ÖLSERIEN

Hehe, snacka om att jag är inne i en dekisperiod nu. ...Eller "nu", har varit det sen Uppsala Öppna typ. Jag får pissbrickor mest hela tiden, spelar visserligen nästan bara mot Andreas i och för sig... Och jag spelar inte heller bra, okoncetrerat och oengagerat. Jag kan inte spela ordentligt på betapet längre, tyvärr.

Var på min första irl-träning på väääldigt länge (vi har ju fortfarande inte spelat klart vår serie, så det var dags). Matchen som "alla väntade på" var min semifinal mot Inger, vi hade spelat två stycken och en tredje avgörande väntade. Och jag vann! Otippat med tanke på hur avslaget mitt intresse för scrabble varit senaste tiden, men jag fick fina brickor och det var inte mycket Inger kunde göra med sina enpoängare (trots att jag spelade rätt risigt). Men nu väntar finalen, bäst av tre, mellan mig och Elmis.



heyo /Johan

Stockholm Open '09 - Tippning!

Turneringsdags igen, om två dagar! Hoppas på att kunna prestera lika fint som förra helgen i mitt livs första Stockholm Open. Här kommer en förhandstippning med en kommentar till varje plats. Håll till godo!

10. Erika Jonés

Vann senast presitgefyllda Höstserien i höstas som spelades på stockholmsträningarna, och har visat att hon fortfarande är med i leken på allvar. Placerar sig här om inte högre.

9. Roland Olsson

Överkreativ lirare från götet som kan hitta de mest bisarra dragen. Har han lite medvind på dag två och får ut de rullningar hans hjärna hittar åt honom så kommer det gå fint för Rolle.

8. Nils Berner

En av scrabblesveriges verkliga veteraner som gjorde en ordentlig comeback genom att vinna Jernrikes cup för en dryg månad sen. Är han i form igen så kan det gå hur bra som helst för Nils.

7. James Reimdal

Har haft oförtjänt oflyt de senaste turneringarna och gått ner mer än 40 ratingpoäng inom en radie av 5 turneringar. Dock tvivlar jag inte ens sekund på att han fortfarande är en av Sveriges absolut bästa spelare som med taktiskt genialiska drag kommer att bryta den nedåtgående trenden nu.

6. Malin Ståhlner

Galen tävlingsmänniska som har stenkoll på påsen i alla lägen. Kan hantera både bra och dåliga brickor, och med en taggad inställning kommer hon såhär högt upp.

5. Johan Rönnblom

Har legat lite lågt på scrabblefronten ett tag känns det som, men kan definitivt göra en stor comeback nu på sthlm open. Har ett taktiksinne som överträffar det mesta och en oklanderlig spelstil.

4. Martin Bender

Kommer vara väldigt fokuserad och spelglad i en perfekt mix. Har alla förutsättningar för att ta sig till den absoluta toppen i scrabblesverige om han verkligen, verkligen skulle vilja det. En av sveriges klart bästa slutspelare missar pallen på PJ-poängen.

Och nu, pallen:

3. Inger Wingård

Regerande mästarinnan Inger lyckas inte behålla sin plats, utan får nu en medalj av inte lika fullt ädel valör. Spelar bra men har inte stinget som behövs för vinst, men efter några turneringar då hon fått in rytmen igen är hon snart återigen etta i Sverige.

2. Daniel Domert

Tror stenhårt på DD. Hade det riktigt motigt i Scrabble Masters men lyckades vända sin förlustsvit på ett sällan skådat tappert sätt. Finns egentligen inga nämnbara brister i denna ordmaskins spel, bara han har brickorna på sin sida så blir pallplats. (Heja Uppsala!)

1. Henrik Jonés

Tiden är inne för att Henrik nu ska få ta tillbaka titeln som Stockholms mästare, dessutom på hemmaplan. Kommer ha en underbar blandning av makalöst flyt och perfekt taktiskt spel. Inget snack om saken!

- -

Jag vågar inte säga nånting om utfallet för min egen insats, men läget just nu känns helt ok. Borde dock ha pluggat mycket mer än jag egentligen gjort, och en del luckor här och där ställer till det. Den stora satsningen får bli till SM i höst i stället.

Väl mött på lördag!

//Andyy

SLACKER cup - Referat!

Rond 1: Per Adamsson - Andreas Pejler


Per öppnar försiktigt, och med halvdana brickor från min sida i början kunde jag bara få poäng genom att låsa. Matchen fortsätter trevande och båda tänker väldigt mycket, redan i början. Drar blank i början av matchen, men det tjänar inte mycket till då jag har obalanserade ställ mest hela tiden. Planen är väldigt låst, men jag bestämmer mig för att öppna en aning med L(ÅS)/LJÖD för cirka 28 med stället DJLNVÖ?. I nästa drag sitter jag på EKNRVÖ? Och muttrar bittert inom mig själv att det verkligen måste finnas minst en rullning på de brickorna. Enda stället för en sjua var att haka någonting ovanför OJ från vänster sida. Bläddrar ett tag men missar både ÖKENRäV och KÖRsVEN, varav den sistnämnda dock inte gick ut. Det fortsätter stängt och krampaktigt, men efter ett tag kan jag få in en liten ledning. Per öppnar med (SO)N, uppenbart upplägg för rullning. Sitter på ACTRRRY? Om jag inte minns fel. Kan inte låsa på något sätt utan att öppna för rull, lägger jag (SON)A så hakar förmodligen Per (SONA)T. Lägger lömskt *TRYA som jag vet inte står, men som kanske var det enda vettiga draget. Hade jag lagt RYTA istället hade jag riskerat att få en riktigt farlig kontring mot mig. Per rullar mycket riktigt, en TRANSiT med hanking (SONA)T. Sitter på väldigt obalanserat ställ med bland annat CÅÄ men var tvungen att ta i alla fall ett av de två lägena för röd han la upp i och med sin rullning. Jag tar ett läge för 30, och som tur är kan per inte göra mer än att blocka det andra läget. Riktig röta för mig. Byter och drar upp Z. Nu börjar en överhängande tidspress närma sig för både mig och per och med runt 1 minut kvar på klockan för oss båda inleds ett hetsigt och snabbt spel, min taktik blir till att stressa Per samtidigt som jag balanserar upp mitt ställ till vilket pris som helst. Sagt och gjort, några drag senare slänger jag ut RENTIeR/E(MU) i panik, och lättnaden är stor, stor. Håller undan och drar en del honnörer på slutet som jag kan få ut, samtidigt som Per har massor av minustid. Till slut blev det 227 - 402 till mig, vilket ger ett helt fel intryck av matchen, som till största delen var väldigt jämn. Med hög puls tackar jag Per för matchen och ser ljust inför framtiden.


Rond 2: Andreas Pejler - Andreas Ericsson


Vårat femte Andreasderby på turnering skulle visa sig bli en rysare. Inga nämnvärda drag i början, bådas ställ verkade vara svårhanterade och sparsamma. Efter ca 1/3 av matchen lägger jag STÅNG två rutor ifrån gul, och hoppas på att Andreas ska haka STÅNG/A så att jag kan göra ett gött STÅNGA/S-drag efter det. Till min förtjusning gör han detta och dessutom för ganska lite poäng. Nästföljande drag lägger jag LÖSS/(STÅNGA)S/(M)S/H(Ö) för massamassa poäng, och som dessutom balanserade upp stället riktigt fint. Jag kan hålla en liten ledning tills Andreas får ut FloRETT för ca 70 p. Innan hans rull missade jag en blanklös sjua, vilken vill jag inte säga för att det är så pinsamt. Måste verkligen lära mig att tänka mer intensivt. Hursomhelst lägger jag nåt dumpdrag efter rullningen och drar till min lycka och förvåning AKIRTT?. Inga lägen för vare sig sjuor eller åttor finns dock, just därför blir jag aningen lättad när Andreas öppnar för röd i nästa drag, trots att hans SPY-drag ger 40 poäng. S:et i SPY ligger tre rutor nedanför röd, och jag blir frustrerad när jag inte någon trippeltrippel med de mycket lovande brickorna. Hittar visserligen (S)KRATTIg och lägger den motvilligt efter att ha tänkt ett bra tag på rullning över två röda. Det visar sig senare att det inte fanns någon 3x3x vilket gjorde mig lättad. Andreas kontrar med P(L)ANK/(SPY)A efter och ställningen är 291 - 291. Nu drar jag riktigt tråkiga brickor som inte alls lämpar sig för den stängda planen, och när Andreas gör ett riktigt bra drag som öppnar en möjlighet att få ut hans C på två ställen känns matchen avgjord. Jag kunde förmodligen gjort ett bättre slutspel med mina brickor, men tiden tröt och när Andreas gör sitt sista drag trycker jag på klockan precis när den slår 00.00 och 10 minus blir det för mig då också. Som tur var övertiden inte avgörande, då hade jag aldrig kunnat förlåta mig själv. Slutresultat: 353 - 375


Rond 3: Andreas Pejler - Cecilia Karlström


Förlorade mot Cecilia på soft tisdagen innan turneringen. Har inte så mycket koll på hur hon spelar, mer än att hon är ganska nya i scrabblekretsarna. Jag öppnar starkt och får finfina brickor, lägger SPRIT för 40 och OJ/JA för 45 några drag efter. Förlänger dessutom UT(FÅ) över röd för 36. Mitt i all poängyra får jag lite hybris och lägger *BADLUS(T) för 45 som Cecilia tursamt nog släpper. Har en mycket bekväm ledning och drar nu på allt detta blank. Spelar slöare, kreativiteten tryter när jag ser på stryklappen att väldigt tråkiga brickor är kvar, och att de förmodligen befinner sig på cecilias ställ, vilket gör att jag inte behöver anstränga mig så mycket för att hålla den stora ledningen. Jag har dessutom täppt till de flesta lägena och det är svårt att få poäng. Drar nu ännu en blank, men varken läge för sjua eller åtta är möjlig. Börjar leta nior genom TE med S:et över, hakning SPRIT(S). Hittar ingen och tror inte att jag missar någon heller. Nu lägger jag upp (KÄX)A/NAR för möjlig rullning med början R över röd. Prövar *(R)IDStÄLl som Cecilia moget synar. Missar (R)IkSgÄLD, orkar dock inte tänka efter ridstället och går ut ganska slarvigt, dock med en vinst på 90 poäng, utan att behöva slösa så mycket tankeenergi i onödan. Slutresultat: 400 - 310.


Rond 4: James Reimdal - Andreas Pejler


Har aldrig vunnit mot James på tävling. Jag tvingas byta minst två gånger i början pga dålig balans och att jag inte hade någon möjlighet att göra kreativa dumpdrag. Drar väldigt, väldigt fattigt i början och får får nästan inga poäng alls, samtidigt som jag nästan inte kan omsätta någonting heller. Har hyfsad balans hela tiden, men aldrig rullning och bara en massa enpoängare. Kan efter mycket möda skrapa ihop en KNASTER och få ut den för 70 poäng, och nu är det match igen. Med en liten ledning lägger James *FE(N)OM som jag mycket riktigt synar. Han kunde dock ha lagt FO(N)EM med samma brickor för lika mycket poäng. De sköna brickorna börjar nu rulla in och nu är det poängmaximering varvat med nedstängning som gäller för att vinna. Har en magkänsla av att James sitter på minst en blank, och till min förvåning drar jag några drag senare en blank tillsammans med sammarbetsvilliga AALRTT och kan mycket bekvämt slänga ut TeATRAL för en ledning på över hunda poäng. Det är nästan slut i påsen, och jag ser att james måste ha C, H, O, och andra saker på handen, vilket förminskar hans chanser till att rulla. Jag är dock inte helt säker på att jag prickat rätt, blockar därför det enda läget för åtta eftersom jag misstänker att han kan sitta på HAR(D)COrE genom ett fritt D i den yttersta lodräta kolumnen. Det finns endast ett läge för att rulla en sjua, och det är ett läge som förutsätter att rullningen börjar med en konsonant och ett efterföljande A. Jag bedömer risken för en rullning där väldigt liten och låter läget vara orört. Så sagt som det var gjort, jag får ingen rullning emot mig och jag kan hålla undan bra. Skönt att vinna mot en elitspelare och i och med det ha 3 - 1. Slutresultat: 301 - 391


Rond 5: Marie Jonsson - Andreas Pejler


Matchen börjar blygsamt och det är först efter 1/3 av matchen som de otroligt sköna brickorna uppenbarar sig på mitt ställ. Jag drar absolut allt, och lämnar inga lägen åt Marie som får riktigt hemska ställ och tvingas byta, gång på gång. Kan dra ifrån rejält och bara se på när brickorna spelar sig själva. Rullar efter ett tag på detta dessutom mARRITT, medan Marie går in i slutspelet med endast dynga på stället. Det tar verkligen emot när jag helt obarmhärtigt synar bort hennes V(A)RD för 12 poäng, som jag själv försökt lägga ett otal gånger. Hon har en blank men kan inte använda den för att få ut sitt Z. Ursäkta för en helt galet snedfördelad match Marie!

Slutresultat: 223 - 472


Rond 6: Malin Ståhlner - Andreas Pejler


Brukar av någon konstig anledning vinna mot Malin allt som oftast, och har skaffat mig ett rejält psykiskt övertag inför denna match. Matchen börjar rätt anspråkslöst, jag drar blank i sisådär tredje draget. Ligger under med små marginaler hela tiden tills jag rullar ReN(L)OSTA och kan dra iväg lite grann. Fortsätter hålla en liten ledning på ett nu stängt bräde. Utökar min ledning till cirka 50-60 poäng när Malin verkar få problem på stället. Efter ett tag drar jag bara konsonanter på det urstängda brädet och tvingas byta en del. Malin kommer efter ca ¾ av matchen snabbt ikapp och förbi. Har sanslös tur när Malin lägger upp IL/L(P) för rull och kan lägga B(I)/A(LP)/BARN direkt ovanför som gör att rullningsläget elimineras, definitivt ett nyckeldrag. Malin får ut Z, och efter detta är det nu väldigt få brickor kvar i påsen. Jag har prickat fel, men räknar ut att om jag drar C som ligger i påsen eller på Malins hand så har jag ingen chans att vinna. Lägger P(O)TT/P(R) och chansar på att inte dra C:et ur påsen. Jag gör till mitt lättnad inte detta, utan lämnar en bricka kvar i påsen åt Malin. Malin tänker väldigt klokt och blockar det enda läget för C som jag skulle kunnat få ut det på, men har den helt obegripliga oturen att dra C sist ur påsen. Jag kan göra ett bra slutspel och räknar ut att om jag lägger DITU(T) över röd så vinner jag nästan vadän Malin gör med sitt C. Hon får turligt nog ut det för bara 20 poäng och det är en enorm känsla av lättnad som sprider sig i kroppen när vi skriver upp slutresultatet 340 - 372.


Rond 7: Andreas Pejler - Johan Berner


Det är alltid lika svårt att veta vad som rör sig innanför JB:s pannben tvärsemot scrabblebrädet. Jag öppnar med MC, Johan kontrar jobbigt med SUV/(C)V/(M)U för en massa poäng. Jag drar mediokert i början, och med bra spel från Berners sida kan han dra ifrån ganska snabbt. Matchen rullar på, bitvis hopplöst för min del, tills jag drar en blank. Ett drag senare drar jag till min förvåning och förtjusning även den andra blanka. Efter ett tag sitter jag på brickorna GLLJN??, med ett läge för en åtta på ett fritt E. Faktum är att jag hittar den enda spelbara åttan L(E)JoNGuL men inte tror på den för fem öre. Jag lägger istället GaL(E)J för hela 50 poäng som visar sig bli lönsamt. Jag kan nämligen fruktansvärt tursamt rulla ANISeTT två drag senare och skapa mig en ledning inför slutspelet. Många stånk och stön hördes från andra sidan bordet medan en frustrerad Johan begravde sitt huvud i sina händer. Vissar visserligen klantigt nog utgången eM(OT) i slutet som hade givit en mycket mer stabil vinst, men vinner ändå klart. Hade det varit ett mer pressat läge hade jag förmodligen letat mer på en utgång. Slutresultat: 345 - 333


Tack för en utomordentlig turnering, och bered er att få spö redan på lördag igen!

//Mr. P.


Long time no see

Halloj!

Nu har det hänt en del saker på scrabblefronten som verkligen är värda att berättas om.
Igår spelades nämligen turneringen SLACKER cup på knivsöder här i stockholm, och trots bristande motivation och ostadga i mitt spel de senaste dagarna deltog jag ändå. Mitt spel visade sig dock vara rätt bra, för nåt bra måste jag gjort i alla fall, för jag vann faktiskt turneringen! Ensam på 6 av 7 segrar var det med en ganska stor portion nöjdhet jag tog tunnelbanan hem igår kväll runt 11-blecket. En del röta hade jag också, men det ska man ha för att vinna en turnering i såhär duktigt motstånd. Referat kommer lite senare!

Znille cup spelades klar på stockholmsträningarna för några veckor sen, och till slut stod Johan Berner som vinnare, grattis till honom! Jag förlorade nämligen min semifinalssession mot honom, när jag gjorde mitt kanske klantigaste scrabblemisstag någonsin i ett helt avgörande läge, då jag hade vunnit den första och kunnat vinna allt om jag bara lagt RaSHuND istället för helt idiotiska *HaNDSåR. Jag hade då gått ut och vunnit med cirka 10 poäng, och varit klar för final. Dumma Andreas.
Nu fick jag i alla fall möta Håkan Nord i en bronsmatch som skulle visa sig heta duga. Första matchen vann jag genom gnet, och genom att Håkan spelade långt under sin normala nivå. Andra matchen var roligare! Jag rullar tidigt ENSI(L)ERA, direkt efter detta lägger Håkan Z(E)LOT. Jag lägger JUNIOR med hakning (O)J/(T)U under zeloten för cirka 70 poäng, och direkt efter detta förlänger håkan Z(E)LOT till Z(E)LOTISM för hela 50 poäng! Detta var en av de roligare scrabblesekvenser jag upplevt i min karriär. Jag vann även denna match och var inte långt ifrån 500.

Min rating är nu faktiskt ganska respektingivande: 1064, och med en 23:e plats i rankingen. Nästa vecka vankas det turneringsdags igen, nämligen årets näst största turnering  på pappret, Stockholm Open. Har nästan ingen motivation till den turneringen nu, men vi får se hur jag känner i mitten av veckan.

Yours truly,

/A.P.

RSS 2.0