Makalös match!

Igår spelade jag och min bloggpartner en betapetmatch som skulle visa sig bli en otroligt poängrik match. På senaste tiden har inte jag fått så överdrivet höga slutpoäng när jag har spelat, och Johan har börjat svacka med, men detta var definitivt ett undantag!

Jag minns inte vem det var som öppnade men jag tror att det var jag. Till en början såg det ut att bli en ganska klen match, med diverse dock smarta men inte så poängmässigt upphetsande drag. När jag drog ut en TRASSEL på brädet efter låt oss säga fem drag, trodde jag att jag hade åt minstone ett någorlunda grepp om matchen. Men icke, i nästa drag rullar Johan den vrålsnygga KONSULA(T) för 92 poäng efter att jag öppnat för röd med min rull draget innan. Redan nu hade vi höga poäng med tanke på hur kort tid som hade gått av matchen, med johan i en knapp ledning. Men värre skulle det bli. Jag hittar ett ruggigt effektivt drag efter att ha blivit tilldelad X på handen för hela 64 poäng. Jag är uppe i ledningen och Johan gör ännu några poängrika drag och samma sak med mig. efter att Johan öppnat för rulläge med SID skapar det perfekt läge för mig och jag svarar med en tRAPETS med blank jag fick några drag innan på ett ganska stängt bräde. Kontringen kommer direkt efter av johan i form av en aNEKDOT och ställningen är jämn. Jag får J och kör en klassisk trippelkombo för 50 p. Matchen flyter på och först i slutet av dem insåg vi vilka höga poäng vi hade åstadkommit. Johan smashar ut Y för högsta möjliga poäng och matchen slutar efter fyra rullningar, två vardera på smått otroliga 922 poäng. Slutställningen blev 475 - 447, Johans favör. Mäktigt!

//Andreas

Rekordkväll signerat Maybach

Hej scrabblevänner, ordnördar och betajunkies!

Tänkte bara berätta om min betapetkväll. Hade inget direkt för mig idag så jag spelade en hel del betapet som sysselsättning. Och slog TVÅ rekord!

Det en rekordet var då jag mötte IRLarn David Brandell (reed på betapet) och spelade den roligaste matchen någonsin tror jag nästan, trots förlust (låter lite som Snöängeln haha). Matchen fick en totalpoäng på mäktiga 900 blankt och innehöll tre rullningar - alla åttor.

M: NATURIST och LANTGåRD
R: tRASSLIG (i draget efter lantGård)

Spelade där efter ett par matcher till, förlorade den första men vann den andra. BIG TIME.
Fick den högsta slutpoängen jag har nånsin fått (första gången över 500) - 508 poäng. 
I den här matchen lyckades jag med hela tre rullningar. (Suktar än efter den dagen då jag får rulla fyra+ i en match, haha!) Och efter denna match spelade jag en sista, där jag direkt tangerade mitt rekord på 508 poäng, det är lustigt med scrabble...



Tackohej, Johan

SNÖÄNGEL cup i Täby

Hejsan och välkomna till mitt inlägg om gårdagens tävling i Täby arragerat av Håkan & Ida Nord. //Johan

Igår spelades för första gången SNÖÄNGEL cup i Täby i en kvarterslokal hemma hos scrabbleparet Nord. Det var trevligt arrangerat, bra schema och mysig lokal (om än lite kallt om fötterna för oss utan raggsockor). Även spelade var väldigt lyckat tycker jag. Jag fotade iaf några spelplaner efter matchen igår och tänker berätta om de "mer speciella" drabbningarna. Jag börjar helt enkelt med första matchen:

1. ordförande Johan Berner vs Johan Eriksson, 306 - 410

Kan sammanfattas som en skev match. Jag fick det mesta, men framför allt så fick inte Johan B något alls i större delen av matchen. Han fick båda blanka som han avverkade genom en rullning (OUTreDD) ganska tidigt i matchen, och även C som han kanske fick 25 poäng för ännu tidigare i matchen. Efter det flöt precis allt på för mig och jag la 25/30-poängsdrag hela tiden, kändes det som åtminstone.

Jag la  princip alla UÅÖ och fick nog nästa maxutdelning för allihopa. Jag kontrade även OUTreDD med B(O)J för 39 poäng och några andra dylika drag som NÄR+NÅ+GRÅ i nedre högra hörnet etcetera. Ja det var minst sagt en match utan dess like, vann tillslut med över 100 poäng.



4.  Johan Eriksson - uppsaliensaren Inger Wingård, 240 - 531.

Finns egentligen inte så mycket att säga om denna match heller, ännu en skev match... GÅNGER TRE.
I den här matchen var det jag som verkligen inte fick mycket att arbeta med. Kändes märkligt nog inte så under spelets gång men jag ser det såhär i efterhand. Dock all heder åt Inger som absolut briljerade. Två rullningar, varav en åtta utan blanka över röd. Bortsett från S(L)IPSTEN och ReALTID, fick hon även ut J åt två håll och Y på samma vis för typ 40/50 poäng var.

Fakta: Jag satte nog nästan mitt rekord i lägsta slutpoäng, och Inger tvärtom.



6. Johan Eriksson vs svenska mästaren Gunnar Andersson, 395 - 419

Enligt mig turneringens roligaste match för min del, trots förlust. Verkligen gladscrabble i världsklass. Jag öppnade med SÄTT, och Gunnar kontrar direkt med RENODLA+SÄTTA, men det kontrar då jag med (S)TATUERA över röd för 95 poäng. Och vips, så står det 110 - 75 eller nåt efter tre drag och två rullningar utan blanka.

Matchen flyter på rätt bra med bra drag från båda håll men planen lyckas ändå bli stängd trots två rullningar åt olika håll. Både Gunnar och jag trycker in nåt A här och där och dumpar ett par, tre stycken brickor åt gången ända fram tills att Gunnar lägger DISKA nere till vänster för en ganska bra poäng, men tyvärr öppnar så perfekt att jag lyckas rulla glamorösa rOSTeRI med båda blanka som jag fått ett par drag innan och jag är plötsligt i en lite större ledning. Gunnar dumpar direkt hatbrickan Z genom F(e)Z för 24 poäng och knappar inte lite, det är då jag gör misstaget att lägga TUR uppe till höger istället för OTUR. För när jag lagt TUR med tanken att lägga OTUR i nästföljande drag så bygger Gunnar på till KON(TUR), ett stildrag men framför en brutal miss av mig då jag suttit och prickat för och stämt av varenda bokstav på stryklappen. Ser nu att Gunnar skrivit i förbundets forumtråd om turneringen, han säger att han tror att jag vunnit matchen om jag lagt OTUR på en gång, det är konstaterat att jag behöver bättre på slutspelet, även om jag redan blivit bättre.

Jag förlorar trots mycket höga 395 poäng, men slår mitt rekord i totalpoäng i tävlingssammanhang: 814 poäng.



8. bäst-i-Sverige och uppsalavännen Niklas Elmefjäll vs Johan Eriksson, 361 - 317

Ännu en kul match. Elmis öppnar bra med JUNTA, men jag kontrar nästan lika bra med (J)ÄKTA och matchen är jämn en liten stund. Men ganska snabbt drar jag iväg och håller en stabil ledning i 60, 70% av matchen. Jag har nu satt press på Elmis som ev. måste vinna för att vinna turneringen och han svär högljutt. Jag får ut P, U, Å osv för bra poäng. Och tvingar i ett mkt smart drag Elmis att lägga upp för 3xOrd om han inte vill se mig smasha ut (SE)X+BOX med X på blå ruta. Han lägger såklart upp trots irritation och jag får ut BOXA för ca 50 poäng. Lite senare rullat jag enkla TRASSlA och utökar ledning ytterligare, Elmis har dock innan knappat in lite. Jag tror i draget efter det var som Elmis spelade sitt vinstdrag: HOV+VY+MENY för 42 poäng och matchen vänder. Elmis började sen sjunga "I still got it. I'm the king, and this is my come back oooh yeah" . Haha.



Grattis Elmis till vinsten och vinsten. Väl spelat. Ciao

Bokstavshantering & balansering

Under de senaste dagarna har mina ställ varit fantastiska. Ö, Å, J, Blank och mycket väl balanserade brickor har givit mig maximal spelglädje. Slumpmomentet i Scrabble är en av de mest väsentliga faktorerna, och det är varenda scrabblare medveten om. Ibland älskar man spelet, och blånekar sitt flyt och ser plötsligt ingen tur med spelet. Med tiden lär man sig att komma över tröskeln och inse att spelet också bygger på en del tur. När det går dåligt kan man hejvilt kasta ur sig brutala svordomar och hjärnan överkokas nästan av ilska när man drar FKKRTTN när motståndaren hånler och lägger ut en trippeltrippelkombo med X för 50 poäng. När man istället drar en blank och ARENIT i första draget är läget ett helt annat, nu är det ingen som har tur, tänker man.

Men trots hur bra brickor motståndaren än får och hur många Z man själv drar visar sig ändå skickligheten tillslut. Det är en stor konst att kunna hantera usla brickor och definitivt en av de absolut viktigaste kunskaperna för att kunna avancera sig till en bra scrabblespelare. En dag lär man sig att spelet inte är en dans på rosor, utan matcher kommer där man inte kommer över 250 p och trots att din motståndare är en nybörjare till gröngöling finns det inget annat att göra än att bocka och tacka för en usel match. Spellust noll. Game finito. The end.

En sak som står fast är att trots att man tycker att man har fått omöjliga brickor i säkert en månad så jämnar det hela ut sig med tiden. Man utvecklas alltid som scrabblare och kanske fast det inte känns så så jobbar anagrammotorn mer och mer och man ser snyggare och bättre kombos för varje match som går. För en bra spelare är det otroligt viktigt att kunna balansera sina brickor väl. Med tiden lär man sig att med lite taktiska drag inte dra Z som sista bricka och få ställ som går att göra i alla fall femmor med istället för vokal- eller konsonantlösa ställ.

Men när spelet flyter på som bäst kan man inte göra mycket annat än att njuta över att själv regera brädet och se sin stackars motståndare lunka fram och plåga sig själv med 13-pooängsdrag. Mums. Viva Scrabble!

/ Andreas

Träning med Betapet inför...

Hej igen. Som en del kanske vet så är det scrabbleturnering i helgen igen! Den här gången under namnet SNÖÄNGEL cup i Täby. Arrangerat av scrabbleparet Nord. Träningen igår på Terrassen gick väl lite sisådär, men det går desto bättre på betapet. Har ökat mig rating bra till 3000 och rullar rätt mycket.

Bilden är print screen av den bästa combon jag lagt utan rull, tveklöst. EJ+PRO+JOUR för 76 poäng. Sjukt nöjd med den! (Värt att notera är att PYNT-combon i draget innan gav 48p, rätt skapligt det med.)



Återkommer med recenssioner av mina matcher i helgen. Hej! Johan

Brickornas värde respektive spelbarhet

Hej, tänkte att mitt första inlägg skulle handla om vilken bokstav som är den "bästa".

Vad jag personligen tar hänsyn till när jag värderar dem är spelbarhet (dvs hur lätta de är att få ut, om många ord slutar på bokstaven och annat i den stilen. Det gör t ex F till en mkt svår bokstav). Andra faktorer är såklart poängen för bokstaven och hur många det finns av brickan i sig.

(I detta lilla tankeexpriment bortser jag från de blanka.) Många, för att inte säga de flesta tror jag genast säger Y! eller J! när man frågar vilken som är bäst. Och jag är nog beredd av hålla med, med tanke på hur pass mycket poäng man faktiskt får för J och Y. Speciellt om du lyckas med schysst trappspel som t ex FY+TY för kanske 46 poäng, eller åtminstone 32 p. Likaså med J. Men till Y och J:s nackdel är ju faktorn att de är svåra(re) att använda i längre ord, och det är ju det som gör att de poängsätts så högt. Samma sak gäller ÅÖ och U, som även de kan användas galant i trappspel, men är något svårare i längre ord i jämförelse med t ex A eller I. Dock tycker jag personligen att U (och Ö) är mycket lättare i längre ord än Å. Feel free to disagree.

Sedan påverkar ju ens spelstil vilka bokstäver man prioriterar. Jag har alltid älskat små effektiva godbitar som tidigare nämnt t ex ÅT+PÅ eller liknande, men det gör ju spelbrädet svårspel och tråkigt när U och Y är borta så jag försöker undvika en alltför trång spelplan. Jag rullar också mkt mkt mer nu än förr, speciellt har jag börjat hitta en massa åttor och det gör ju att jag även gärna sparar på STR+A och kanske E eller liknande.

Ja, det är mycket som påverkar ens tycke. Tycker det här ämnet är synnerligen intressant och hoppas få nån kommentar med nya åsikter. Jag säger nog ändå att min favorit är Y, men det tåls att diskuteras.

Det var allt för mig för denna gång, jag återkommer nog inom kort! Ciao

Johan


Välkommen till scrabblebloggen!

Hejsan och välkommna till Andreas och Johans blogg om ord. Scrabble närmare bestämt.

Här kommer vi att diskutera, analysera, debattera och ta upp scrabblemysterier. Vi hoppas att ni kommer få en bra och tydlig inblick i scrabblens värld. Vi vet inte riktigt vad vi kommer ta upp för olika saker, det får bli som det blir.

För er som inte vet vad scrabble är över huvud taget, så har vi här kopierat en genomgång om vad scrabble är och heter från förbundets hemsida (http://www.scrabbleforbundet.se/):

Scrabble är ett brädspel som går ut på att med hjälp av bokstavsbrickor bygga ord ungefär som i ett korsord. Olika bokstavsbrickor ger olika många poäng och särskilda bonusrutor på spelplanen ökar på poängskörden.


Uppfinnaren av Scrabble hette Alfred M Butts och var arkitekt. Under en tid som arbetslös i början av 1930-talet, tog han fram några olika bokstavsspel - föregångare till dagens Scrabble. Hur många bokstavsbrickor det skulle finnas av varje sort lär Butts ha räknat ut genom att granska en förstasida på New York Times. Det var dock först 1949 som Scrabble började att säljas och sedan tog utvecklingen snabbt fart. Enligt speltillverkaren Mattel har över 100 miljoner Scrabblespel på 29 olika språk sålts i 121 länder.

Till Sverige kom Scrabble 1954, men fick här namnet Alfapet. Det namnet behöll spelet i fyra decennier och därför är det inte så märkligt att många tror att Scrabble och Alfapet är samma spel. Så är det nämligen inte längre. I början av 1990-talet förlorade Alga sina rättigheter till själva spelidén Scrabble, men ägde fortfarande namnet Alfapet och ville ogärna släppa en av sina största spelsuccéer. Så när Scrabble började att säljas under just namnet Scrabble, lanserade Alga ett Alfapet med i grunden samma spelidé som Scrabble, men som ändå är väsentligt annorlunda.


Skillnader mellan Scrabble och dagens Alfapet:

  • Spelplanen: Scrabble har en spelplan med 15 gånger 15 rutor. Alfapets spelplan är 17 gånger 17 rutor.
  • Bonusrutorna: Alfapet har fler varianter av bonusrutor än Scrabble, och även rutor som ger minuspoäng.
  • Bokstavsbrickorna: Scrabble spelas med 100 brickor, varav två är blanka och resten bokstäver. Alfapet spelas med 120 brickor och har vid sidan av de blanka ytterligare några specialbrickor. I Alfapetspelet finns också, till skillnad från i Scrabble, bokstäverna Q och W med. Poängsättningen av bokstäverna skiljer sig också något mellan spelen.
  • Reglerna: De regler som följer med spelen skiljer sig en del åt mellan Scrabble och Alfapet.

Enjoy! Johan och Andreas


RSS 2.0