4

DBS EXTREM, vilken resa. Nu i helgen spelade jag trots många om och men maratonturneringen i Vänge med smått bisarra 20 ronder på 2 dagar. Som jag nämnt här i bloggen förra veckan så har min form varit riktigt usel på senaste, och därför funderade jag starkt på att inte spela denna legendariska mastodontturnering.
Men detta blev något helt annat.

Jag har aldrig litat fullt ut på min uthållighet i Scrabblesammanhang och kan ofta bli rejält mosig i slutet av även vanliga turneringar. Senaste DBS, som jag spelade (tilläggas ska att jag var riktigt kass då) så var jag helt död de sista fem ronderna. Ont i ryggen, huvudvärk och sviktande humör är alla frekventa hos mig i slutet av turneringsdagar. Men denna turnering skulle visa sig bli något helt annat.

Efter en tidigare nämnd lång funderare på om jag skulle åka ut till Vänge så gjorde jag till slut det, egentligen mest för att träffa Yann, Jonathan och Henke som jag annars träffar väldigt sällan. Och så självklart för att vara med på den coolaste turneringen någonsin. Jag spelade avslappnat från start och hade ett riktigt skönt driv i spelet, och med hjälp av görbra brickor fick jag en positiv känsla i kroppen från drag ett. Jag var aldrig rädd för vad min motståndare lurade på någon gång under turneringen och tog lättsamt på det hela, och fokuserade drag för drag på vad jag skulle göra. Jag inledde med att slå Yann i en galet härlig match som slutade en bit över 800, där jag moget nog passade i slutet när jag visste att Yann kunde rulla men dock dra Z sist, vilket gav honom förlusten. 2 rull för mig, SYSAKeR och LASTBIL. I andra matchen slog jag Henrik i en match utan dess like. Jag börjar försiktigt och det är väldigt stängt. Efter ett tag får jag blank och kan knåpa till mig rullbrickor och får ut tråkiga SaNITET. Några drag senare får jag även ut ännu tråkigare STäDARE, som lätt hade kunnat omkastas till en STEwARD och klandrar fortfarande mig själv att jag inte tänkte längre. Som från en klarblå himmel får jag även ut ÅRFOTAD senare i matchen. Sjukt. vinner till slut med 482 - 304 och känner också att jag var värd de poängen.
 I tredje matchen var det Inger som stod på tur. Jämnt hyfsat länge, väldigt nöjd med mitt drag SV(ÄR)ORD/O(SERIÖS) för 41 som dessutom balanserade upp stället riktigt fint. Efter ett tag får jag den första blanka (surprise) och får ut URLAkAD hyfsat direkt. Bara några drag senare blir det en TRAGGEL för sjukt mkt poäng för mig, Inger hade draget innan lagt upp SICK med hakning SICKA mot röd som jag tog. Som grädde på moset får jag upp NEDREST som jag får ut perfekt för över 70 poäng. Sen drar jag de tre sista brickorna i påsen - JO?. Helt sanslös flyt i denna match, 306 - 490 i min favör, och dessutom tre rullningar.

Efter tre matcher hade jag rullat åtta gånger och hade ett snitt på över 470. Kändes helt okej motiverad då! :) and more to come.

Första förlusten kom i match fyra. Hade en mardrömsmatch mot Johan Rönnblom som å andra sidan spelade riktigt bra, stängde hela tiden vilket absolut inte passar min spelstil. Tycker ändå att jag spelar rätt bra med mina brickor, men lyckas aldrig balansera. Dock väldigt intressant sekvens i slutet - sitter på två blanka och bestämmer mig för att dumpa L(Ä)NS med tre brickor kvar i påsen för öppning på två ställen. av de 10 osedda brickorna kunde en bricka vara ett X, förmodligen den enda brickan som skulle hindrat mig från att rulla. Självklart drar jag den och sitter med slutstället TORAX?? vilket jag stirrar väldigt länge på innan jag bestämmer mig för att det inte finns någon rullning på det (vilket det heller inte gör). Lägger i stället ThORAX för typ 50 och hoppas på att Johan inte ska kunna lägga något bra på läget jag gav honom. Dock lägger han BORSTE och där är matchen körd.
I femte matchen ställdes jag mot alltid lika svåra James. Vinner till slut en ganska jämn batalj som avgörs lite när James chansar på *TID(S)SFÄR i slutet när han förmodligen hade vunnit om han hade safe:at. En rull var, SNATtRA för James, MAkTLÖS för mig.
Sjätte matchen blev en väldigt rolig sådan mot den andra parten i värdparet, Emma Ekman. Jag rullar SkOTTD(A)G i andra draget, sen får Emma ut snyga HÖRNBOr(D) direkt på den. Vinner till slut med en poäng pga en stor miss av Emma i slutspelet. Om hon hade hittat den korrekta utgången hade det blivit oavgjort.
Sjunde matchen spelade jag mot Anna Jansson. Har svårt med balansen i början tills jag kan rulla ASEPtIK, därefter rullar Anna SANGrIA direkt på den. Det är nu jämnt, men jag får fina brickor och lägger bl.a upp TJÄRN för hakning S/TJÄRN över röd för mig själv, och hakar CEDER/A i slutet, också över röd. Kul match och förmodligen bra spelad från båda sidor. Anna får en till rull mot slutet, TATUERA, vilken dock inte räcker och jag vinner till slut med över 100 p.
8:e matchen, vinst mot Alex. Inga specifika minnen från denna match, tror inte att någon rullade och att den var väldigt tråkig. Men likväl ännu en vinst.

Efter att ha spelat 8 matcher, som en vanlig turnering typ, kändes det helt sjukt att hela tolv matcher var ospelade i turneringen. Men hade fortfarande ångan uppe och var riktigt sugen på att fortsätta spela.

Nionde matchen var det Matilda Ekman som stod på tur. Matilda hade en ledning väldigt länge med rätt mycket dessutom, typ 50 poäng fram tills ungefär hälften av matchen. Får hjärnsläpp och missar att ett fritt T ligger ute på vilken jag hade kunnat rulla KnALLER(T), hittar rullen men inte läget, haha. Rullar trots allt NEjLIKa draget efter och är ikapp. Draget efter det kan jag galet tursamt även få ut REVY/(N)Y över röd för hela 72 poäng. Håller undan resten av matchen och vinner, kanske lite oförtjänt. Men det är ju trots allt Scrabble.
Hade nu mött alla utom två i turneringen, min nästa motståndare Jonathan var en av dem. Löjlig match, får ut GARDERA i första draget. Tog verkligen emot att lägga den, ska jag säga. J får båda blanka i slutet, men jag kunde som tur var blocka två lägen över röd i ett drag, vilka också var de enda rullningslägena. Ännu en vinst.
Sista motståndaren innan jag skulle få börja möta spelare för andra gången. Stängt och jämnt tills Daniel får ut HEROiSK, som tur var kunde jag kontra direkt med SPRITTA över röd och får en ledning. Drar blank direkt på rullningen och får typ fem drag senare ut BESlUTA. Inget spännande slutspel, får bättre brickor överlag i matchen och vinner en turmatch från min sida.
Näst sista matchen för dagen, kanske en tidig final. Yann låg en seger under mig i detta skede av turneringen och glappet mellan Yann och nästa spelare var ganska stort. Rätt knasig match tror jag, men jag fick en del honnörer och efter Yanns rull LAMINERA med en blank nånstans ledde jag fortfarande, med min kontring ZON för typ 30. Får in en GRATIER senare och kan hålla undan på slutet. Skönt med 2 - 0 mot Yann i denna turnering. :)
Sista matchen för dagen, lagom mosig i huvudet, dock ändå hyfsat skärpt med hjälp av idogt knaprande av dextrosoltabletter. Denna match skulle inte komma att bli lika nervig som förra, men ändå med ganska mycket drag i. Kunde kontra bra på alla Emmas drag, efter hennes rull TIPSaRE kunde jag till exempel få in pC/C(P)/pI för massa poäng. Nyckeldrag av mig i denna match; FR(O)ND för 28 som hade varit ett riktigt skräpställ om jag inte fått ut den "dumpningen". Vinst blev det i alla fall.

12 - 1 i vinster efter första dagen kändes helt ofattbart. Speciellt eftersom jag på morgonen den dagen inte alls var speciellt sugen på att spela ens. Det kändes också ganska ofattbart att ha avverkat hela 13 ronder på en dag, och att jag inte hade fått huvudvärk eller tappat koncentrationen en enda gång. Mycket imponerad av mig själv. Hursomhelst, fick några timmars välförtjänt sömn innan det var dags att bänka sig igen. Läs vidare!

Lagom trött efter att ha sovit lite för få timmar på ett stenhårt liggunderlag tvingades jag nu spela mot Daniel för andra gången i turneringen. Stängd i början, och jag håller en liten ledning. Dock kan jag inte hindra att från att öppna och då smäller han in GABARD(I)N med två blanka någonstans. Tröttsamt. Några drag senare, precis när jag hunnit komma ikapp, får han ut en OSTERIA för rätt mycket. Då kändes loppet kört, vilket det också var. Ändå rätt nöjd med att komma inom en radie av 80 poäng från vinsten när min motståndare får ut två rullningar, X för 50 och Y för massa poäng. Ska dock tilläggas att Daniel spelade väldigt skärpt, verkligen inte bara tur. Tvingades nu dessutom lämna ifrån mig min älskade isbjörn som jag hade haft i närmare 25 ronder. Snyft!
Match mot Alex igen, galet skön match. Får ut TRÅLaRE ganska tidigt, sedan provar Alex *SYDENIT, han tänkte naturligtvis på SYENIT. Blockar därefter ett läge där han hade kunnat få 50 poäng med sitt Y och drar därmed ifrån lite. Draget efter får jag magiskt upp ABGNIRU på stället och ett T ligger dessutom fritt. Så sagt som det var gjort la jag ut U(T)BRINGA i nästa drag, och nu känns det riktigt bra. Drar senare den andra blanka och kan rulla min första nia i tävlingssammanhang, (SE)LEKTErA för 70 + syn. GÖTT! Vinst här alltså.


När det låser sig

Du rullar och rullar, lägger kreativa drag och det känns som att en god cirkel av nyfikenhet och elyseiskt ordfinnande har slutits för evigt. Fan vad bra man är. Det här spelet är som gjort för en. Slår allt och alla och kan alla ord. Så känns det som i alla fall.
Det är så svårt att fatta att jag för en vecka sedan rullade en nia genom två separerade brickor, och i nuläget missar LAOTISK på träning. Det är förkrossande att missa saker som man vet att man kan. Vågade inte med stället ADELRÄ? lägga pLÄDERA på stockholms-träningen ikväll. PLÄTERA heter det väl, tänkte jag för mig själv. Visserligen vann jag matchen, men faktumet återstår.
Jag suger.

Scrabble är ett spel som kräver att man frekvent kan fokusera i långa partier. Jag brukar aldrig ha några problem med att fokusera eller att ägna all min hjärnkapacitet åt spelet. När jag gör detta, brukar jag hitta åtminstone 80% av alla rullningar som blir spelbara under spelets gång. Det är min standard, och mina intentioner är inte att sänka den.
Mitt basförråd med rullningar slår sällan fel, och min anagrammotor har varit en av mina bästa kvaliteter i spelet. Det är därför det är så lustigt att jag just nu har gått tillbaka cirka 1,5 år i anagramkapacitet och att hitta ord. Jag spelar mycket och håller uppe ordlisteträningen. Varför händer detta, och varför händer det nu, fyra dagar innan en maratonturnering?

Jag vill intala mig själv att jag bara är nere i en stor svacka. Sånt händer, det händer alla spelare då och då. Jag menar, hur ska jag kunna ha förlorat i anagramstyrka? Jag kan ju alla ord som jag missar eller inte vågar lägga. Är det självförtroendet som sviktar? Fruktan över att mina motståndare är bättre, och att jag förväntas prestera på topp med min finfina rating? Min flyktväg har under resans gång varit att jag är så ung, och trots att jag gör misstag så gör det inte så mycket om man tänker i förhållande hur mycket mindre kunskap jag hunnit samla på mig i förhållande till 90% av mina motspelare. Men den flyktvägen håller inte längre. Jag är nu så pass högt uppe i ratinglistorna att jag numera ses som vilken motspelare som helst. Mitt gömställe är igenkorkat.
Kanske tror jag att det finns för stora luckor i min ordkunskap för att jag ska kunna fortsätta vinna matcher? Är det mitt sviktande självförtroende som till stor eller all del står till svars för mitt underpresterande beteende? Många frågor men inga svar. Svaren vet jag, kan jag hursomhelst endast få från mig själv. Eller nån mästarpsykolog.

Det är inte brickorna som spökar nu, även om de förmodligen står till grund av en stor del av mitt nuvarande destruktiva scrabblebeteende. För en vecka sedan hade jag enormt obalanserade ställ i varje match, hur mycket jag än dumpade och balanserade. Detta resulterade i ett ratingras på Betapet och jag gick från ca 3500 till 3050 på kanske tio matcher. Inte en enda rullning från mig på dessa tio förödande matcher. Ratingen på betapet bryr jag mig inte alls om, men det är klart att det spelar självförtroendet ett spratt när jag bara rasar och rasar.
Jag koncentrerar mig ju. Jag försöker hitta rullningarna. Men de kommer inte automatiskt, som de brukar. Finns (F)RÅNSIDA? hursomhelst värt att chansa. Självklart gör jag det inte och går miste om 70 poäng. Jag letar obskyra nior medan jag missar självklara basrullningar. Något är på tok. Förmodligen vill jag inte lite på mig själv fullt ut, och jag hittar inte lugnet och tryggheten vid brädet. Jag har tid på klockan, utnyttja den för bövelen.

Så ja, detta inlägget var egentligen bara till för att övertala mig själv att inte avanmäla mig från DBS Extrem på lördag. Måste tagga järnet, det kommer bli satans kul, om jag bara lyckas kliva upp ur den här jädra svackan! ;-)


SM-tipp

Jaja, jag vet att det är flera månader kvar till SM. Men tänker posta ett tips varje månad tills SM går av stapeln. Och ingen kan stoppa mig! De kommer dock att bli mer detaljerade och längre med tiden.

15. Alexander "Prytte" Prytz Hedström

-En spelare som inte låter sig påverkas av nånting kan definitivt placera sig högre, men brickorna är på fel sida och han förlorar en match mot mig på Z:at. (Moahaha)

14. Daniel Domert

-Har varit förmodligen bäst i Sverige. På hemmaplan har han dock för mycket att tänka på med arrangemanget att fokus flyttas från spelet. Annars en superb taktiker och ordkunnare av stora mått. Men det var ingen nyhet direkt.

13. Malin Ståhlner

-Verkar ha tappat rejält med motivation och har inte synts så mycket i Scrabblekretsarna på sistone. Hon har dock en jobbigt stabil lägstanivå som kommer att komma långt på, men eftersom Malin sällan gynnas av flerdagarsturneringar bli det högst en trettondeplats.

12. James Reimdal

-Alltid en klar favorit och likväl en sjukt tung motståndare. Men eftersom han verkar vara i en svacka nu så tippar jag honom ändå såhär långt ner, trots att James brukar gynnas av flerdagarsturneringar. jag gör förmodligen fel i att tippa honom under topp tio, men magkänslan säger såhär.

11. Axel Olesund.

-Börjar bli riktigt bra och läser sina ord. Kanske gör lite förhastade slutsatser ibland? Hursomhelst en spelare med otrolig potential.

10. Andreas Pejler

-Aldrig någonsin tippat mig själv på en tipplista, men kanske är tiden mogen för det, kanske inte. Siktar på högre, men är jag jättetaggad och får massa blanka och annat gott så vet man aldrig vad som händer. :-)

9. Gunnar Andersson

-
Hade tänkt placera Gunnar på pallen men ångrade mig sedan. Klart en av Sveriges bästa spelare och förmodligen mest stabil i Sverige, men motivationen är åt andra hållet.

8. Elof Hansjons

-
Har verkligen sitt helt egna spelsätt och gör succé gång på gång. Kanske lite mycket annat att tänka på för att hitta motivationen som krävs? Vem vet, Elof är i alla fall en galet kreativ och lurig spelare som kan klå alla.

7. Johan Berner

-
Tar sig alltid i kragen när det vankas SM. Han kanske kommer lägre, eller högre, men sjua känns rimligt.

6. Per Christensson

-Spelare som nästan har allt, spelar vårdat och korrekt. En stor talang som utan att röra en min kommer sexa eller högre.

5. Niklas Elmefjäll

-
Inte motivation för vinst, men är perfekt avslappnad och har egentligen inte så stor press på sig denna gång. Just i det stadiet kommer Elmis att prestera finfint.

4. Martin Bender

-Har här heller ingen aning hur formen ser ut. Men något säger mig att Martin är råtaggad, och med sin sannolikhetsbaserade övertaktiska spelstil kommer han kontrollerat att vinna de flesta matcherna. Dock blir det några riktiga oflytsmatcher vilket gör att Martin hamnar utanför pallen även detta år.

Och så pallen;

3. Björn Ericson

-Kommer inte att behålla titeln som Sveriges överman men är numera så ruskigt bra att det blir pall om han får hyfsade brickor. Aldrig spelat mot karln iRL men det är väl dags snart. Dock kommer han tyvärr att slå mig i detta SM.

2. Inger Wingård

Nära vinst i år men når helt enkelt inte riktigt ända fram. Är i zonen hela turneringen och spelar som en gudinna. Hennes finfina brickor gör inte saken sämre, men i en eller två matcher kommer det grus i maskineriet när slutspelen inte klaffar perfekt. Blir säkerligen inte så speciellt exalterad över silvret då hon presterar lika bra som ettan.

1. Mikael Ström

Sveriges i särklass bästa spelare just nu och ska bara helt enkelt vinna SM. Han har inte anmält sig ännu och säger sig ha tappat spellust. Vi får verkligen hoppas (eller kanske inte?) att han ändrar sig och tar tåget till uppsala för att show:a off med sitt extraordinärt eminenta spel. Grattis säger jag, redan nu.

Reserver:

Yann Moreau Bruun
är fortfarande anmäld men har sagt att han kommer att vara bortrest under SM. Om han bestämmer sig för att spela blir han utan tvekan topp 5.

Roland Olsson hoppas jag verkligen på detta SM. Underpresterar på tävling gång på gång, nån gång måste det ju klaffa. Och det kan säkert hända detta SM, och då blir han inte att leka med.

Alexander Sandström börjar bli väldigt bra och kreativ. Kan mycket väl storskrälla i år.

Emma Ekman har verkligen övertygat på senaste och visat att hon verkligen är att leka med i Scrabblesammanhang. Dock samma problem som med Daniel Domert här - för mycket fokus åt ett stort arrangemang förflyttar spelskärpan.

Zakarias Jonsson börjar komma uppåt i tabellerna, och har en topptrimmad anagrammotor men råhugget taktiskt spel, vilket behöver slipas på en del och gör att han ännu inte är uppe i toppen.

David Brandell hoppas jag gör en storstilad comeback, skulle vara väldigt roligt att se. Kanske har han lusläst listor hela sommaren, vem vet?

--

Nertzen för bästa nykomling kommer att tilldelas Oscar Edström, aka OscarChef på nätet. Har imponerat stort och kan mycket väl överraska med en hög placering i tabellen. Ska bli kul att se!

Ansvar & förväntningar

Hej alla! Dagens inlägg kommer att handla lite om ansvaret man tar på sig att hantera och spela brickor samt de förväntningar olika spelare har på dig beroende på sin nuvarande spelkapacitet.

Med bra brickor kommer stort ansvar. Eller hur? Desto bättre brickor, desto bättre drag förväntas du producera både av dig själv och av andra. Sumpar du de bra brickorna och spelar dem i fel ordning, taktiskt inkorrekt eller inte utnyttjar planens alla lägen till max så har du i princip misslyckats att hantera brickorna du fått på ett värdigt sätt. Det kan vara jobbigt att höra av en annan spelare att man gjort något drag fel, men jobbigast är nog att själv känna att man underpresterade trots att man verkligen försökte hitta de bästa dragen.
Detta ansvar man ofrivilligt tar på sig beroende på harmonin på stället disponeras naturligtvis olika av olika spelare. Men när man som försöker spela taktiskt korrekt varje drag får ens ansvar att disponera brickorna en till dimension. Vad borde jag spara på stället i förhållande till brädet i nuläget? Vad finns kvar i påsen och hur påverkar mitt framtida drag balansen på mitt nästa ställ? Poängmaximering eller balans?
Jag brukar känna att så länge det inte kommer till rullningar så brukar jag ganska ofta hitta de bästa dragen. Det är en riktigt skön känsla att veta att man nästan inte gjort några misstag över huvud taget i en match. När jag får den känslan, så vet jag att jag har förvaltat mitt ansvar väl.
Det förmodligen mest upphaussade ansvaret av brickor är förvaltandet av de evigt lika heliga blanka brickorna. Har man en blank så förväntas man rulla inom några drag, så är det bara. Är man datorprogrammet Frank så rullar man oftast några drag efter man fått blank. Men är man inte det - vilket de flesta av oss inte är - så kan det ta lite längre tid, naturligtvis beroende på ordkunskap. Att missa en rullning är olika tungt för olika personer. Är man som jag, pedantisk och scrabbleperfektionist, svider det riktigt hårt att missa en rullning som man redan visste stod i ordboken.
Men varför blir man så arg på sig själv om man redan visste att ordet fanns? Det är väl huvudpoängen? Till exempel brukar i alla fall jag inte bli lika arg om jag missar ett ord som jag inte visste fanns. Borde jag inte bli argare för att jag inte visste att ordet jag kunde ha spelat funnits?
För mig kan ansvaret av en eller två blanka innebära panik. Jag vet att jag själv tycker att de blanka är de bästa brickorna i spelet, varför blir jag då så rädd för dem när jag får dem? Jo, för om jag sitter med ganska vanliga brickor och en eller två blanka på det så förväntar jag av mig själv att hitta en rullning blixtsnabbt. Jag överskattar ofta min hjärnas snabbhetsförmåga och tror att bara för att jag har pluggat in massa olika ord jag ska kunna hitta dem lika snabbt som jag läser igenom dem. Jag har oftast jättemycket tid på klockan, så varför stressa? Mycket märkligt. Men så är det.
Om jag missar en rullning som jag vet finns (sjuor är betydligt jobbigare att missa än åttor) målar jag upp ett porträtt av mig själv som odugling som absolut inte förtjänar sina 1093 i rating. Däremot, om jag hittar en rullning som är snygg och ovanlig - då brukar jag bli väldigt stolt över mig själv. Det är en konstig balansgång som jag antar jämnar ut sig i slutet. Men det är en jobbig börda att känna sig hotad av sig själv hela tiden att prestera på topp. Det ska jag ta i tu med i framtiden.

Men men, nog om mig! Förvaltandet av de blanka är ett oftast konservativt samtalsämne som innebär "Rulla, punkt slut". Om en duktig och högrankad spelare använder sin blanka utan att rulla - kanske till och med utan att få ut Z - så brukar det ses som en alternativ och modern spelstil som inte är rullningsbaserad. Det respekteras nästan alltid vadän en högrankad spelare gör med sina blanka. Om en lågrankad spelare däremot skulle göra, säg samma drag som den högrankade med sin blanka utan att rulla, skulle spelsättet ses som amatörmässigt och otaktiskt. Feel free to disagree, men detta är min syn på saken.
En lågrankad spelare har av naturliga skäl färre och mindre förväntningar på sig. Disponerandet av högpoängarna och de blanka förlorar mening och det accepteras av alla spelare. Om en lägre rankad spelare däremot spelar taktiskt och rullar något snyggt beröms detta ofta, även fast draget eller matchen var vardagsmat i en högrankads värld.

Mina förväntningar på mig själv är allt som oftast skyhöga. Det är bra att tänka stort om sig själv, men det finns en gräns! Om man inte kan hantera det är det bara att lära sig alla orden! ;-)

Nånå, snart är det turnering igen! På lördag går den galna DBS Extrem av stapeln i Uppsala, och självklart ska jag delta! 20 ronder på två dagar är inte att leka med. Men kul kommer det bli! är nere i en ganska djup scrabblesvacka för tillfället, men hoppas kunna vara på banan tills spelstart. Det blir förmodligen en post också innan spelstart, så häng i! :)

/Andreas

Posmiaden

Tjennnnaa!! I helgen så spelades ju som bekant turneringen Sommarelmiaden. Det var en mycket, mycket trevlig turnering med lika gemytligt sällskap som också visade sig bli en höjdare för min del; 5 av 7 vunna matcher och en tredjeplats resulterade mina tappra försök till att koncentrera mig under dagen! Förlorade tyvärr ett av de tre små vandringsdjuren jag hade med mig, men har fortfarande Niklas II och min älskade isbjörn Gunnar vid min sida!

Ett minireferat följer; inledde turneringen med att slå Johan Berner i en konstig och stängd historia, med rysk Z-roulette på slutet. Som jag lyckades undvika med ganska taktiskt utförda grunder. I rond två ställdes jag mot polaren Alex som jag inte hade någon chans mot brickmässigt, dock spelade han bra också. I tredje ronden mötte jag min bloggpartner Johan som jag krossade i och med en dragserie med JOX för 52 och direkt efter ENTALPI för 91. Han fick in både Ch(E)F för 60 och snygga Å(R)SRäNTA men det kunde bara hyfsa till siffrorna när jag dragit iväg rejält. I fjärde matchen var det Gunnar som stod på tur. Mycket märklig match som jag gärna vill se franks analys av. Det är inte ofta Gunnar får under 300 trots båda blanka. Jag lyckades vinna med ganska små marginaler efter ett direkt avgörande drag i slutskedet. I femte ronden blev det en otroligt nervig match mot Marie, trodde att det mesta skulle vara lugnt efter min rullning UTPEtaD precis i början för 101 poäng plus syning, men icke. Kunde rullat EURO(K)RAT över två gula i draget efter min första rullning, så outgrundligt besviken över att jag missade den. Marie får en helt galen dragserie; 28, 39, 50, 39 28, 25 och jag kan inte göra något i min makt för att stoppa Maries sjuka brickor. Jag lyckas dock stänga till med en liten ledning och dryga ut ledningen i slutet med ett rätt bra genomfört slutspel. Lagom svettig i pannan när jag lämnade spelbordet.
Näst sista matchen var mot dittills obesegrade stjärnskottet Emma Ekman, som senare kammade hem hela turneringen. Stiligt! Dock blev jag ett litet hinder på vägen då jag drog verkligen allt, dock krävdes det två byten i början för att det skulle rulla på. Efter typ 3 drag byter jag allt utom C och får upp NIERS? på hand, haha! Kan i nästa drag få ut SCeNERI för en del poäng, och några drag senare även blankfri KRUSTAD. Som om detta inte vore nog får jag den andra blanka och rullar SKRUTtA, hade dock varit roligare att lägga krustad två gånger i samma match! (den gick inte ut nånstans). Gjorde ett katastrofalt slutspel men det spelade ingen roll.
Sista matchen mot den för evigt lika fruktade Niklas Elmis Elmefjäll, dagens spelvärd. Får ut många fyror i början för typ 25 poäng styck, men kan inte göra något kreativt med mina brickor och får ingen kontroll på brickstället. Känns som att ridån går ner när Elmis lägger DAnS(G)OLV. Känner mig helt hopplös hela matchen då inget passar in på brädet, men kommer ändå förvånansvärt nära i slutet.

Hade jag slagit Elmis i sista ronden hade jag kommit över 1100 i rating. Det känns helt ofattbart, då hade jag förmodligen legat femma eller sexa i Sverige. Nu blev det "bara" 7+ och har numera en peakrating på 1093, och en åttondeplats i ratinglistan. HELT sjukt! Före bland annat Daniel Domert och Henrik Jonés, personer som jag alltid sett upp till och bara önskat att jag hade kunnat prestera på samma nivå som dem. Och nu är jag helt plötsligt uppe i smeten.

Nästa turnering för mig blir förmodligen CHOKLAD-pokalen den 5:e september i Vällingby. Har ingen turneringsmotivation alls för tillfället och avanmälde mig därmed från Sommarnattens spelande som går av stapeln om ungefär en vecka. Men jag vet samtidigt att jag måste hålla uppe spelandet och ordlisteläsningen om jag ska kunna hålla mig på samma nivå som jag har varit den senaste tiden, så jag ska hålla uppe ambisen med hjälp av iRL-träning och Betapetspel. Och så självklart skriva i den här bloggen! ;-)

Snart kommer jag (och Johan) att göra lite mer djupgående analyser i Scrabblens underbara värld i stället för att bara skriva om våra egna fram/ -nedgångar här på Ordförbundet. Ämnen som jag kommer ta upp är bland annat brickbalansering, spelpsyke, grundtaktik, högsta- och lägstanivåer, grundprinciper mycket, mycket annat! Så håll er uppdaterade, det kommer att löna sig! :)

Sol och scrabble på Kvarngärdet

Hejhej, skrev lite kort referat om mina första matcher på förbundets hemsida men skrev fel på nåt även om helheten stämde haha. Sjukt tung turnering, min första match var min bästa - och den vann jag tack vare ett ganska väl avvägt slutspel och rätt prioriterat. Mkt nöjd med den matchen faktiskt.

Men efter den matchen blev brickställen för svåra för mig. Fick rätt bra brickor i någon match men i löjlig obalans som tycktes vara omöjlig att åtgärda. Förlorade match efter match och fick t.o.m frirond (!) en omgång (första sedan DBS som var min andra turnering, rättade elmis mig efter att jag skrivit första i förbundstråden).

Har inga specifika minnen från så många matcher och orkade inte direkt analysera någon heller eller kolla igenom, utan gick mest ut på Elmis balkong och andades eller tog en macka i pauserna.

De matcher jag minns mest av var den mot min bittra fiende peijler. Jättekonstig inledning på matchen, började trappartat och blev plötsligt totalstängt. Aldrig varit med om en så stängd match efter kanske, hm, 30 brickor spelade.. Vid detta läge i matchen hade andreas en ledning på 20-30 poäng har jag för mig och jag försökte öppna lite försiktigt, såklart. Men det straffade sig genast då andreas på en gång smackar ut DJ och JOX för 54 poäng och i draget efter hakar JOX till JOXA och ENTALPI. Några drag senare plockar jag en blank men har inte många bra ställ att jobba med tyvärr och jag blir sittandes med den ända in i slutspelet då jag trots allt faktiskt lyckas få ut Å(R)SRäNTA, men förgäves.

Ett par matcher senare mötte jag en annan välbekant motspelare - Inger. På de 5, 6, 7 första dragen typ så bombar hon ut AJOUR, YR och YNK och C(R)ED med C:et över två gånger bokstav och ordet gånger tre. Och vid det laget är jag totalt fed up med oflyt så jag brister ut att "Jag har faaaan aldrig flyt jag inte" eller nåt i den stilen och skrockande hörs från elmis och de andra i rummet, haha. Jag drar bättre brickor längre in i matchen och får ut KONTRA(K)T och är överlag nöjd med mitt spel den matchen och speciellt med att jag lyckades spela så jämnt med Inger även om jag förlorade denna gång.

I sista matchen möter jag Anita Mansnerus, för första gången, och jag är mest trött och vill få dagen överstökad. Förvånas dock av mina trevliga startbrickor och kan redan i första draget lägga ut ORGANI(S)T och jag får en liten boost och tänker att det här grejar jag ju enkelt. Men efter det drar jag inte mkt rätt medan Anita gör precis vad som behövs med sina brickor för att vinna, bland annat två rullningar. Oerhört tung match och dag.

Jag fick pris ändå eftersom att Elmis lottade ut några priser istället för att ge dom till de som förtjänade dom. Fick ett par gula flipflops med blommor på i två, tre storlekar för smått och en strandsarong. Vilken blir nästa turnering, SM?



På stan snackas det om att jag och andreas arrar en parturnering i sthlm i spetember. Håll utkik. / Johan

Prelmiaden

Hej hej och hallå alla! Sitter nu kvällen före helgens turnering Sommarelmiaden och taggar järnet. Orkar inte spela så mycket, utan kör anagram-åttor i frank och läser lite femmor. Formen för närvarande känns väldigt bra, hoppas bara att jag kan ha samma trygghet när jag 9.30 imorgon bitti (gäsp!) ska bänka mig mot en annan duktig scrabblare. Måste försöka hitta lugnet och samtidigt ett genomgående driv i spelet - samt att skjuta alla andra tankar åt sidan och ägna hjärnan helt åt anagrammandet. Mitt spel bygger till stor del på balans och rullningar, och för detta måste både anagrammotorn och taktiksinnet vara i topptrim. Vilket jag inte tvekar på att de kommer vara imorgon bitti! :)

Detta år blir premiärelmiaden för mig, en årlig (undantag 2008, se nedan) och likväl prestigefylld uppsala-tävling. Dock kommer det bli en prövning; Idag var det otroligt fuktigt och kvavt ute, om det kommer vara samma värme imorgon kommer svetten att rinna litervis när alla vi 16 personer ska trängas i Elmis tvåa. Men det ska gå, och jag ska defintivt ta pall!

Låt oss blicka tillbaka till de förra årens sommarelmiader och se utvecklingen:

Sommarelmiaden 2005; Första elmiaden i historien. Vinnare där: Nils Berner, som även ska delta i år. Kanske är det nu dags att återerövra titeln som Elmis överman?!

Sommarelmiaden 2006; Comeback för Elmis himself. Vann 7 raka och berövade därmed den åtråvärda titeln från Nils. Två David Brandell, som tyvärr inte medverkar i år.

Sommarelmiaden 2007; Sista turneringen med SAOL 12, och en tyst minut hölls för den tolfte upplagan av ordbibeln. Vinst för Elmis även detta år!

Ingen turnering 2008.

Ses imorn, alla rävar! Och gör er redo på att få storstryk! ;-)

/Andreas

Superkväll

Tjalom alla! Kom precis hem från kvällens träning i Uppsala, som spelades hemma hos Henrik Holmström med ganska mycket folk närvarande. Kul! Dessutom väldigt roligt att se Henriks ufräscha lya.

Jag  spelade fem  matcher, och lyckades faktiskt vinna alla! Snittade två rullningar per match, vilket jag är väldigt nöjd med.  Kom inte heller under 400 poäng i någon av matcherna heller, det ger ju ett hum om hur bra brickor jag drog!

Jag inledde med att slå Elmis med siffrorna 301 - 486 eller nåt sånt, helt sjuk match verkligen. Drog allt från drag fem ungefär till slutet, man slår inte elmis med så stora siffror utan makalösa brickor.  Fick rulla KeLTISK och pinsamma RELATIv.

Mötte sedan James i en märklig match, som kretsade mycket kring A:en, vilka inga verkade dra till en början. Efter att jag fått in GOTSK för 37 + syn släppte det, och jag rullade några drag senare STENArT. Höll undan till slutet men fick zätat som inte gick ut, dock spelade det ingen roll när jag ledde med minst 100 poäng i slutspelet. Galen match här också.

Tredje matchen ställdes jag mot gästande Elof, en av Sveriges mest kreativa spelare. Han hade ett rejält övertag i början, låg även under efter min rull SlAGITS. Dock drar jag blank direkt efter den och kan två drag senare få ut en av favoriterna SNÄ(l)LISm. Har nu ett ganska bra grepp om matchen, och när jag några drag dessutom får ut ETTDERA, och direkt på det DRUCKI(T) över röd för 57 kändes matchen punkterad. Elof spelade bra men det hjälpte inte när jag drog galna brickor även här. Mycket nöjd med mitt spel.

Match mot Daniel. Rullar tidig SlAVISK, därefter händer nästan inget intressant över huvud taget, tills i slutet då jag får in sköna ElTARIF(F) över röd. Snacka om att Daniel var förvånad över att få en åtta med slut F mot sig då han hade planerat att han skulle kunna kontra bra om jag hade rullat på något annat ställe. Vinner till slut stabilt.

Sista matchen mot Inger, brukar alltid uppstå rolig scrabble när vi möts. Rullar FANATiS(K), sedan AJ/EJ för 44. Två drag efter detta får jag dessutom in STORSIN(T) som grädde på moset. Jag drar fantastiskt även i denna match och kan hålla undan fint trots att Inger efter ett tag rullar snygga (L)ÄTtROAD. Orkade inte pricka av i slutet, Inger fick med hjälp av mitt slarv ut sitt Z då jag inte orkade tänka utan gick på poängmaximering istället.

Formen inför helgen känns för tillfället väldigt stabil. Dock vet jag att mina formtoppar är väldigt lynniga och kan vara borta när man minst anar det. Men jag har numera byggt upp en så bra iRL-lägstanivå att jag med någorlunda bra brickor borde kunna prestera bra på lördag. Ska inte spekulera så mycket mer utan bara ägna mig åt den fantastiska sol som Norrtälje/Uppsala bjuder på, och läsa lite femmor och åttor. Berättar naturligtvis om turneringen efteråt här i bloggen!

Johan hade en medelbra kväll igår förstod jag det som. Han förlorade en någorlunda jämn och låst historia mot Elmis, spelade 1 - 1 med Henrik Holmström och förlorade en tråkig match mot Gubbi.  Inga mirakel, men defentivt inga nederlag heller. Johan verkar verkligen ha hittat tillbaka och spelar nu - enligt mig - bättre än på länge. Hoppas att han ska få dra lite fina brickor på lördag nu då!

Definitivt på återseende,

Andreas

Scrabbledröm

Halloj! Inatt utspelades en av mina få scrabbledrömmar någonsin (så vitt jag vet) i mitt huvud. Jag tänkte dela med mig av den medan jag kommer ihåg!

Året var 2010, turneringen var Scrabble Masters. Vi spelade oortodoxt nog i någon form av cykelförråd/soprum som hade riggats upp med bord, spel och scrabbledator. När första ronden skulle startas var mindre än hälften av alla deltagare på plats, men Greger som anordnade turneringen var hård och sa att vi måste starta i tid ändå. Min lottning i första ronden resulterade i att jag skulle få spela mot Björn Ericson. Det var en lång individ med ännu längre hår och John Lennon-glasögon som bänkade sig tvärsöver bordet. Jag hade mina tre vandringsdjur Gunnar II, Niklas I och Niklas II vid sidan om mig på bordet och Björn verkade väldigt frustrerad över det. Själv hade han sin alpacka. Matchen flöt på ett tag, det var väldigt jämnt hela tiden, dock med ett litet övertag från min sida.
 När ungefär halva matchen hade gått drog Björn ett riktigt dåligt ställ direkt efter en rullning. Han åmade sig nåt förfärligt och det verkade inte finnas någon måtta på hur dåligt stället var. Det gick till slut så långt att han bad att få ge upp matchen under min tur. Jag insisterade och frågade om han verkligen ville ge upp, men jo det ville han. När jag ställde mig upp med fyra vandringsdjur på min sida började hela salen applådera, och alla verkade avbryta sina matcher bara för att jag och Björn spelat klart.
Mellan ronderna delades ett slags "pris" ut för den som låg bäst till efter den nyss spelade rundan. Alla verkade förutsätta att jag låg bäst till, och fick därmed motta priset. Priset bestod i att spelaren på något sätt skulle anagramma fram metaforer ur olika växter och djur som uppenbarade sig på en datorskärm - lite oklart hur detta gick till. Det skulle i alla fall utföras under absurd tidspress. Micke ström som satt vid datorn hjälpte mig med de mesta, och jag drog en djup suck när den stressande prövningen var över.
I nästa rond skulle jag möta Erik Elvers. Vi spelade dock bara två drag innan det var över och jag vann med siffrorna 320 - 314 eller nåt i den stilen. Under andra ronden började massor av människor komma som hade missat den första ronden.

Resten är oklart, kanske var drömmen väldigt mycket längre.  Kul var den i alla fall, det jag kommer ihåg av den!

Oelserien

(Tydligen redovisade vi/jag aldrig vinnaren av Ölserien II haha, var ju flera veckor sedan det tog slut.. Hursomhelst så vann Niklas Elmefjäll mot mig, Johan, i finalen. Grattis-och-allt-det-där.)


Lirade fyra seriematcher (ölserien 3) under träningen hos Elmis i förra veckan... Drog inte många brickor rätt och torskade mot Inger, men gjorde en rätt bra match ändå. Tråkig match dock.

Nästa match skulle inte bli bättre, något av det galnaste Niklas själv varit med om som han själv uttryckte det. Fick 0 bra brickor och förlorade med cirkus 1000 poäng. Orkar inte kommentera den matchen vidare..

Sen vann jag mot Emma i en match jag inte minns mkt av, var väl inte så märkvärdig antar jag. Vann även mot James tack vare två rullningar, ganska konstig match. Var rätt stängd faktiskt. James drog dessutom Z i slutet, vet inte om det påverkade...



Idag tog jag och andreas ett par matcher vid fyrisån i solen...

På onsdag tränar vi hos Huvet, och laddar inför helgens turnering - Sommarelmiaden. En halvcomeback för mig då... Ska bli kul.

Det ryktas om att alla sköna har spotify, så här bjuder vi på en låt, Fred på vår jord/Johan http://open.spotify.com/track/0XSPahuNX2dDEsApWwCwXu

(I)NTAGLIO open och annat gött!

Tjena Scrabblejunkies, betaholics och old-schoolordspelare! Har äntligen fått lite skrivlust igen efter veckorna som gått. Förraförra veckan spelades en turnering i Göteborg, (I)NTAGLIO open, i vilken jag och 10 andra hugade Scrabblare deltog och hjälptes till att mosa rekord; Vi slog det gamla poängrekordsnittet från Scrabble Masters 2008 med vårat smått makalösa snitt 363! otroligt! Samtidigt när vi ändå var igång passade vi på att slå rullsnittsrekordet också, det nya är nu 0.9 rullningar per match och spelare. Också fantastiskt bra!

Snittratingen i turneringen låg någonstans runt 1060, vilket också är väldigt högt. Ett rekord till slog vi, dock lite mindre utannonserat, efter att jag anmält mig hela tre gånger till turneringen, haha! snacka om ambivalent. Hursomhelst slog jag mig själv, och förmodligen alla andra med häpnad när jag efter de 8 ronderna med mina 6 vinster stod som segrare i turneringen! Dock med endast några få PJ-poängs marginal till tvåan Micke knevert Ström, men ändå. Kändes otroligt härligt att vinna en turnering med nästan uteslutande spelare med otroligt hög kapacitet.  Att jag dessutom åkte hem med 17+ i rating, tre vandringsdjur och en peakrating på 1086 var såklart extra kul och en biprodukt till att jag drog bra brickor och spelade lugnt och sansat. Referat kommer inom kort, så stay tuned!

Nästa event på scrabblefronten är Sommarelmiaden som går av stapeln nästa söndag i min hemstad Uppsala. Ska bli kul att lira och jag är redan taggad! Förmodligen kommer jag att skriva här en eller två gånger till innan den turneringen och checka av formen.

Yours truly,
Andreas/Lyle

RSS 2.0