SM - reflektioner och matchreferat av Andreas

Nu var man tillbaka igen från årets stora scrabblehändelse. Som vi konstaterade medan vi släpade ut våra väskor och oss själva från den trevliga spellokalen ut i kylan känns det väldigt tomt efter den här helgen. Tabellen var spännande in i det sista, och segraren Björn Ericson vann inte en dag för tidigt. Palltrion blev inte som jag tippat, men ändå inte helt åt skogen. Mina ställ var stundvis katastrofala och hur många smarta dumpningsdrag jag än gjorde drog jag samma skit ur den alltid lika dunkla och mystiska scrabblepåsen. Med undantag från vissa få matcher, bland annat en mot Sebastian Boukachabia där jag drog pinsamt bra brickor och lyckades vinna med 200 poäng.

Jag hade aldrig rätta viljan eller gnistan att prestera riktigt bra. Jag trodde inte på mig själv fullt ut och kunde av någon anledning inte vara lika kreativ som jag borde kunna ha varit. Dessutom förlorade jag flera matcher på grund av det område som jag behärskar absolut sämst - nämligen slutspelet. Vissa klantdrag, felbockningar och allmänt slarv bidrog också till ett riktigt mediokert slutresultat: 8.5 vunna av 16 matcher. 

Rond 1: Andreas Pejler - Isak Heyman

Första ronden. Laddad till max. Har fördel - slänger ner handen i påsen och rafsar så intensivt att 13-årige Isak Heyman förmodligen inte kunde undgå att bli skräckt. Drar upp AEKLLST och kastar ut KASTELL efter tre sekunder. En sjukt härlig känsla sprider sig i kroppen. Ser Isak stressad skriva ned 70 poäng i min kolumn och sedan skakande lägga NI(S)SE för 9 p. lägger (L)JÖD för 21 poäng vilket visar sig vara ett lönsamt drag när jag fiskar upp D, I och G till AENR på stället. Isak lägger något lågpoängdrag igen och det tar inte lång tid att hitta AD(D)ERING. Jag har så gott som tagit hem matchen nu tänker jag när jag drar upp ännu ett härligt ställ med massa honnörer som jag lugnt och fint kan lägga ut en i taget för 26 poäng styck. Låter kreativiteten springa lös på (K)OLATOM på från ett ställ som såg ut följande: ALMOOOT. Allt rullar på och cred till Isak som inte ger upp utan som senare rullar snygga (T)IDSRyMd. Går ifrån bordet leendes med en stor portion nöjdhet med en besviken Isak Heyman i hasorna fram till speldatorn och skriver in poängen 447 - 287.

Rond 2: Elisabet Claezon - Andreas Pejler

Andra matchen, med en brakvinst i bagaget borde jag vilja spela Scrabble mer än någonsin. På något sätt gick luften ur mig efter första ronden när jag fick spela av mig hela min laddning och nervositet. Blir ändå lättad när jag slänger en blick på skärmen och ser att min nästa motståndare inte är någon toppspelare, men definitivt en otroligt underratad veteran som blixtrar till när man minst anar det. Hade senast en extremt jobbig förlust mot henne från NAMNSDAG cup i somras. Nåväl - machen börjar väldigt tystlåtet och jag tror hela tiden att Elisabet har blank. När jag själv drar en blank senare i matchen - nu med ett litet övertag - vågar jag hoppas på att mina illusioner om en rulletande Elisabet inte är sanna. Jag stänger brädet genom att kasta ut svåra brickor som hemsöker mitt ställ. Dubbla D, H och trippla L dök frustrerande ofta upp på stället och nu med en ca 50 poäng ledning vågar jag lägga L(E) för hakning A(LE) i nästa drag efter att ha ett ställ som såg ut följande: AELLIN?. Hittade de båda möjliga rullningarna INALLEs och ILLANdE men fanns inget läge. Då kommer chocken - Elisabet läggar OPUTSAD/ALE utan blanka för ca 90 poäng. Jag blir helt förstummad - hade VERKLIGEN inte väntat mig detta. I mitt totalt perplexa tillstånd SYNAR jag helt obegripligt ordet. Har naturligtvis fel, dumpar nu E och N (dubbla E:n) för 20 poäng. nu är ställningen ganska jämn och när Elisabet lägger dumpar brickor för dålig poäng vågar jag tro att jag har spelet. Rullar pinsamma ELRItSA för typ 70 poäng. Chock nummer två: Nu lägger Elisabet makalöst snygga (GROV)SNUS för 45 och vi är plötsligt inne i slutspelet och det är väldigt jämnt. jag har svåra brickor på stället men drar i alla fall blank - HKXÄMI? eller något sådant. Jag har prickat fel men lyckas med mycket tid kvar lista ut att hon har ZON på stället och att hon kan få Z på två ställen. Ett får hon 35 poäng för, så naturligtvis blockar jag stället med K(I)X typ 15 poäng. Nu kommer blundern - hon lägger till min förvåning ut ZON/ ÄN för 37 poäng på ett annat ställe. Jag sliter mitt hår och förbannar mig själv över hur korkad man egentligen kan vara. Nu har hon bara konsonanter med höga poäng kvar på stället som hon kan få ut för hyfsade poäng. Jag har inte prickat rätt - men ser till min förvåning att det kan bli oavgjort eller Vinst till och med om jag går ut med (TJI)M/MIx. Jag gör detta och ber till gudarna om att hon ska ha mer än 2 poäng kvar på stället med sina 2 brickor kvar. Det har hon inte och en stark känsla av antiklimax genomsyrar kroppen när vi båda skriver upp resultatet 370 - 370. Jag går moloken fram till speldatorn, ut i foajén och sparkar på ett par skåp. Fan också.

Rond 3: David Isaksson - Andreas Pejler

Sista matchen för dagen och med en stor portion trötthet sa jag till honom att det verkligen inte var min drömlottning att möta honom i dagens sista match. Jag har svårt att spela mot annars så trevliga David - en spelstil som inte alls matchar min. Matchen börjar försiktigt och brädet blir direkt låst. Båda plockar poäng där det går men lägena försvinner snabbt. Jag förstår att han sitter på minst en blank och att han bara väntar på ett läge där jag i desperation ska öppna. David öppnar med LAN och tänker troligtvis haka med det sista K-et till KLAN i nästa drag. jag kan inget göra utan lägger upp för ett annat läge till röd (där han dock inte skulle ha kunnat rulla). Så sagt som det var gjort rullar David TrOSsAK i nästa drag och med typ 4 brickor kvar i påsen lägger jag YL, YR för 32 vid röd och David leder nu med kanske 30 poäng och borde kunna hålla undan. Det gör han också trots ett rätt bra drag med C av mig och det är bara att gratulera David som spelade korrekt och bra. Slutresultat: 365 - 335

1.5 efter första dagen var verkligen inte den start jag hade önskat mig, men ingen katastrof heller. Går hem till Sanna & Pilar ganska bitter med en nöjd Johan. Somnar direkt och är hyfsat fokuserad. Andra dagen, då jävlar.

Rond 4: Andreas Pejler - Måns Eriksson

En stundtals briljant spelare att ta sig an första matchen på andra dagen är ingen lätt uppgift. Båda får väldigt tråkiga brickor i början tills det börjar rulla på för mig. Den sköna sviten börjar med oTURSAM för mig då jag öppnar för två röd-lägen, och i nästa drag använder jag ett av dem för att lägga YLA för 61 (!) hela poäng! Nu leder jag med typ 100 poäng och får hyfsade brickor. Men Måns spelar bra och lyckas få bra poäng med sina brickor. Slutspelet var också intressant och Måns berättade att om han dragit ett D istället för en annan bricka som jag inte kommer ihåg vilken det var ur den nästan tomma påsen skulle han rullat ut på VILDROS och vunnit stabilt. Slutresultatet blev 360 - 317 och det känns som en mycket lovande öppning för dagen.

Rond 6: Stina Lundin - Andreas Pejler


Äntligen inne i honnörsrummet igen, vilket ger en liten energiboost. Har bara spelat mot Stina någon enstaka gång och kommer inte alls ihåg hur hon spelar, vilket är aningen skrämmande. Stina öppnar aggressivt med kreativa *SÄDGäSS vilken jag utmanar nästan direkt. DGSSSÄ? Känns som ett väldigt dåligt ställ i mina ögon och jag bestämmer mig för att öppna försiktigt. Jag lyckas hålla undan bra och får inte någon rull emot mig i början, lägger till exempel TELEXA för cirka 50 poäng. Efter ett tag är matchen rejält stängd och när de sämre brickorna börjar uppenbara sig på stället börjar Stina komma ikapp sakta men säkert. Jag leder med kanske 40-50 poäng och bestämmer mig, dumdristigt nog att efter noga övervägande lägga FY/BY för ca 40 poäng när jag kunde lagt det på ett annat ställe för typ 15 poäng mindre och låst planen totalt. Förstår fortfarande inte varför jag gjorde som jag gjorde, speciellt eftersom Stina rullar UTVERka för höga poäng. Ställningen är nu jämn och jag har skit på stället, dumpar en del för att kunna balansera stället hyfsat. Kan ännu en gång med hjälp av hyfsade brickor dra iväg och skapa en ledning på ungefär 40 poäng. Matchen har nu närmat sig sitt slutskede och jag tror mig ha matchen under kontroll. En vinst vore så fruktansvärt skön i detta läge, vilket skulle ta mig till en topp 15-placering. Just då händer det som ABSOLUT inte får hända. Jag hade lämnat ETT rullningsläge öppet, nämligen ett läge för en åtta med S som sista bokstav. Med 0 blanka och tråkiga brickor kvar i påsen tog jag beslutet att låta rullningsläget ligga. Dumma, dumma dumma Pejler. Jag ser till min fasa Stina varsamt lägga ut HANDSKA(S) över röd, bricka för bricka. En stor klump bildas i magen och jag vill bara gå under. Jag kan kontra hyfsat för 30 poäng men jag bryr mig inte. Stina drar de återstående brickorna ur påsen och går ut i nästa drag och vinner med 398 - 363. Min kanske jobbigaste scrabbleförlust någonsin är ett faktum och humöret är under marknivå.


Rond 7: Rita Åkesson - Andreas Pejler


Har endast mött Rita en gång förut, vilket var på förra SM. Vet att hon spelar ganska stabilt och att man sällan blir utsatt för plötsliga överraskningar. Får skit i början och det är otroligt jämnt, kan dra iväg lite med ganska snygga (T)RÅDSIL för typ 35 poäng som dessutom drar på sig en utmaning. Dessutom är jag väldigt psykad och ilsk från förra mardrömsmatchen som gror i mitt huvud, som vägrar lämna mina tankebanor. Spelet rullar på ett tag tills jag drar blank och rullar STRESSa för rätt låg poäng och öppnar dessutom för röd, dock kommer ingen farlig kontring och har nn en stadig ledning och kan hålla ifrån. Mot slutet får Rita bra brickor och spelar oroväckande bra, vilket gör att hon kommer närmare och närmare. I all hast utmanar jag inte *(V)ICENT som jag egentligen vet stavas VISENT, men något kollapsade innanför hjärnbalken. Annars tror jag inte att jag gör några förödande missar i slutspelet och gör det hyfsat bra trots dåliga brickor. Rita kommer till slut ruskigt nära och vi är båda skakis när 335 - 341 visar sig på skärmen ett knapptryck senare.


Rond 8: Inger Wingård - Andreas Pejler


Inger var med sina mått mätt inte nöjd med sin placering under detta skede, vilket visade sig med ett aggressivt och briljant spel från hennes sida. Den ostoppbara scrabbledrottningen malde på och i kombination med superba brickor och extremt bra spel hade jag inte en enda scrabblemässig syl i vädret med ställ som EEEEITT. Vill helst glömma denna match, satt på läktaren under absolut hela tiden från början till slut. Det enda lovande stället jag hade bestod i en blanklös rullning (PANDEMI) som självklart inte gick ut. Inte ens besviken efter matchen, bara tom. Inte ens mot Inger förlorar man med siffrorna 453 - 251.


Rond 9: Andreas Pejler - Nils Berner


En spelare som jag aldrig mött tidigare och som jag har stor respekt för. Har varit en av de bästa i Sverige under en tid och briljerat med många storslagna matcher. Hursomhelst får båda fina brickor i början, det är jämnt till kanske drag 8 i matchen då jag rullar rätt snygga SMÅFLiN(A). Småflinade gjorde jag också inombords när Nils utmaning resulterade till min fördel och när jag bekvämt kan stänga matchen successivt får Nils dessutom sämre och sämre brickor. Inte mycket spännande händer resten av matchen och jag kan avslappnat belåten luta mig bakåt och bara titta på när mina brickor spelar sig själva. Slutresultat: 408 - 302.


Rond 10: Jonathan Ljungberg - Andreas Pejler


Med en beta-rating på över 6000 var det verkligen inte den spelare jag helst ville möta när jag återigen inträdde honnörsrummet. Båda spelare öppnar matchen starkt och matchen är jämn länge, dock oftast med ett litet, litet övertag från min sida. Fick ofta prioritera poäng framför balans för att sätta mig i en ledande position i en match som stängs ganska snabbt. Kan efter ca 2/3 av matchen rulla VINgLAR(E) för ynka 59 poäng som jag till och med funderar på att låta bli att lägga, dock var planen så stängd att det var det enda läget för en åtta vilket får mig att tro såhär i efterhand att det var ett klokt val att rulla. Problemet med rullningen var att den öppnade mycket inbjudande för röd, och Jonathan kontrar på jobbigaste möjliga sätt med DYN/VY/IN för 40 poäng. Matchen är nu väldigt jämn och slutspelet har börjat. Slutspelet kom att bli mycket intressant och fick mig att grubbla mycket efter matchen också. Dock gör jag en gigantisk blunder: leder med 20 poäng och passar för att inte dra Z med 2 brickor kvar i påsen. Dock uppenbarar sig nu ett scenario som har inträffat i en tidigare match, nämligen att jag inte kollat på stryklappen och insett att E, S och T dessutom fanns kvar i påsen eller på Jonathans ställ. Jonathan lägger lugnt och sansat ut ZEST för massa poäng medan jag sliter mitt hår. Saken är den att där Jonathan nu fick ut Z kunde jag lagt ett drag för cirka 30 poäng. Varför jag inte la var risken för att dra Z, men när jag tänker såhär i efterhand hade jag nog definitivt vunnit även om jag hade dragit Z efter 30-poängsdraget. Otroligt orutinerat spel av mig blandat med mycket slarv, till exempel att jag helt oacceptabelt och obegripligt börjar lägga ut brickor på planen under Jonathans tur resulterade i snöpliga 390 - 370 i Jonathans favör. Tilläggas ska att Jonathan var väl värd sin 6000-rating och spelade väldigt stabilt och rutinerat.


Rond 11: Andreas Pejler - Greger Nässén


Ilskan som kvarstod från förra matchen yttrade sig i form av dåligt spel i början. Drar sedan ifrån mer och mer och märker ganska tydligt att Greger sitter på minst en blank. Känns nu som att Greger börjar falla djupare och djupare i mjölkningens avgrund och jag kan skrapa ihop mycket poäng när de skönare brickorna nu börjar dyka upp på stället. Blir mycket förvånad när jag drar en blank tillsammans med BE till AGIN på handen och kan lägga ut BENGAlI för helt okej poäng. Nu har jag matchen i ett ordentligt grepp och märker dessutom att Gregers tid börjar sina med ganska många brickor kvar i påsen. Bestämmer mig obarmhärtigt nog för att spela snabbt vilket lönar sig då Greger aldrig får ut någon rullning och dessutom får 20 minuspoäng på grund av tiden. En i sin helhet tråkig match, men i alla fall en seger; 386 - 256


Efter en halvskön andradag lämnar jag spellokalen på placering 25. Ett par matcher gnager sig kvar och jag är inte nöjd. Fyra vinster sista dagen borde betyda topp 15, vilket vore riktigt skönt. Får några timmar välförtjänt sömn och vaknar taggad för tredje och sista dagen.


Rond 12: Patrik Grönvall - Andreas Pejler


Patrik öppnar med METOD och jag grämer mig fortfarande över att jag missade GASBIN(D)A vilket hade givit en helt annan och bättre matchbild än vad verkligheten angav. Kan ändå hålla en ledning de sex första dragen tills patrik rullare STRöARE. Nu börjar mardrömmen - drar endast enpoängare som passar sanslöst dåligt ihop samtidigt som Patrik får goa brickor och spelar bra. Är körd efter rullningen och Patrik lägger massor av högpoängsdrag. Miss nr 2 i matchen var när jag orutinerat lägger *(G)ODSAK när jag vet att pluralformen står, vilket gör att singularformen absolut inte borde stå. Det trodde inte Patrik heller och utmanade ordet korrekt. Läktarmatch från sjätte draget till slut, dessutom drar Patrik den andra blanka i slutet som han får en hel del poäng för. Scrabble när det är som mest orättvist, 432 - 317.


Rond 13: Andreas Pejler - Johan Eriksson


Det skapas alltid en tät och dov stämning över spelbrädet när jag och Johan möts i turnering, speciellt på ett SM. En stämning som innehåller både lättsamhet och blodigt allvar i en konstig mix. Hursomhelst är det en match på liv och död och båda vet att den som förlorar kommer bli rejält arg. Johan rullar SAUTERA helt utan blanka och jag kokar inombords. Utan att röra en min skriver jag upp poängen och kontrar direkt med BEREDA(R)e på R:et i SAUTERA. Det är nu nästan lika poängmässigt och båda får sköna brickor. Johan har övertaget en stor del av matchen och påökar sin ledning när han förnöjt rullar NerTONA, och efter det är det pinsamt vad jag får dåliga brickor och Johan motsatsen. Är påväg att explodera inombords när vi skriver in 339 - 451 på speldatorn. Går med hastiga steg utan att säga något ut ur spelrummet, ut ur spelhuset och tar en lång promenad för mig själv, svärandes och med korta pauser för att sparka på närliggande föremål. Skitmatch. Fyfan.


Rond 14: Andreas Pejler - Andreas Ericsson


Med en riktigt dålig placering och en mardrömssöndag tvingas jag nu bänka mig mittemot duktige och oförutsägbara Andreas Ericsson, aka Ruhrgebit. Matchen börjar väldigt märkligt och båda har konstigt nog enorma vokalöverskott. Minns inte ordningen på specifika drag i denna match, men jag har merparten av matchen extremt dåligt balanserade ställ som JXÄRRL? Men lyckas till slut styra upp saker och ting och rulla SKINGRa över röd för en hel del poäng och placerar mig nu i en ledarposition med ett stängt bräde. Andreas spelar smart men det räcker inte när jag med få brickor kvar i påsen rullar IDRoTTA med den andra blanka för att punktera matchen totalt. Mycket flyt från min sida kombinerat med rätt bra spel gjorde att Andreasderbyt slutade med följande siffror: 421 - 325.


Rond 15: Andreas Pejler - David Lundin


Med ett någorlunda bra självförtroende igen möter jag nu stabile och ordkunnige David Lundin i den näst sista matchen i turneringen. Öppnar med BLIGA och sedan blir det bara bättre och bättre. Matchen började bli makalös på riktigt när jag lägger OPRIS med massa hakningar för 35 poäng, MURRA för 42 och rullningen RytANDE direkt på varandra. Några drag senare avslöjar David vad han har på handen i och med försöket DONATIS(T) med någon blank någonstans, över röd. Visst borde den stå i SAOL - men eftersom jag aldrig sett den spelats på Betapet eller sett den i någon lista utmanade jag den korrekt. Med ett ställ som såg ut som följande; EFKLNTÄ lyckas jag - mycket snyggt, om jag får säga det själv - hitta FELTÄNK(T) över röd för 92 poäng som David dessutom synar. Jag vet inte vad som hade fått mig att komma ihåg det ganska osannolika ordet, kanske hade det lilla jag pluggat på de nytillkomna åttorna i SAOL 13 givit någonting trots allt. Det fanns i alla fall någonstans i bakhuvudet och jag var säker på att det stod. Resten är historia - jag drar makalöst bra brickor och får sköna poäng hela tiden. Direkt efter rullningen har jag stället ABDOLSU och bestämmer mig ganska omotiverat för att lägga SEJ(D)/DU för ganska lite poäng. Roligare blir det sedan när jag drar S och O till ABOLS på stället och hittar snygga BASSOLO efter en del bläddrande. Är mindre säker på denna men eftersom ALTSOLO stod vore det tämligen konstigt om Horace & co fått för sig att bara altar kan sjunga solo. David utmanar än en gång och till min glädje är draget godkänt. David lyckas aldrig rulla men gör verkligen vad han kan med sina usla brickor medan jag stormar fram och verkade befinna mig i någon slags Scrabblezon, om det nu finns någon sådan. Slutresultatet blev mäktiga 536 - 277 och jag inser efter matchen att det kunde ha varit min bästa match någonsin. Jag vann dessutom sidotävlingen högst slutpoäng under SM vilket såklart var extra kul. Tilläggas ska att alla mina tre rullningar i matchen är nytillkomna i SAOL 13!


Rond 16: Joel Bäckelie - Andreas Pejler


Joel säger till mig innan matchen att han kommer börja gråta om han förlorar, vilket jag i stridens hetta ohänsynslöst nog inte bryr mig någonting om. Sista matchen för SM, trött men ack så blodtörstig. En vinst nu så kan jag kanske, KANSKE vara någorlunda nöjd och jag slutar då topp 20. En förlust gör att hela mitt självförtroende försvinner och jag dimper ned till en plats över 30-strecket. Joel får drömbrickor och spelar SLITGÖRA (med två blanka någonstans) över två gula i andra draget och jag kan inte låta bli att bli oerhört matt. Men ger upp gör jag inte, kontrar med MULTE för massa poäng direkt efter och kan med egentligen ganska dåliga brickor maximera poäng och faktiskt komma närmare och närmare, trots att Joel fortsätter spela bra och få bra brickor. Lägger *STARTLE(D) (det fanns ingen plats för de återstående åttorna LASARETT, RESULTAT och SPRATTEL på brickorna. RÖSTETAL går också, vilken jag dock inte tänkte på) som Joel synar, dock med en medelstark tro på att ordet finns men safe:ar med en utmaning, vilket blir gynnsamt för honom. Inget spännande händer i resten av matchen tills jag lägger TALANDE i slutskedet och kan komma ikapp rätt så bra. Problemet var nu att rullningen tacksamt öppnade för röd och bara om Joel hade haft ett riktigt kasst eller vokallöst ställ hade jag kunnat ta hem matchen. Är ändå nöjd med matchen som jag spelade nästan felfri tror jag, (förutom att jag la *STARTLE(D), vilket dock kan ses som ett bra drag då jag låg under mycket i läget och att chansa på en rullning ändå inte vore så dumt) men är samtidigt otroligt missnöjd när sista matchen slutar 410 - 380 för Joel i ännu en kämpig match.


--


36/89 var verkligen inte vad jag hade hoppats på. Jag är fortfarande inte alls nöjd men har smält årets SM sakta men säkert. Turneringen för min del var extremt ojämn och ena matchen kunde jag förlora med 100 poäng och vinna den andra med 150. Att jag dessutom vann rullningsligan men ändå tillslut fick en så medioker placering avslöjar ganska tydligt att honnörsbrickorna inte var på min sida. Spelpsyke, brickoflyt, för dålig spelteknik, you name it. Jag är i alla fall relativt säker på mina brister i det här förrädiska, tidsslukande spelet och beredd att ta itu med dem. Årets SM blev en besvikelse, det är bara att konstatera. Men det hindrar mig inte från att prestera mycket bättre nästa år, och lära mig tusentals nya ord tills dess.


Gott nytt Scrabbleår allesammans, vi ses på Uppsala Öppna. Om ni vågar.

//Andreas Pejler


Kommentarer
Postat av: axel

BASSOLO är ju underbart fin :)

2009-01-01 @ 18:00:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0