Vad som krävs

Halli hallå! Jag har misslyckats något med att vara aktiv här, försökte få igång den här bloggen på riktigt igen för ett tag sen, men skolan och andra saker har fått gå före scrabblet och bloggandet. Men nu blir det ett litet inlägg i alla fall!

Jag har pratat lite tidigare om taktik och hur man hanterar brickor, detta inlägg tänker jag ägna åt att försöka samla de egenskaper som man kan tänkas behöva för att komma högre och högre upp i ratinglistorna.

Nåväl, som nybörjare är vi alla på relativt samma nivå skicklighetsmässigt. Vad som händer efter att du bestämt dig för att börja spela scrabble är helt upp till dig. Ska scrabblandet bara vara en liten, liten del av ditt liv i rent avslappningssyfte? Ska du spela scrabble nästan enbart för att träffa alla trevliga individer och andas in den täta luften på tävlingar? Eller ska du helt enkelt bara bli bäst?

Det sista något superlativa alternativet jag nämnde är något som förmodligen alla vill bli, men få har kapaciteten till. Kapaciteten yttrar sig i olika former - är du villig att ägna timmar och åter timmar åt ordpluggeri och att knåpa ihop egna listor, kan det mycket väl kompensera ett gott grundtaktiksinne. Jag vill egentligen påstå att nästan, men bara nästan vemsomhelst i praktiken skulle kunna bli bäst på scrabble, om de gör precis vad som krävs för just dem. Här varierar arbetet med att bli bra på spelet otroligt mycket - har du ett stort språkintresse och dessutom är intresserad och begåvad i logik och matematik skulle det ta betydligt kortare tid att nå toppen än om du var så att säga normalbegåvad i dessa två grundstommar i spelet.

Förutom stor ordkunskap och intresse för spelets mer taktiska dimensioner så krävs det att du besitter en viss envishet. Alla ord som du behöver för att spela på en hög nivå är faktiskt i princip omöjliga att redan ha i sitt ordförråd, innan du börjat spela. För nästan alla i toppen krävs det ett mer eller mindre idogt läsande av ordlistor eller anagramträning i scrabbleprogrammet Frank. Envisheten är också viktig för att få dig att fortsätta spela och inte ge upp efter nederlag, något som faktiskt är ganska lätt att göra om man har ett svagt psyke. Det är så fruktansvärt lätt att hata spelet eftersom slumpfaktorn ju faktiskt är en stor del av spelet. Det är ännu svårare att dra dåliga brickor när du känner att du inte har möjlighet att prestera på din egentliga nivå när du inte kan hjälpa att förlora tålamodet efter 4 byten i en match.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0