Månadens SM-tips!

Halloj och god morgon! För ungefär en månad sen skrev jag mitt första SM-tips, nu ska jag skriva denna månads tips! Tiden går otroligt snabbt, nu är det snart bara en månad kvar tills SM. Galet! Här kommer tipset:

15. Alexander Prytz Hedström

-Får även i detta tips behålla sin 15:ondeplats. Både jag och han vet att han kan prestera bättre än så, men i det här sjuka motståndet så kommer Prytte att hamna här, när han drar ganska mediokra brickor.

14. Elof Hansjons

-Har hoppat ned ett par placeringar på min lista. Jag vet att han är en otroligt kreativ spelare, men för att han ska kunna komma riktigt bra i detta SM så måste han spela massor innan och läsa listor för att få upp ambisen ordentligt. Vilket jag tyvärr inte han har tid med, med barn och karriär "i vägen".

13. James Reimdal

-Har en nästan alltid lika pricksäker defensiv taktik, men något slår slint nu när han inte har spelat alls mycket på länge, och hans rating bara dalar. Jag har förmodligen väldigt fel, för James tenderar att ständigt knipa fina SM-plats, senast fick han bronset. Men magkänslan talar emot.

12. Johan Berner

-Brukar hamna bättre än såhär på SM, men tror inte att han har tillräcklig motivation i år. Kan hitta de sjukaste rullarna, men för att komma bättre i detta sällskap behövs fokus på extremt hög nivå, något jag tvivlar på att han har.

11. Gunnar Andersson

-Förbundets mesta maskin. Gör nästan alltid precis vad osm går att göra med hans brickor, och har ett skrämmande starkt spelpsyke. Men brickorna är åt motsatta hållet, och efter att redan ha vunnit två SM finns inte samma motivation där.

10. Henrik Jonés

-Herr kassör har grejat en topp-tioplacering varje år han ställt upp, denna gång blir inget undantag, om än med nöd och näppe. Gjorde en halvcomeback när han gick och vann Sommarnattens Spelande och visade då att han verkligen fortfarande är någon att räkna med, i allra högsta grad.

9. Björn Ericson

-Regerande mästaren får en turnering med genomgående skitbrickor. Det spelar ingen roll hur smart han spelar, han kommer tyvärr att dra samma skit ur påsen, gång på gång. Alla vet dock att han utan bekymmer skulle kunna försvara titeln om han bara fick någorlunda brickor.

8. Axel Olesund

-Vetgirig och hungrig på allt som går att lära sig inom spelet. Kommer vara en av dem som är mest taggade i år, och visar det med besked. Blir ett rejält ratinghopp och han visar nu var han verkligen hör hemma.

7. Andreas Pejler

-Skickar upp mig några snäpp. Har haft en dipperiod nu i en halv månad, jag känner dock nu att jag är på väg tillbaka. Jag tror själv att jag kommer vara väldigt, väldigt bra förberedd till SM i och med att jag har lov samma vecka som turneringen, och att motiveringen kommer vara på gränsen till övertaggning och att en hjärtattack inte är långt borta när jag sätter mig vid första spelbordet. På ett bra sätt, naturligtvis. ;)

6. Niklas Elmefjäll

-Är inte bäst i Sverige längre, något som han själv förmodligen insett nu. men han är den bäste defensive spelaren i landet, vilket inte var någon nyhet kanske. Men en sjätteplats blir det, när han inte har några förväntningar eller press på sig själv.

5. Per Christensson

-Verkar alltid prestera bra, och efter ännu ett SM har hans träffsäkra spel satt sig ännu bättre. Vet egentligen inte vad som gör denna spelare så väldigt bra, det jag vet är att han har en otrolig blick för spelet och kan vinna mot vem som helst.

4. Inger Wingård

-Verkar ha fått lite grus i maskineriet på senaste, eller så har hon bara fått dåliga brickor, vad vet jag. Gör sällan misstag och spelar träffsäkert. Dock inte så självklart perfekt att hon tar hem en pallplats i år.

Och så pallen;

3. Yann Moreau Bruun

-Har nu givit besked att han med säkerhet kommer till SM. Både jättekul, eftersom att han är en individ som alltid höjer spelstämningen på turneringar, och delvis jobbigt, eftersom han kommer att spöa nästan alla, inklusive mig. Kom senast tvåa på DBS Extrem efter mig med 16/20 vunna matcher, och som jag förstod det, fick han inte ens speciellt bra brickor. Detta är Yanns år och han är en av de tre bästa spelarna i Sverige för tillfället.

2. David Holmberg

-Roligaste comebacken någonsin, när jag såg David på anmälningslistan till SM insåg jag just att turneringen blev 100 gånger mer intressant i och med detta. Scrabblesveriges mest talangfulle spelare någonsin alla kategorier dissar sig själv när han inte spelar vanlig Scrabble på länge. Han har ägnat sig mycket åt böjningsordlistan på Betapet, men har en sån sinnessjuk lägstanivå att andraplats nästan blir en självklarhet. Han skulle ta hem turneringen också, om inte denna individ stod i vägen;

1. Mikael Ström

-Fortfarande inte anmäld till SM, men har nu mer eller mindre angivit att han kommer att spela. Finns inte mycket mer att säga än vad som redan är sagt om denna ja, vad ska man säga, makalöst eminenta spelare än vad som inte redan är sagt. Horribelt temperament, gudomlig anagrammotor, mordlust när han förlorar, övermänskligt taktiksinne, allt detta bidrar till den näst intill perfekta Scrabblaren och stavas K N E V E R T. Ta hem det här nu.

Reserver;

Alexander Sandström kommer säkert att leta sig in på någon av dessa placeringar, bevisa nu hur bra du är!

Martin Bender kommer med extremt stor sannolikhet också att komma topp tio, men i denna tippning fick han utebli. Är helt galet stabil, men har inte det där lilla extra som behövs för pall eller vinst. Men som sagt, vad vet jag egentligen.

Malin Ståhlner kan köra en rekordlång scrabblevila och sedan bara komma tillbaka och spöa allt och alla. Brukar dock av någon anledning ha svårt för flerdagarsturneringar, och om hon dessutom kommer i en dålig fas så kan det bli ett bittert SM för Malin. Men hon har en ruskigt bra lägstaniv, och jag har förmodligen fel även här med att hon kommer utanför dessa placeringar.

Daniel Domert är landets bästa slutspelare men har för mycket annat att syssla med som huvudarrangör för SM.

Jag faststår med att Nertzen för bästa nykomling kommer att tilldelas Oscar Edström, (aka OscarChef) som har en offensiv taktik som kommer att göra sig i SM.


Från hundra till noll

Hallå alla. Som jag alltid säger nuförtiden så ber jag om ursäkt för att jag är så oomkullrunkeligt inaktiv i den här bloggen. Ska försöka göra mina besök här mer frekventa, men kan inte lova något. Hoppas ni läser den här smörjan fortfarande! :)

Efter min senaste turnering, SAGOTANT cup, så har jag haft en oroväckande lam inställning till Scrabble. Kanske beror det på den totala katastrof som turneringen innebar och -22 i rating, kanske beror det på mitt tråkiga och icke initiativtagande humör för tillfället. Jag har också börjat fundera på varför jag egentligen spelar det här, och lägger ned så otroligt mycket tid i det. Allt spelande känns mer meningslöst än någonsin. Det är en väldigt ovan känsla, min förmodligen starkaste egenskap i spelet är att jag har kunnat resa mig efter alla nederlag och med samma hugade intresse spela vidare och läsa listor, allt med en stor vilja. Men viljan finns inte längre, inte alls på samma nivå i alla fall.

Enda sen DBS Extrem har jag känt detta ungefär tror jag. Givetvis var turneringen en stor urladdning, men kan jag verkligen ha fått en sån stor Scrabblebaksmälla att jag fortfarande är påverkad av den turneringen? Jag rullar mindre än någonsin och har inte samma vilja att hitta fina och kreativa drag. Taktiksinnet finns kvar och jag tycker fortfarande att jag spelar bra taktiskt, men ordfinnandet och kreativiteten känns väldigt långt borta. Kanske vore det rätt att använda uttrycket "Det som går upp som en sol, måste komma ned som en pannkaka" i detta läge. Jag har ju trots allt haft en sanslöst bra period från och med att jag vann INTAGLIO open till att jag vann DBS. Det förstår väl egentligen varenda människa att man måste ha svackor ibland, det gäller alla spelare.

Jag är dock mycket taggad på att spela SM, det är i alla fall något som jag har motivation till bland alla andra tråkigheter. Hela helgen kommer bli ruskigt kul och jag känner att jag faktiskt kan ha en chans på medalj, om jag är helt på banan och sätter alla ord jag behöver kunna fram tills dess. Man måste tänka optimistiskt!
Så någonstans finns där ändå en gnutta spelglädje. På soft i tisdags började höstserien för min del. Vann två matcher där som jag fick genomgående mediokra brickor i, dessutom mot bra spelare. Mycket nöjd med min insats, spelade så taktiskt som jag vill göra och är kapabel till. Missar fortfarande en del rullningar, åttorna måste bli mer naturliga. Jag ska jobba på det.

Hoppas att kunna få in lite taktiksnack i bloggen till helgen, men kan tyvärr inte lova något, har ett ganska späckat schema. Sköt om er tills dess och fortsätt med Scrabblandet. Ciao!

/Andreas

Sagolika förhoppningar

Sitter nu här med min smaskiga rating och försöker tagga till, i helgen är det nämligen turnering, SAGOTANT Cup här i el stocholmo. Har inte haft någon motivation i veckan och borde ha pluggat en del ord, men har haft mycket i skolan så scrabblandet har definitivt intagit en plats ganska långt ner på prioriteringslistan. Har bara spelat några få betapetmatcher med blandade resultat. Spelade ikväll en match mot Martin Bender på nätet som jag oerhört nöjd med, kände att jag verkligen spelade på topp. Å andra sidan spelade jag några katastrofala matcher idag, så det ser ut att skifta lite. Men bara jag hittar mycket motivation på lördag så ska jag försöka att koncentrera mig och verkligen göra mitt bästa. Jag tror att jag är så pass bra nu att jag kan få fram min bästa scrabblesida om jag verkligen försöker. Den sansade och orädda Andreas, han som spelar på och driver spelet framåt på sina egna villkor. Han som inte låter sig påverkas av något. Den Andreas vill jag ta fram på lördag.

Nu när jag har en förbundsrating på 1118, som jag förmodligen inte ens fått in i skallen än, så blir varje match i en turnering så mycket viktigare. Får jag en tokoflytsmatch och förlorar mot någon med under 1000 i rating så riskerar jag att gå mer än 10- i rating, på en enda match. Det är bisarrt vad jag måste spela bra nu för att inte gå minus i rating. Och det är väl det som skiljer agnarna från vetet antar jag, att de som är bäst lyckas hålla sig där uppe trots detta.

Det enda jag kan göra är att spela som jag alltid har gjort, ska jag börja bry mig om min rating så vet jag att jag kommer att tappa kontrollen. I den makalösa senaste turneringen jag spelade, DBS Extrem, så kunde jag verkligen koppla bort rating, tabeller och siffror under den tiden då jag satt vid brädet. Jag hade en sån lätthet i spelet, en sån lekfullhet som jag önskar alltid fanns där.
Min uppgift blir att locka fram min kreativitet och lekfullhet tills lördag. En dag har jag på mig. Men jag har lyckats förut. :-) Klart det kommer gå skitbra!

Ses och hörs snart alla nerdz. Har inte bloggat särskilt mycket på senaste, men lovar att mer taktiksnack, spelpsykessnack och allt möjligt kommer att komma när jag har det lite lugnare i plugget. Jag är ju trots allt gymnasist, det får ni ta hänsyn till!

/Andreas

Gud läser bloggen

Som ett brev på posten har jag fått TVÅ matcher I RAD med bra brickor efter mitt senaste blogginlägg. Det kan inte bero på annat än att brickguden insett sin orättvisa behandling av min brickfördelning det senaste halvåret och nu ändrat lite på det.

Hade en fantastisk match precis som jag till slut lyckades vinna!



433 - 426 till min favör

david stod för bl a: (S)TAPlING över röd, REMIX/AX över röd, STRECK/VEK över röd och ZULU över gul

jag stod för bl a: MoNSTER/ETIK, NORDISK som öppningsdrag, HOJ/OM/JO över gul

Det är inte ens kul längre att spela

Spelade just en match mot andreas på betapet. Hur kan det var MÖJLIGT att ha så skrattretande mycket oflyt?? Helt seriöst alla klagar på brickor, vissa mer än andra. Jag klagar förmodligen mest i sverige - men ändå inte tillräckligt mycket.

Det här är inget anti-andreas-inlägg, det blir bara så eftersom att jag spelar mkt mot honom och då blir han involverad för att statuera ett exempel här:

Jag spelade nyss mot andreas då han öppnar med ÄLGHUD följt av FY+FÄ+YL, sen nån kombo med Ö och nåt annat, AZUR över gul.. Sen råkar han byta när det finns ett guldläga över röd och då passar jag (såklart) av fair play inget snack om saken men då kontrar han med en kombo med Å för knappt 40 poäng (det känns tungt). I dragen efter det rullar han först MULÅSNA med båda blanka i draget efter det LERSKÅL. Sen kommer LA+EJ+PAJ med J:et över gul två gånger.. Etc

Efter matchen säger andreas att jag klagar för mkt och att "du faktiskt vunnit mycket över mig den senaste tiden". Det vet jag såklart att det inte stämmer så jag kolla i statistiken och statistiken visar att andreas SNITTAR ca 440 poäng i de 7 senaste mötena med mig. Han har vunnit 6 av 7 och har en bra bit över 400 i ALLA dom matcherna. Och ändå "får han för sig" att han inte bara vunnit mkt mot mig på sista tiden, utan att JAG t.o.m skulle ha vunnit mkt senaste tiden.

- Vad jag vill ha sagt med det är att alla man försöker berätta för om sitt oflyt bara fnyser eller skakar på huvet och säger att det händer alla, men det verkar inte vara någon som vet hur jävla mycket otur jag har. Det är fullkomligt bisarrt.

Jag kollar även mina slutpoäng och får gå tillbaka till den fjärde MAJ i år för att hitta en match där jag utav poängen kan tyda att jag haft brickflyt. (Brickflyt = bättre än "normalbra" brickor).

Så kom inte och säg att det är engångsföreteelser eller nåt annat löjligt. Jag kan inte förstå varför eller hur det är möjligt men jag har fan mer oflyt än någon annan. Motbevisa mig gärna.

J


Vad som krävs

Halli hallå! Jag har misslyckats något med att vara aktiv här, försökte få igång den här bloggen på riktigt igen för ett tag sen, men skolan och andra saker har fått gå före scrabblet och bloggandet. Men nu blir det ett litet inlägg i alla fall!

Jag har pratat lite tidigare om taktik och hur man hanterar brickor, detta inlägg tänker jag ägna åt att försöka samla de egenskaper som man kan tänkas behöva för att komma högre och högre upp i ratinglistorna.

Nåväl, som nybörjare är vi alla på relativt samma nivå skicklighetsmässigt. Vad som händer efter att du bestämt dig för att börja spela scrabble är helt upp till dig. Ska scrabblandet bara vara en liten, liten del av ditt liv i rent avslappningssyfte? Ska du spela scrabble nästan enbart för att träffa alla trevliga individer och andas in den täta luften på tävlingar? Eller ska du helt enkelt bara bli bäst?

Det sista något superlativa alternativet jag nämnde är något som förmodligen alla vill bli, men få har kapaciteten till. Kapaciteten yttrar sig i olika former - är du villig att ägna timmar och åter timmar åt ordpluggeri och att knåpa ihop egna listor, kan det mycket väl kompensera ett gott grundtaktiksinne. Jag vill egentligen påstå att nästan, men bara nästan vemsomhelst i praktiken skulle kunna bli bäst på scrabble, om de gör precis vad som krävs för just dem. Här varierar arbetet med att bli bra på spelet otroligt mycket - har du ett stort språkintresse och dessutom är intresserad och begåvad i logik och matematik skulle det ta betydligt kortare tid att nå toppen än om du var så att säga normalbegåvad i dessa två grundstommar i spelet.

Förutom stor ordkunskap och intresse för spelets mer taktiska dimensioner så krävs det att du besitter en viss envishet. Alla ord som du behöver för att spela på en hög nivå är faktiskt i princip omöjliga att redan ha i sitt ordförråd, innan du börjat spela. För nästan alla i toppen krävs det ett mer eller mindre idogt läsande av ordlistor eller anagramträning i scrabbleprogrammet Frank. Envisheten är också viktig för att få dig att fortsätta spela och inte ge upp efter nederlag, något som faktiskt är ganska lätt att göra om man har ett svagt psyke. Det är så fruktansvärt lätt att hata spelet eftersom slumpfaktorn ju faktiskt är en stor del av spelet. Det är ännu svårare att dra dåliga brickor när du känner att du inte har möjlighet att prestera på din egentliga nivå när du inte kan hjälpa att förlora tålamodet efter 4 byten i en match.

SM-tipp

Jag grundar inte min tippning på något annat än min magkänsla i princip. Nåra har man väl koll på formen och så men..


5. Yann Moreau Bruun
Tokchockade ju alla inklusive sig själv på förra SM. En turnering han bara åkte på därför att han inte kunde lösa tillbaka sin tågbiljett haha. I år är han inte lika underdog som då.

4. Andreas peiyler
Vet inte när det hände men andreas har fan blivit bä.. bät.. bät. Bättre, än mig. Tar emot att säga det men hans hårdträning kontra mitt slappande har tagit ut sin rätt i tävlingsresultat och med tanke på att han vinner allt nu LÄR han ju komma typ femma på SM.

3. James reimdal
Har haft det motigt på de senaste uppsalaträningarna men tar nog sin revansch när det väl gäller. Typ.

2. Gunnar Andersson
Alltid bra.

1. Björn Ericson
Har ej sett honom på betapet på år och dagar, och utan att ha en aning så vill jag tro att han filat på spelet i det tysta. Han är ju trots allt regerande mästare, så jag behöver väl egentligen inte motivera mitt val av vinnare.


Om Mikael Ström anmäler sig petas han in i smeten också, Martin Bender vill jag tro är en bubblare också... Själv har jag spelat jäättelite senaste halvåret och inte pluggat någon teori heller så jag lär ju komma sämre än förra årets 15:e plats. Men topp 30 ska man väl greja.


RSS 2.0