Matchföring: Stängt eller öppet?

En av de mest frekvent diskuterade frågorna inom ämnet scrabblestrategi är huruvida man ska spela en match - om man ska ha en öppen spelstil, eller en låsande spelstil.

Hur ska man då ställa sig till detta? Ska du öppna upp planen och massa lägen eller satsa på att eliminera poängrutor och hakningsmöjligheter så fort som möjligt? Detta finns det ofta inget givet svar på. Jag tror dock att du kan dra nytta av att använda någon av dessa spelstilar beroende på din kapacitet som scrabblespelare. Är du säker på de flesta korta orden, men inte särskilt inriktad på rullningar kan det definitivt vara fördelaktigt att inte öppna allt för mycket rullningsmöjligheter och istället spela ett mer defensivt spel. Är du en kreativ spelare som kan hitta snygga och poänggivande klusterartade drag och är duktig på att rulla, vinner du oftast på att hålla planen så öppen som möjligt.

För att bli riktigt bra måste du dock kunna hantera båda dessa spelstilar i olika skeden av matchen. Du måste också kunna anpassa ditt spel efter din motståndare - är du medveten om att spelaren på andra sidan bordet har en ruskig rullningsförmåga är det oftast klokt att inte utmana ödet genom att öppna för mycket. Samma sak gäller om du möter en spelare som är duktig på att hantera ett låst bräde - då kan det definitivt vara värt att prioritera att planen blir öppen i början av matchen än att endast inrikta sig på utdelning.

Som jag tidigare nämnde är det viktigt att du har koll på både stängt och öppet spel och kan bemästra bådadera. Du måste veta vad som ska prioriteras i båda dessa spelstilar och hur du ska föra brädet på ett vettigt vis. För att till en början försöka kartlägga vad en bra defensiv spelare använder sig av i en matchsituation tänker jag lista några högst subjektiva egenskaper som jag tycker är något sånär elementära för spelstilen;

*Brickbalans prioriteras högt. Du har färre möjligheter till dumpningar på ett stängt bräde och ett förlorat drag genom ett byte spelar oftast större roll i en stängd match än i en öppen på grund av att lägena som finns blir viktigare och försvinner snabbare.

*

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0