total genomkörare. Ser fram emot det!

Niklas Elmefjäll, arrangör för SM, meddelade här i veckan att SM 2009 kommer att bli dokumentärfilm och jag flög upp ur stolen när jag såg det. Helt fantastiskt kul! Enda nackdelen är att jag kanske inte kommer att koncentrera mig på spelet så bra som jag skulle vilja. Men jag ska tygla min iver.

Alternativt tips

Hej! här kommer ännu ett SM-tips, baserat på lite mer sannolikhetsgrundade metoder på något sjukt sätt. Håll till godo:

15. Henrik Jonés - duktig
14. Sebastian Boukachabia - duktig
13. Martin Bender - duktig
12. Alexander Sandström - duktig
11. Daniel Domert - duktig
10. Niklas Elmefjäll - duktig
9. Gunnar Andersson - duktig
8. Björn Söderström - anmäl dig!! då är du duktig
7. Andreas Pejler - tönt
6. Björn Ericson - duktig
5. Mikael Ström - duktig
4. Axel Olesund - duktig
3. Alexander Prytz Hedström - duktig
2. Inger Wingård - duktig
1. David Holmberg - jätteduktigast.

Vad säger ni?

Slutliga tipset

Halloj. NU är det dags för mitt slutliga tips, såhär ungefär 10 dagar före spelstart. Denna tippning kommer att vara bra mer analytisk och grundlig än de andra, så håll till godo! Tipset är baserat på både vetenskapliga grunder, men även på statistik och mycket magkänsla.
På varje spelare har jag gjort ett sammanfattningssystem beroende på deras spelstyrka. 1 är det lägsta och 10 är det högsta.

*Trumvirvel*

15. Alexander Sandström

Anagrammotor: 8
Slutspel: 7
Ordkunskap: 8
Analytisk grundförmåga: 7
Spelpsyke: 9
Rullningsförmåga: 7


En annan kreativ kille från Göteborg på uppgång. Har lyckats lära sig oerhört många ord UTAN att ha scrabbleprogrammet Frank som de flesta spelare har använt sig av och utvecklats av. Mycket imponerande. Spelstil som bygger på omsättning och som är mycket läskig att möta. Nästa år blir det utan tvivel topp tio.

14. Henrik Jonés

Anagrammotor: 7
Slutspel: 9
Ordkunskap: 8
Analytisk grundförmåga: 8
Spelpsyke: 8
Rullningsförmåga: 8


En klassisk spelare i scrabblevärlden, känd för sin rullningsbaserade och sannolikhetsgenomsyrade spelstil. Brukar alltid greja fina placeringar i SM, dock blir detta året ett litet undantag från de förra. Verkar ha tappat väldigt mycket motivation, och något säger mig att Henrik verkligen måste vara råtaggad för att det ska gå riktigt bra. Har säkerligen inte pluggat mycket ord på senaste och har inte dykt upp på någon stockholmsträning på länge. Ett sundhetstecken antar jag.

13. Axel Olesund

Anagrammotor: 9
Slutspel: 8
Ordkunskap: 8
Analytisk grundförmåga: 8
Spelpsyke: 7
Rullningsförmåga: 8


Otrolig potential på den här killen som lärt sig spelet väldigt snabbt. Har den besattheten som krävs för att nå den absoluta toppen, dock blir det skitbrickor i år och en liten besvikelse i och med det. Kan många rullningar och hittar dem snabbt och oftast säkert. Kan ibland ta fel beslut i fel situationer och det är tyvärr det som avgör i detta SM. Men är han fokuserad turneringen genom kommer han tveklöst högre upp.

12. Malin Ståhlner

Anagrammotor: 8
Slutspel: 9
Ordkunskap: 8
Analytisk grundförmåga: 9
Spelpsyke: 7
Rullningsförmåga: 9


Malin var under hela sommaren och slutet av våren borta från scrabblescenen, och sen så kom tillbaka och vann CHOKLAD-pokalen, bara sådär. Sen så tog hon igår sin andra seger i rad i och med Aura cup och verkar vara i övertygande form. Dock blir det svajigt på Sm - flerdagarsturneringar verkar inte vara Malins starkaste sida. Men å andra sidan har hon vunnit Masters, så vad vet jag. Visa nu hur bra du är och placera dig bättre än såhär!

11. Elof Hansjons

Anagrammotor: 10
Slutspel: 7
Ordkunskap: 8
Analytisk grundförmåga: 7
Spelpsyke: 8
Rullningsförmåga: 9


Känns lite som ett wildcard. SM verkar inte vara Elofs bag och han har mycket annat i livet just nu, men får han brickorna så blir han nästan omöjlig att stoppa. Att komma tvåa i Masters är verkligen ingen barnlek och han är förmodligen bäst i Sverige på att hitta nior och att använda sin kreativitet till max.

- - - -

10. Daniel Domert

Anagrammotor: 9
Slutspel: 8
Ordkunskap: 10
Analytisk grundförmåga: 8
Spelpsyke: 9
Rullningsförmåga: 9


Ja, vad saknar den här mannen egentligen? Förmodligen ingenting. Eller? Jag vet inte, kanske det där lilla extra. Precis det som gör att han inte är bäst i Sverige, utan bara nästan. Som huvudarrangör i årets SM blir det för mycket kringarbete för att orken ska räcka till en högre placering. Ganska kassa brickor bidrar också till ett snopet resultat.

9. Alexander Prytz Hedström

Anagrammotor: 8
Slutspel: 7
Ordkunskap: 8
Analytisk grundförmåga: 8
Spelpsyke: 10
Rullningsförmåga: 8


Mr. Betapet och den okrönte kungen av panik gör ett bra SM i år. Spelar självsäkert och utan konstigheter, precis så som spelet ska spelas. Kan tänkas ta lite konstiga beslut ibland, men det löser sig alltid på något sätt som ingen annan kan förstå förutom han själv. Har en riktigt fin blick för brädhantering och kan hantera de flesta matchsituationer.

8. Martin Bender

Anagrammotor: 8
Slutspel: 10
Ordkunskap: 8
Analytisk grundförmåga: 9
Spelpsyke: 8
Rullningsförmåga: 8


Första tian i slutspelsförmåga, det är dock självklart att Martin blir tilldelad den siffran. Analyserar varje bricka till max och är bäst i Sverige på att föra en match på ett korrekt sätt. Stabil som få och kan se spelet ur imponerande många synvinklar. Dock är han inte hundra på rullningarna och det blir också hans fall.

7. Andreas Pejler

Anagrammotor: 9
Slutspel: 7
Ordkunskap: 8
Analytisk grundförmåga: 8
Spelpsyke: 6
Rullningsförmåga: 9


Det känns konstigt att betygsätta sina egna egenskaper, men nu blev det så. Om jag har ordentligt med självförtroende och förberedelse när det väl är dags kan det bli en högre placering. Men jag vill hoppas att det går bra för mig i SM, och det känns även så nu. Balansgången mellan att flippa ur och spela genialiskt är för mig svår. Men jag ska hålla mig på rätt sida om linjen.

6. Inger Wingård

Anagrammotor: 8
Slutspel: 9
Ordkunskap: 7
Analytisk grundförmåga: 8
Spelpsyke: 10
Rullningsförmåga: 8


Vad håller du på med, Inger? Ratingen bara dalar, något verkar vara på tok. Förmodligen bara kassa brickor, för Inger har det där lilla extra. Hon kanske inte har världens bästa ordkunskap eller analyserar varje ställ bricka för bricka, men hon har något som gör att hon vinner matcher och är en makalös spelare. Jag vet inte vad det är, och det stör mig något otroligt. Jag önskar man skulle kunna kapsla in och konservera det som Inger har, men ingen annan.

5. Gunnar Andersson

Anagrammotor: 8
Slutspel: 10
Ordkunskap: 9
Analytisk grundförmåga: 8
Spelpsyke: 10
Rullningsförmåga: 8


Förbundets alldeles egen robot, och likväl en fantastisk spelare. Har förmodligen gjort mer för svenskt Scrabble än någon annan när han tillsammans med Lars Ivansson skapade scrabbleprogrammet Frank, som har hjälpt till att utveckla hundratals spelare, däribland mig. Har en galet hög högstanivå, dock kan han göra ganska stora missar ibland utan tillsynes självklara förklaringar.

4. Niklas Elmefjäll

Anagrammotor: 8
Slutspel: 10
Ordkunskap: 8
Analytisk grundförmåga: 9
Spelpsyke: 10
Rullningsförmåga: 8


Vunnit SM två gånger och tagit alla scrabbletitlar som finns, förutom en masters-seger, dock bojkottar han den turneringen. Är inte längre bäst i Sverige, men är utan tvekan Sveriges bästa defensiva spelare. Nu när han är perfekt avslappnad kommer det att bli en harmonisk turnering för Elmis.

- - - -

3. Björn Ericson

Anagrammotor: 10
Slutspel: 9
Ordkunskap: 10
Analytisk grundförmåga: 9
Spelpsyke: 7
Rullningsförmåga: 10


Förra årets SM-vinnare Björn tilldelas i år bronset. Har aldrig spelat mot honom IRL, det blir dock dags nu på SM. Men han klår mig med råge, och visar hur otroligt bra han är. Spelar som ett fuskprogram och har ett ordförråd stort som sydostasien, egentligen skulle han kunna försvara sin titel utan vidare men brickorna är lite knöligare i år.

2. David Holmberg

Anagrammotor: 9
Slutspel: 9
Ordkunskap: 8
Analytisk grundförmåga: 10
Spelpsyke: 10
Rullningsförmåga: 8


Lite av ett wildcard i sammanhanget. Spelade sin senaste turnering 2006 och gör nu en häpnadsväckande comeback. Är förmodligen Svenskt scrabbles mest talangfulle spelare någonsin och har ett fantasiskt öga för spelet. Han säger sig vara osäker på vanligt Scrabble och SAOL 13 efter att ha spelat mycket böjt på betapet, men jag tvekar inte på att hans grundkapacitet räcker såhär långt.

1. Mikael Ström

Anagrammotor: 10
Slutspel: 10
Ordkunskap: 9
Analytisk grundförmåga: 10
Spelpsyke: 7
Rullningsförmåga: 10


Ja, vad ska man säga. Anmäl dig kanske? För det är klart att du ska det? Jag tror att du bara väntar med att anmäla dig in i det sista för att öka spänningen, för nu börjar till och med jag tveka på om du kommer att vara med eller inte. Om du tar och hänger med i nån bil från götet till Uppsala blir det storvinst, 16 raka segrar. 20 rullar. Inget jättespännande slutspel, ganska odramatisk turnering för din del. Det blir lätt. Men det förtjänar du fan. Grattis!

Nertzen för bästa nykomling kommer Oscar Edström att få, aka OscarChef på betapet som övertygat på betapet och uppsalaträningarna.

- - - -

Övrigt: På sextondeplats kommer Per Christensson. Han är en av favoriterna i år, men något säger mig att han kommer att få skitbrickor turneringen igenom. Om han inte gör det kommer han definitivt högre upp. Andra bubblare är André Ling, Alexander Forslund och Sebastian Boukachabia, spelare som övertygat mycket. Även Zakarias Jonsson kommer förmodligen att leta sig in på någon av dessa placeringar, dock tror jag att han inte kan hantera flerdagarsturneringar så bra. Håkan Nord saknar jag i startfältet. Jag har även försökt övertala Björn Söderström att göra en skräll-comeback, han verkar dock inte så sugen.

Nu går jag i skolan en vecka till, sen har jag lov veckan innan SM. Jag har redan börjat plugga på min enorma lista med osäkra åttor och ska ta itu med det på riktigt veckan innan SM, samt att försöka få in så många femmor som möjligt.

See ya later, det blir mycket sannolikt åtminstone 10 poster till innan SM. Håll er uppdaterade!

Andreas

Rush

Senaste gången jag skrev här var det mindre än tre veckor kvar, nu är det mindre än två veckor kvar. 13 dagar. Det känns helt sjukt! Jag vet inte om det är på ett bra eller dåligt sätt. Är verkligen taggad till max, dock har jag inte spelat mycket alls på senaste tiden. Har helt enkelt haft för mycket i skolan som behövts prioriteras före och har ofta haft väldigt sena dagar. Men mina tankebanor har genomsyrats allt för mycket av tanken på SM - och tanken på att vinna det. Jag vill plugga ord i massor men samtidigt inte. Jag vill spela scrabblemaraton men vill samtidigt vila  mig i form. Motsträviga känslor. Köpte i alla fall nyss ett nytt scrabble-block och ska ägna nästa helg åt att skriva in massa, massa åttor jag inte kan i alfagramordning i det blocket för att sedan sitta och nöta för fullt. Jag vet att jag spelar mycket bättre om jag har självförtroende, och självförtroende vet jag att jag får genom att plugga ord. Jag måste känna att mitt ordförråd är större än alla andras. Jag måste kapsla in varför jag vann DBS. Jag måste inse att jag kan spela det här skitspelet. Analys, brickstrykning (inget slarv!), fokus, anagramning, psyke, slutspel, taktik, humör. Alla dessa ting måste vara intakta för att det ska gå bra på SM. Är de det så kan det bli riktigt, riktigt kul.

Nyligen tippade Inger Wingård, en av landets klart bästa spelare, mig som trea i SM med motiveringen; "lite medflyt och en sådär tre-fyra rullningar i varje match till en början så ska det nog gå vägen". Hon syftar på min otroliga start i DBS Extrem där jag hade 8 rullningar efter tre matcher, ett resultat som kräver att man måste dra helt perfekta brickor. Jag är trots allt en erkänd turspelare i scrabblevärlden. Kanske är det sant, kanske är det en undanflykt för folk att inse att jag är så bra som min rating visar. Jag vet inte vilket av dem som stämmer, kanske är det en blandning. Det är i alla fall väldigt, väldigt smickrande att bli tippad så högt och dessutom före bland annat henne själv, Elmis, Gunnar Andersson, Björn Ericson mfl, fruktansvärt bra spelare allihop. Tipset är förmodligen en knuff i baken också för att jag ska fokusera mig så bra jag kan. Får jag en bra start så kan det påverka väldigt mycket i mitt spel. Och det ska inte bli som förra året, då mitt då alldeles för otaktiska sinne sken igenom alltför många gånger. Men nu jäklar!

Mitt slutliga SM-tips kommer att komma om några dagar, när jag funderat tillräckligt. Det är nåt värt att vänta på!
Och hörrni, spela min turnering. Snälla gör det, jag ber er! Ni kan få vara med gratis! Ni kan få hur många priser ni vill! Jag gör vad som helst!

/Andreas

Nedräkningen börjar...

Nu är det mindre än tre veckor kvar till Scrabble-SM, närmare bestämt 19 dagar. Jag längtar som tusan! Nog för att jag kommer att spela tokbra och dra makalösa brickor, men hela helgen kommer bli riktigt kul också. Roligt sällskap och livliga, nördiga diskussioner är båda frekventa vid den här typen av evenemang. De två tidigare åren jag deltagit i SM har det känts smått abstrakt och att placera sig på topp 10 har känts som en ren önskedröm.

Detta år är det annorlunda, jag är nu en erkänd toppspelare och har tagit mitt spel till nya höjder. Det gör självklart hela grejen mycket mer spännande, inte nog för att jag har dykt upp på nästan allas tippningslistor som postats på scrabbleförbundets forum hittills. Har blivit tippad som trea eller högre av tre hela personer, känns också väldigt overkligt. Det känns samtidigt väldigt, väldigt kul att folk har så höga tankar om mig. Och jag räknar med att infria allas förväntningar.

2009 har verkligen varit mitt scrabbleår och mitt stora genombrott. Det började med att jag vann Slacker Cup och sköt upp min rating till 1068, och kom sedan fyra i Sthlm Open (bara några få pj-poäng från tredjeplatsen!) och bevisade då för mig själv att jag kan prestera bra i flerdagarsturneringar. Då toppade min rating på 1081. Sedan gick det katastrofalt i Fiskarhöjden Cup, dock kanske det var ett helt naturligt bakslag efter min korta men intensiva glanstid och framgång. Efter det så vann jag min andra turnering för året, INTAGLIO Open i Göteborg där nästan endast toppspelare dök upp och där vi massakrerade massor av rekord. Därefter kom jag trea i Sommarelmiaden, och efter det, min hittills överlägset bästa prestation någonsin i scrabblesammanhang, vann jag DBS Extrem med 20 ronder på två dagar och spelade ett 17 - 3-resultat. Vet ärligt talat inte om jag kommer att toppa den såhär i efterhand när jag tänkt på det, helt makalösa prestationen någonsin i min scrabblekarriär. Det enda som kan slå det känns som att vinna ett Masters eller SM, två evenemang som kräver otroligt mycket av en själv. Jag hoppas att jag kommer att kunna besitta de egenskaperna som krävs för det när tiden är mogen.

Min framväxt som scrabblespelare har nu också inneburit någon sorts vuxenhet och mognad i scrabblekretsarna. Jag är nu inte längre femtonåringen med lite tur och lite begåvning, jag är nu ansedd som vilken annan spelare som helst, vilket kan vara svårt att smälta. Jag trodde inte att jag hade kapaciteten att komma såhär långt när det väl började gå så bra. Kanske har jag bara haft tur, men det känns väldigt osannolikt. Visst, jag har fortfarande tusen saker att slipa på i mitt spel, och något som jag måste jobba mycket med om jag ska ha någon verklig chans i SM är min slutspelsförmåga. Jag ser fortfarande inte spelet ur tillräckligt många viklar för att kunna spela så strategiskt som jag vill. Och min ordkunskap är långt ifrån optimal. Åttor är det som står högst på pluggschemat inför SM. Hoppas att jag ska hinna med så mycket ordplugg som jag vill, hade planerat en större satsning i år. Men tiden bara rinner iväg och nu är det snart dags att sätta sig ned och spela, och dessutom är det väldigt mycket i skolan innan SM som gör att jag inte kommer att hinna plugga mycket ord alls. Som tur är har jag i alla fall lov veckan innan SM då jag kan isolera mig och sitta och finslipa på mitt spel från sju på morgonen till elva på kvällen. Hoppas att det ska ge lite resultat.

Hörrni alla scrabblare, ta och anmäl er till min turnering *FÖRSNA(C)K Cup på http://scrabbleforbundet.se ! I skrivande stund bara fyra anmälda, jag tycker att det är lite klent. Jag vill verkligen arrangera en turnering, så snälla, snälla anmäl er! Det kommer bli jätteskoj! :-) 24:e Oktober är det som gäller, lördagen innan SM. Kom till Enskede och lätta din SM-ångest, prata skit om folks spelsätt och snacka upp er! Det kommer bli grymt, jag lovar!

Kommer att återvända till bloggen så snart jag har möjlighet. Läs vidare, och framför allt, spela vidare!

Eder Andreas

Mälarpirater Cup - reflektion och minireferat.

Tjenis! (godkänt ord i SAOL 13, helt ofattbart) I lördags spelade den årliga och nästan alltid lika populära Mälarpirater Cup i en av de bästa scrabblelokalerna i Sverige, nämligen i Greger fina kvarterslokal. Har goda minnen därifrån - vann nämligen min första turnering någonsin där, Söndagsscrabble för ungefär ett och ett halvt år sen. Ljuva minnen. Nåväl, till turneringen - jag är i stort sett väldigt nöjd med mitt spel. Spelade disciplinerat och kreativt på samma gång med undantag för en enstaka match, och gjorde för det mesta kloka bedömningar och hanterade brickorna väl. Lyckades också i nästan alla matcher vända underlägen och komma ifatt, något som jag alltid verkar ha lika svårt med. Ett litet referat följer;

Rond 1: Andreas Pejler - David Vessberg

Davids andra turnering någonsin, den första var SM 2007. Hans turneringsvana var alltså inte optimal, till skillnad från mig som spelat hutlöst många fler turneringar än honom. Hans ovana syndes dock inte i hans spel och tacklade min stabila poängskörd på ett väldigt moget sätt. Efter cirka halva matchen kan han med hjälp av BYRÅ för 44 och UJ för 42 hålla ett ganska rejält försprång. Då dyker till min lättnad EETIAS? upp på mitt ställ, dock ingen hakning för sjuor på brädet och väldigt få åtta-lägen. Bestämmer mig efter att jag inte hittat något bättre drag att ganska avslöjande lägge (VAL)E för öppning och sjua-hak i nästa drag. ETIAS? kändes väldigt bra att lämna faktiskt. Drar dock ett F och hittar inte någon rullning på FIESTA?, vilket det inte heller finns. Dumpar FE medan David inte får särskilt bra brickor längre. Nästa ställ: SNITTA? och det kändes som att nu kan inte mycket stoppa mig från att rulla. Får ut en småfånig SANITeT för ledning med cirka 35. Får rätt lama brickor i resten av matchen men förbrukar dem väl, och medan David sparar ihop till en rullning låser jag rubbet. Lämnar endast ett läge för hans slutställ, nämligen en åtta som börjar med G. Men med dubbla S, T och P kvar i påsen kändes det som ett läge att släppa. Kunde dessutom inte blocka alla lägen på en gång, valde mellan att blocka läge för åtta som börjar på G eller att blocka en åtta med start T eller en sjua som ska börja på A i ett drag. Tror att det var klokt. Ser dock att David kanske skulle kunna ha GIPSKATT med sina brickor, men när jag prickar av noggrannare så ser jag att så inte är fallet. Vinner till slut stabilt och får ut X för bra poäng i slutet, nöjd med mitt slutspel. Puh!
Slutresultat: 385 - 339

Rond 2: Gunnar Andersson - Andreas Pejler

Tungt att behöva ställas mot min överman Gunnar redan i andra ronden, men känner mig fokuserad och laddad. Jag bluffar *GR(A)HAM i andra draget, som Gunnar tursamt släpper. Vann mycket tempo på det draget i och med att få ut besvärliga kombinationen GMH i ett drag. Redan i G's tredje drag så får han ut en förödande och helt blanklös UTSLUN(G)A för 80 poäng och det känns tungt, tungt. Men jag ger mig inte! Kontrar med TEL(E)X för 36 och kan sedan rulla (G)ROVSAND med mitt nästa ställ och nu är det verkligen match igen. Drar fina brickor och lägger sköna drag, kan hålla en minimal ledning rätt länge. Nu dyker väldigt betryggande en blank upp på mitt ställ och jag bestämmer mig för att jag måste öppna planen. Gör så och får EFONST? i mitt nästa drag och slänger ut StENFOT direkt för över 70 poäng. Yes! Nu gäller det bara att inte låta Gunnar rulla med nästan slut i påsen. Spelar moget på slutet och gör ett mycket bra slutspel efter att ha tilldelats ett ganska i och för sig enkelt slutställ. Blir ändå förvånande jämt i slutet, eller varför är jag förvånad? Gunnar gör aldrig en dålig match. Men jag vinner en mycket skön seger, och nu känns det som att dagen är min.
Slutresultat: 390 - 400

Rond 3: Andreas Pejler - Zakarias Jonsson

Zakarias är alltid svårspelad, jag vet aldrig vilket spel jag ska använda mot honom. Bestämmer mig för att spela stängt nu, eftersom mina brickor inte tillåter något annat. Riktigt synd på att Zakarias inte lägger upp ett fritt R i sitt första drag som han tänkte först, han hade nästan till och med slagit på klockan. Kanske ändrade han sig när han såg ett uns av glädje i mina ögon, skulle nämligen fått ut SK(R)ÅLARE där vilket hade varit otroligt skönt. Jaja. Efter att Zakarias tvingas byta får jag upp ett bra driv och kan metodiskt börja plocka lägena på planen. Dock har jag en ganska bra näsa för när folk sitter på en blank, och märker att Zakarias förmodligen kommer rulla om några drag, och det finns inte så mycket jag kan göra åt det med ett fritt hakningsläge utan stängningsmöjligheter. Sagt som det var gjort, en AVStYRA blev det. Kan plocka röd fint för 42 med ÖSIG, och har ledning igen. Snart slutspel, och här gör jag en av de mest förödande misstagen i turneringen. Med en bricka kvar i påsen så finns det massa kraftbrickor kvar, J? bland annat. OM ligger två brickor ned från den mittersta röda i den översta kolumnen på spelplanen, alltså den närmast mig med brädet emotvänt mig. funderar på att lägga IN(OM) eller AT(OM) först, men ångrar mig sen instinktivt eftersom det då skulle öppna ett läge för en åtta på planen, något som jag inte skulle vilja i första laget. Dumma instinkt! kollar på stryklappen och tror mig se att han ska kunna rulla *(I)NTJÄRAd och blir rädd för det. AT(OM) ansåg jag skulle öppna alldeles för starka rullningsmöjligheter. Trodde jag ja. Kolla på stryklappen ditt dumme våp! Om jag hade inspekterat den lite grundligare så hade jag insett att förmodligen minst JÄA? befann sig på Zak's ställ tillsammans med några mjuka konsonanter, ett väldigt osannolikt rullställ och inte ens ett öppet A skulle hjälpa. Jag missade dessutom möjligheten för Zak att lägga L(OM) och sedan haka till sL(OM) eller bL(OM) utan att jag skulle kunna göra något åt det. Tänkte rätt på ett plan men ack så fel på ett annat - om jag hade lagt AT(OM) eller IN(OM) så hade Zak bara fått cirka 20 poäng för sitt J, nu fick han 48 med JÄsT/s(LOM). Trots allt alltid svårt att veta hur man ska spela med en osedd bricka i påsen så var det sannolikhetsmässigt tokbäst att lägga något av ovanstående drag. 1 på 4 var det att den bricka som var kvar i påsen skulle vara blank eller J, vilket hade givit mig segern om det hade varit på det sättet. Nu var det inte så och jag vill bara gå under efter denna riktigt jobbiga förlust med 3 poäng. En riktig hemläxa i slutspel blir det, här skiner det igenom att jag inte är lika bra som de andra på min ratingnivå när det gäller slutspel och taktik i slutet av matcher. Usch.
Slutresultat: 347 - 350

Rond 4: Roland Olsson - Andreas Pejler

Roland börjar med att byta 1 bricka, vilket känns lite oroande. Öppnar med MC och till en början är matchen ganska tråkig. Suckar till lite när Rolle lägger ut en blanklös ANDETRO, speciellt eftersom den öppnade så fint mot röd och jag inte kan ta läget för mer än 12 poäng. Men skam den som ger sig - några drag senare får även jag ut en blanklös rull, MATERIE för över 80 poäng och nu är det verkligen match igen. Drar blank direkt på rullen, lägger ÖD/RÖ för 28 som mellandrag och får draget efter in GUDStRO, också den för mer än 80 poäng. Nu känns det i alla fall hyfsat lugnt och jag har en ledning på över 100 poäng med lika många drag spelade. Som en blixt från en hyfsat klar himmel dunkar Roland in KYFFE på läget jag skapade för hela 61 poäng, sjukt. Tror att mitt ställ TTTTRZE ska bli svårspelat, men icke; ett öppet E ligger på planen och en TERZ(E)TT för 34 är ett faktum. Även nu känns det ganska lugnt, leder med ungefär 70 när planen nu är rätt stängd också. Men inte fan tar det slut, nu lägger Roland nämligen STiLLNA rull hakning MATERIE/L. Roland leder nu. Det känns helt absurt att jag inte kan leda efter de poängen jag tagit. Lägger PLA(S)T för 32 och kan hålla ett 30 poäng avstånd, räddad av att vara ett drag efter hela tiden. Med mitt näst sista ställ kan jag välja att antingen ta röd och inte låta Roland göra det, eller blocka ett uppenbart och alldeles för inbjudande upplägg för ett högsannolikt Ö på R's hand. Men kan inte ta det läget något bra utan lägger SKAL/LP för 20 i stället. Roland får BÖT för 38 i nästa drag, utan att jag kan göra nåt. Nu kommer det sjukaste på hela matchen, mitt slutställ; GGVMDTE. Visst, på en öppen plan hade det funkat att i alla fall dumpa några av de brickorna; men nu är detta slutspelet otroligt avgörande och det är inget ideellt ställ. Som tur var hade jag över 13 minuter kvar på klockan och kunde tänka länge och väl. Men efter ungefär 4 minuters betänketid insåg jag att jag aldrig kommer att kunna ta hem det här med de brickorna. Hade jag haft en till vokal hade jag kunnat gå ut i tre drag, och då hade jag förmodligen vunnit. Jag suktade efter Rolands Ä, då hade jag gjort ett mäktigt slutspel; M(A)D för att blocka röd, TV/TU/VD och sedan gå ut med ÄGG(SKAL). Men nu var vidriga GGVMDTE på mitt ställ och det fanns inte mycket att göra åt det. Kunde inte heller på nåt sätt blockera Rolands utgång. En annan konsonant hade nog till och med räckt i stället för det dubbla G:et. Men jag gör förmodligen ett ultimat slutspel och tackar trots allt Roland för en bra match. För det var det verkligen.
Slutresultat: 429 - 414

Matchföring: Stängt eller öppet?

En av de mest frekvent diskuterade frågorna inom ämnet scrabblestrategi är huruvida man ska spela en match - om man ska ha en öppen spelstil, eller en låsande spelstil.

Hur ska man då ställa sig till detta? Ska du öppna upp planen och massa lägen eller satsa på att eliminera poängrutor och hakningsmöjligheter så fort som möjligt? Detta finns det ofta inget givet svar på. Jag tror dock att du kan dra nytta av att använda någon av dessa spelstilar beroende på din kapacitet som scrabblespelare. Är du säker på de flesta korta orden, men inte särskilt inriktad på rullningar kan det definitivt vara fördelaktigt att inte öppna allt för mycket rullningsmöjligheter och istället spela ett mer defensivt spel. Är du en kreativ spelare som kan hitta snygga och poänggivande klusterartade drag och är duktig på att rulla, vinner du oftast på att hålla planen så öppen som möjligt.

För att bli riktigt bra måste du dock kunna hantera båda dessa spelstilar i olika skeden av matchen. Du måste också kunna anpassa ditt spel efter din motståndare - är du medveten om att spelaren på andra sidan bordet har en ruskig rullningsförmåga är det oftast klokt att inte utmana ödet genom att öppna för mycket. Samma sak gäller om du möter en spelare som är duktig på att hantera ett låst bräde - då kan det definitivt vara värt att prioritera att planen blir öppen i början av matchen än att endast inrikta sig på utdelning.

Som jag tidigare nämnde är det viktigt att du har koll på både stängt och öppet spel och kan bemästra bådadera. Du måste veta vad som ska prioriteras i båda dessa spelstilar och hur du ska föra brädet på ett vettigt vis. För att till en början försöka kartlägga vad en bra defensiv spelare använder sig av i en matchsituation tänker jag lista några högst subjektiva egenskaper som jag tycker är något sånär elementära för spelstilen;

*Brickbalans prioriteras högt. Du har färre möjligheter till dumpningar på ett stängt bräde och ett förlorat drag genom ett byte spelar oftast större roll i en stängd match än i en öppen på grund av att lägena som finns blir viktigare och försvinner snabbare.

*

RSS 2.0