Opretentiöst söndagsskräbbel!

Halloj scrabblevänner! Var ett tag sedan något hände i denna blogg, dock har jag mycket att berätta nu!

För en vecka sedan for Johan och jag tidigt på morgonen till vackra Stockholm i det skinande solvädret, för att återigen sitta inne en dag och plocka med scrabblebrickorna. Lokalen var belägen i Fredhäll, 1 minuters promenad till klipphällarna som vätter ut mot mälaren. Otroligt härligt vid lunchtid att sätta sig ned på klipporna och koppla av!

Nu till scrabblandet - till allas stora förvåning gick jag faktiskt och vann turneringen! Med brickorna på min sida och huvudet i topptrim tröt aldrig min kreativitet med brickorna, vilket resulterade i 5-1 i vinster. Det var dock en riktig rysare innan värden Henrik Jonés utropade prispallen, Jag, Inger Wingård och Gunnar Andersson låg nämligen alla på 5 segrar efter sista ronden. Även PJ:n (pellejönspoängen) var på min sida denna turnering, till min stora glädje! Detta är vändningen.

Rond 1:
Matilda Gnospelius - Andreas Pejler  227 - 388

Matilda öppnar med ett drag för kanske 8 poäng, och redan här börjar jag successivt stänga in planen. Gör allt för att inte skapa lägen och lyckas knipa åt mig de poängen som går att få. Matilda försöker desperat att öppna planen, allt för att minska skillnaderna mellan våra totalsummor då jag i detta läget, kanske 5 drag vardera in i matchen har tagit en stabil ledning. Efter att Matilda öppnar för röd bestämmer jag mig för att offra blank för TRiX, 39. Ett korrekt drag tänker jag såhär i efterhand, det jag absolut mest ville göra var att sätta press på henne, vilket jag lyckades ännu bättre med här. Jag skapade samtidigt inga lägen alls vilket var perfekt. Hon öppnar neråt men jag tar stora poäng samtidigt som jag stänger. Ingen höjdare för Matilda som dessutom blev bjuden på de flesta tråkiga konsonanter av påsen.

Rond 2: Jannike Molander - Andreas Pejler 338 - 428

Jannike öppnar med LYKTA för 26, jag kontrar med STOR(Y) för 24. Till skillnad från första matchen spelar jag denna lite öppnare, lägger längre ord och får på så sätt fler lägen. Honnörsutdelningen var nog ungefär 50-50 men jag lyckades ändå knipa åt mig mer poäng. Ungefär hälften av tiden in i matchen testar Jannike att rulla *SOLDERa/(O)FOG vilket jag funderar någon minut på, men sedan korrekt synar. Hon hade nu SOLDER? och de enda lägena var att haka på just (O)FOG eller att börja på G. Jag lyckas blockera det enligt mig farligaste läget vid FOG. I nästa drag är Jannike mycket kreativ och chansar - varför inte egentligen? - på ordet *(G)RODSLEm. Jag synar ganska tveklöst och vinner utmaningen, även nu kan jag blockera och plocka poäng samtidigt. Nu hade jag en ledning på cirkus 70 poäng och det kändes ganska säkert då jag täppt till brädet rejält och inte hade några planer på att öppna. Till min förvåning drar jag blank ungefär 3 drag efter grodslemmet tillsammans med STRIRI?. Inte så rullvänligt ställ tänkte jag vid första åsyn - dock hittade jag STIRRIg relativt snabbt. Till min stora glädje och förvåning öppnar nu Jannike med AN och jag hakar gladeligen på AN(S)/STIRRIg. Min ledning var nu nästa omöjlig att ta in med tanke på brickorna som var kvar i påsen. Jannike lyckas dock knappa in markant med en följande CI(g)G över röd för 57 på min tidigare rull. Vinst i alla fall och en trevlig match!

Rond 3: Andreas Pejler - Gunnar Andersson 325 - 403

Första förlusten för dagen, låg dock lägligt med lunchpaus efter denna rond och tid att återhämta sig. Jag öppnar lovande med ZOO, Gunnar gör inte några direkt farliga drag i början. Jag håller en knapp ledning rätt länge tills skitställen börjar dyka upp. Direkt efter detta rullar Gunnar (P)SALTaRE över röd för 83. Spelet var nu rättså stängt uppåt. Jag ligger under med kanske 60 och kan knappa in ännu lite till samtidigt som spelet blir trassligt och väldigt instängt. Jag försöker öppna men får aldrig de rätta brickorna. Mot slutet får jag en blank, och min enda chans är att rulla inser jag nu. Mitt ställ ser inte rullningsvänligt ut, jag försöker stabilisera det genom att lägga Bl a LY(X). Jag gör en ganska dumdristig - dock min enda chans - öppning för röd. Gunnar smashar in SLÖRA, men än är inte matchen förlorad. Mitt sista ställ bestod av brickorna DEREST?, jag hittade nEDERST/nEDREST, DESsERT men för gäves. Min enda chans var nu att rullen skulle sluta på E eller ganska osannolika snirkla in sig parrallellt med ett annat ord. Jag letade en liten liten stund, men nu var tiden påväg att sina. Jag lägger ut mina sista brickor för någorlunda poäng, samtidigt som Gunnar fortsätter plöja. En ganska dålig match av mig men dock inte helt onöjd, skulle kunnat fått för mig att göra mycket sämre drag.

Rond 4: Per Christensson - Andreas Pejler 273 - 418

Jag visste redan innan jag satte mig vid planen att jag skulle få en jobbig match, mot en mycket skicklig spelare. Hade endast mött Per på nätet förut och visste inte hur han skulle spela IRL. Han öppnar med IRIS för 8, jag bygger uppåt och fortsätter med olika "snirkeldrag". Per får inte de rätta brickorna och redan i början hade jag fått en behaglig ledning. Var han än öppnade skulle jag får bra lägen att plocka poäng. Han öppnade neråt, jag hade de perfekta brickorna för lägena han gav. Jag gav inga lägen alls, samtidigt som han var tvungen att öppna för att kunna ta igen ett medelstort underläge. Spelet fortsatte så ett tag tills slutfasen inleddes. Per tänkte oroväckande länge på sina drag hela tiden medan jag spelade blixtsnabbt, vilket gjorde mig osäker hela tiden. När det var kanske 20 brickor kvar i påsen öppnar han med RO/MO, uppenbart upplägg för rullning åt sig själv. Här hade jag makalös tur - satt nämligen på en anspråkslös ATENARE på handen - och vips var jag 70 poäng rikare! Här hände ännu en bisarr sak efter min rull - jag öppnade otroligt inbjudande för röd med A i och med min rull. Per kunde inte göra någonting på läget och båda kunde inte göra något annat än skratta åt den osannolika händelsen. Pers tid började nu pressas rejält - med 2 blanka dunkar han ut *HAVNIng på planen. Jag synar nästan direkt och vinner utmaningen. Jag spelar snabbt och säkert - dock utan att blocka rullstället utan plockade 30 poäng på ett annat ställe. Rätt beslut - Per började dra över tiden och kunde inte längre leta rull utan att riskera att gå väldigt många poäng i back. Jag pressar honom på tiden ännu hårdare - det hela slutar med att han går ut med båda blanka, PSt/teN  för 6 poäng. Vi kunde inte göra annat än att småskratta åt hans missöde. Galet!

Rond 5: Per Adamsson - Andreas Pejler 343 - 417

Tror bestämt att Per inledde med att byta i denna batalj, alltså fick jag lägga första ordet på planen. Jag öppnar rätt tråkigt med MC för den dock effektiva poängen 20. Jag kan smasha ut korta, giftiga drag nästan hela matchen samtidigt som jag sätter press på Per. Första halvan av matchen leddes hela tiden av mig - jag hade grepp om matchen. Lite senare rullar dock Per NORDiSK för rätt bra poäng och är nu uppe i ledning. Som tur var för mig öppnade han mycket bra för röd - jag kan få in hela 40 poäng på SO/ÄR/SÄV/VD, och är åter uppe i ledning. Några drag senare får jag blank och sitter då på NDERIK?. enda stället för rull var att haka från höger på ett T - jag letade ett tag men hittade ingen. Till min förtjusning öppnar nu Permed ET(T)/TRI och jag kan direkt slänga ut (I)NDIKERa. Min ledning var nu stabil och nu krävdes mycket för att jag inte skulle vinna - så länge jag fick någorlunda brickor. Dessutom var det i början av slutet på matchen. Per kontrar dock med snygga (D)OJO över röd och kan knappa in en bit. Jag lyckas dock hålla undan - och det blev ännu en vinst i min favör!

Rond 6: Andreas Pejler  - David Brandell 371 - 352

Sista och absolut mest spännande matchen för dagen. David tar snabbt ledning med hjälp av små elegenta drag gång på gång. Min frustration börjar stiga över mina kassa ställ - några drag senare vänder det dock och läckerheterna börjar komma sakta men säkert. David fortfarande i ledning - dock knappar jag in snabbt. David öppnar nu med (M)ÖDA/YR/MYGG för en diger poäng. Jag lämnar läget oberört och fortsätter plocka poäng neråt. David lägger MYGG(A)/SNITTA och nu börjar intressanta saker ske i matchen. Mycket bra lägen skapas - jag var osäker om david visste hakningen på SNITTA(L). Jag lägger UTE för 25 för att i nästa drag haka just SNITTA(L)/LÄNS. Nu är jag uppe i ledning - och davids ställ blir allt sämre. Slutet av matchen börjar närma sig - jag drar slutsatsen att David sitter på båda blanka, eftersom nu desperata mjölkningsdrag börjar uppenbara sig på brädet. Till slut får han ut en SNoRKLa, nu är ställningen väldigt jämt och det är härmed bäddat för ett tufft och intressant slutspel. Jag hade lovliga brickor kvar och kunde ta poäng på flera ställen. David lägger dundersnygga (NUMER)ISK, dock fel beräknat av honom och en miss som kostade honom matchen. Jag tackade och tog emot och kunde lugnt lägga ut billiga KÄ(K)A för 30 poäng - David hade gjort en grov felberäkning i slutspelet. David fortsätter att lägga ut brickor och jag kan "tyska hem" matchen. Sista matchen vunnen, vilken lättnad!

Jag visste nu att jag skulle hamna på medaljplats - men guld hade jag inte riktigt hoppats tro på. Desto gladare blev jag denna vackra vårdag när Henrik lyriskt ropade ut mitt namn på placering 1. Dagen fulländad.

Ciao! //Andreas

GALEN svit

Hej, fick nyss 301 poäng på 7 drag (i rad). Måste vara rekord nästan!?

» mr Bajen: MOTA, KREATIV (6+74=80).

» mr Bajen: EK, INTrÄDE (3+62=65).

» mr Bajen: ER, RÖ, ÖR (2+13+13=28).

» mr Bajen: RÖR, BOR (6+21=27).

» mr Bajen: INA, OJ, JA (3+18+16=37).

» mr Bajen: TINA, FÖRST (4+33=37).

» mr Bajen: ÖS, FÅ, ÅS (10+7+10=27).


RSS 2.0